Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2022 10:45

Ιερά Μονή Ταξιαρχών Κάστρου Πολίχνης: Ενα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Μεσσηνίας αναγεννιέται (φωτο+βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Ταξιαρχών Κάστρου Πολίχνης και του οχυρωματικού του περιβόλου, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.

Το έργο, το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου τρέχει από το καλοκαίρι του ‘21, σε μια τοποθεσία με μακρά ιστορία, η οποία αναμένεται μετά την ολοκλήρωσή του να προσελκύσει επισκέπτες που αναζητούν τον αρχαιολογικό τουρισμό.

H αρχαιολόγος Νίκη Μεγαλομάτη ανέφερε στην «Ε» πως οι εργασίες βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο, έχοντας ξεκινήσει από το καλοκαίρι. «Κατά βάση μέχρι τώρα γίνονται εργασίες πεδίου. Κάνουμε ανασκαφές για να μπορέσουμε να τεκμηριώσουμε. Ουσιαστικά τώρα ξεκίνησαν οι εργασίες πάνω στο ναό» επισήμανε, τονίζοντας πως έχει την πολύτιμη βοήθεια του προέδρου της Πολίχνης Κώστα Παναγιωτόπουλου, ο οποίος είναι παρών σε κάθε ζήτημα απομακρύνοντας τα μπάζα, καθαρίζοντας το χώρο και γενικότερα βοηθώντας ώστε το έργο να υλοποιηθεί πιο γρήγορα και χωρίς περαιτέρω κόστος. Σε ό,τι έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα των 2,5 χρόνων που έχει δοθεί, η ίδια σημείωσε πως είναι νωρίς για εκτιμήσεις, ωστόσο αν όλα κυλήσουν βάσει προγραμματισμού η παράδοση θα γίνει κοντά στα χρονικά όρια που ανακοινώθηκαν, δηλαδή στο τέλος του 2023. «Το συγκεκριμένο μνημείο, από τη στιγμή που θα αποκατασταθεί μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με κάποια άλλα σημεία της περιοχής πόλος έλξης, δίνοντας την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να τα ανακαλύψει» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Παναγιωτόπουλος δήλωσε στην «Ε» πως προωθήθηκε από τη μεριά του όσο μπορούσε το θέμα και οι διαδικασίες, ώστε το έργο να ξεκινήσει πιο γρήγορα και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, αποδεικνύοντας πως όταν όλοι βοηθούν για το κοινό καλό του τόπου τους και δεν περιμένουν μόνο οι φορείς και οι υπεύθυνοι προγραμμάτων να λύσουν όλα τα ζητήματα, μπορούν οι καρποί να αποδώσουν πολύ πιο γρήγορα. Παράλληλα, δεδομένου πως με την ολοκλήρωση του έργου το σημείο θα κεντρίσει το ενδιαφέρον επισκεπτών της Μεσσηνίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος στάθηκε στο ζήτημα της ασφαλτόστρωσης, το οποίο όπως είπε πρέπει να τεθεί επί τάπητος όχι μόνο για την Πολίχνη αλλά για όλα τα χωριά του Δήμου Οιχαλίας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

Η Ιερά Μονή Ταξιαρχών είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Μεσσηνίας. Χρονολογείται τον 10ο αιώνα και βρίσκεται στην Πολίχνη. Ερειπωμένη σήμερα, σε αυτήν σώζεται το Καθολικό της αφιερωμένο στους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ και κάποια τμήματα από τα κελιά των μοναχών. Ο ναός αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου. Στην αρχική κατασκευή είχαν γίνει αρκετές προσθήκες, ενώ η τοιχογράφησή του είναι έργο του 18ου αιώνα. Μεταγενέστερος είναι ο πύργος της μονής (14ο αι.) που ονομάστηκε Κάστρο Αρχαγγέλου, στη χάρη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Η εικόνα της ερειπωμένης μονής με τον περήφανο πύργο της να αγναντεύουν την κοιλάδα της Άνω Μεσσηνίας από την κορυφή του λόφου, είναι σαν βγαλμένη από παραμύθι. Σύμφωνα με το religiousgreece.gr, ένας παράξενος θρύλος σχετίζεται με την ιστορία της μονής, καθώς αναφέρει ότι μια παλιά καμπάνα της έχει ριχτεί σε στέρνα έχοντας ένα φίδι με κέρατα να τη φυλάει.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το κάστρο, η θέση του έχει ταυτιστεί με το Κάστρο του Αρχαγγέλου, το οποίο συνδέεται με την οικογένεια των Φλωρεντινών τραπεζιτών Acciaioli (Ατσαγιόλι). Δεδομένου ότι οι Ατσαγιόλι εμφανίζονται στα πράγματα του Πριγκιπάτου της Αχαΐας στα μέσα του 14ου αιώνα, σε αυτή τη χρονολογία περίπου ενδεχομένως ιδρύθηκε και το κάστρο. Το κάστρο συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα φέουδα του 1377 ως Sancto Arcgangelo και ως κτήμα του Gran Senescallo (Μεγάλου Σενεσάλου), δηλαδή του Νικολό Ατσαγιόλι (Niccolo Acciaiuoli). H χρονολογία ίδρυσης του Κάστρου του Αρχαγγέλου τοποθετείται περί το 1340. Το τείχος όπως αναφέρει το kastra.eu, είναι κτισμένο από μικρούς αργούς λίθους με τεμάχια πλίνθων. Στα ανατολικά σώζεται σε μεγάλο ύψος και διακρίνονται δύο οικοδομικές φάσεις. Στη νότια πλευρά είναι πολύ κατεστραμμένο με έναν σχεδόν τετράγωνο πύργο, στον οποίο εφάπτεται διώροφο κτίσμα. Στα δυτικά το τείχος δεν σώζεται.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο του Γιάννη Α. Μπίρη "Κάστρα και οχυρά στη Μεσσηνία".

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=8Lafpgwtn54&t=36s}

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ

Στο πλαίσιο του παρόντος έργου προβλέπονται τα εξής: Α) Εργασίες πεδίου: Κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου, καθαρισμοί κ.λπ. Β1) Στερέωση και μορφολογική αποκατάσταση Καθολικού: Καθαίρεση και αναδιαμόρφωση της στέγης, ανακεράμωση με κεραμίδια βυζαντινού τύπου, καθαίρεση εξωτερικών επιχρισμάτων κ.λπ. Ενίσχυση του φέροντος οργανισμού, αποκατάσταση των αρχικών παραθύρων, κατασκευή νέου ξύλινου κουφώματος θύρας, αποκατάσταση δαπέδου. Β2) Στερέωση και μορφολογική αποκατάσταση οχυρωματικού περιβόλου-πύργου: Στερέωση περιμετρικών τοίχων, αρμολογήσεις, αποκατάσταση θόλου, καταπακτής, πύργου, παραθύρου και θύρας, κτιστής κλίμακας και κατασκευή νέου μεταλλικού πατώματος. Γ) Έρευνα - τεκμηρίωση - πληροφόρηση: Αρχαιολογική τεκμηρίωση.

Οι φωτογραφίες από τις εργασίες παραχωρήθηκαν στην «Ε» από τον Κώστα Παναγιωτόπουλο. Τα βίντεο είναι του Νίκου Τσιακαλάκη.