Τρίτη, 09 Αυγούστου 2022 08:10

Ξεκίνησε η ανάπλαση στον Ιερό Ναό Αγ. Σωτήρος Χριστιάνων

Γράφτηκε από τον
Ξεκίνησε η ανάπλαση στον Ιερό Ναό Αγ. Σωτήρος Χριστιάνων

 

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανάπλαση του προαύλειου χώρου στον Ιερό Ναό Αγ. Σωτήρος στην Τ.Κ. Χριστιάνων του Δήμου Τριφυλίας, στο σημαντικό αυτό Βυζαντινό μνημείο της περιοχής.

Εργασίες που περιλαμβάνουν και την αποκατάσταση του νεώτερου ναού που βρίσκεται παραπλήσια του κεντρικού ναού.

Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία «Λεωνίδας Σιώρης και ΣΙΑ Ε.Ε». Συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 625.000 ευρώ με ΦΠΑ και η ποσοστιαία έκπτωση που δόθηκε από τον ανάδοχο είναι 8,23%. Ενώ χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του έργου είναι 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται να γίνουν σύμφωνα με τη μελέτη έχουν ως σκοπό την ανάδειξη και προβολή του μνημείου του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως. Πρόθεση είναι να παραμείνει το μνημείο όσο το δυνατόν ελεύθερο από οπτικά εμπόδια και από παρεμβάσεις που μπορεί να ανταγωνίζονται το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Το μνημείο έχει από μόνο του κεντρική θέση εντός του οικοπέδου και ο περιβάλλον χώρος αναπτύσσεται ουσιαστικά περιμετρικά.

Οι όποιες παρεμβάσεις κατά συνέπεια θα αναπτυχθούν περιμετρικά όσο το δυνατόν πιο απομακρυσμένες από το μνημείο και σε χαμηλή υψομετρική στάθμη. Το μεγαλύτερο μέρος των παρεμβάσεων επίσης παρέχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους χώρους από ΑΜΕΑ.

Εκτός από τις απαραίτητες διαβάσεις για την ευκολότερη πρόσβαση των επισκεπτών στο μνημείο και οι κατασκευές που θα απαιτηθούν για τη λειτουργία του χώρου, όλος ο περιβάλλον χώρος θα παραμείνει χωρίς παρεμβάσεις: το έδαφος θα καλυφθεί με ύφασμα εδαφοκάλυψης για την

προστασία από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ζιζανίων και με λευκή ψηφίδα για ευκολότερη πρόσβαση και βέλτιστη αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων.

Οι εργασίες αποκατάστασης του διατηρητέου ναού, που έχει μερικώς καταρρεύσει, έχουν σκοπό την επισκευή και απόδοση σε χρήση του ναού, με σεβασμό στην αρχιτεκτονική και αισθητική αξία του κτιρίου αλλά και με σεβασμό στον παλαιότερο Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που αποτελεί και το κεντρικό μνημείο του χώρου.

Στην ανατολική γωνία του οικοπέδου, όπου υπήρχε παλιά πρόχειρη αποθήκη που καθαιρέθηκε, θα κατασκευαστεί νέο λιθόκτιστο περίπτερο για τις ανάγκες ενημέρωσης και εκπαίδευσης των επισκεπτών και της επιστασίας και ελέγχου του χώρου. Θα αξιοποιηθεί η υψομετρική διαφορά από τη στάθμη της εισόδου για τη διαμόρφωση σκαλιών που μπορούν να φιλοξενήσουν πολυάριθμες ομάδες επισκεπτών, που θα έχουν ανεμπόδιστη θέα στο μνημείο, ενώ το

κτίριο τοποθετείται όσο το δυνατόν μακρύτερα από το μνημείο.

Στην νότια πλευρά του οικοπέδου και στο χαμηλότερο σημείο αυτού, θα κατασκευαστούν μικρές λιθόκτιστες αμφιθεατρικές κερκίδες και μία κεντρική μικρή σκηνή. Εκεί μπορούν να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και παραστάσεις ώστε να αξιοποιείται ο χώρος από την τοπική κοινωνία. Για τις ανάγκες του χώρου θα κατασκευαστεί και μικρή ξύλινη πέργκολα με κατά το δυνατό λεπτές ξύλινες διατομές.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER