Τρίτη, 28 Απριλίου 2015 18:04

Θυρανοίξια ναού στη Νέδουσα

Θυρανοίξια ναού στη Νέδουσα

Διπλός εορτασμός το Σαββατοκύριακο για την περιοχή της Νέδουσας, καθώς το Σάββατο 2 Μαΐου θα τελεστεί λειτουργία στον Μάη Θανάση που βρίσκεται στο δρόμο που ενώνει τα δυο χωριά Νέδουσα-Αλαγονία, 200 και πλέον χρόνια.

Την Κυριακή 3 του μήνα το πρωί, ανήμερα της εορτής της Αγίας Μαύρας και του Αγίου Τιμόθεου, θα τελεστούν τα θυρανοίξια και η πρώτη θεία λειτουργία στο νεόδμητο ξωκκλήσι προς τιμήν των αγίων, που βρίσκεται στην τοποθεσία "Αναλίβαδης". 

Μιλώντας στην "Ε" ο εφημέριος Νέδουσας και Καρβελίου Βασίλειος Βεργινάδης σημείωσε: "Στη Νέδουσα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Ταϋγέτου τα ξωκκλήσια είναι σημεία ευλαβικής αναφοράς αλλά και παρηγοριάς για τον άνθρωπο. Είναι αποκούμπια των πιστών, είναι τα νοσοκομεία, τα καταφύγιά μας στις στενοχώριες, στις χαρές και τις λύπες. Τα περισσότερα συνήθως είναι κτισμένα μετά από κάποιο όνειρο ή κάποιο τάμα. Κτίστηκαν από φτωχούς χειρώνακτες, τις περισσότερες φορές με τους δικούς τους κόπους. Αρχιτέκτων είναι η βαθιά τους ευλάβεια, γι’ αυτό και είναι όμορφα, γουστόζικα. Η κάθε γωνιά και η κάθε πέτρα έχει τοποθετηθεί με μεράκι. Και οι άνθρωποι που τα συντηρούν και ανάβουν τα καντηλάκια και τα ευτρεπίζουν στο διάβα του χρόνου είναι όμορφοι, ευλαβείς. Αυτή η παράδοση με τη βοήθεια του Θεού συνεχίζεται. Αγία Μαύρα και Αγιος Τιμόθεος, στο ένδοξο αυτό ζεύγος είναι αφιερωμένο το νέο μας ξωκκλήσι το οποίο οικοδομήθηκε με αγάπη και φροντίδα από τον πατριώτη μας Παναγιώτη Β. Πράττη".

Να σημειωθεί ότι το εκκλησάκι των Αγίων Μαύρας και Τιμόθεου, είναι το τρίτο όπου γίνονται θυρανοίξια στα τρία χρόνια που ο πατέρας Βασ. Βεργινάδης διακονεί στην περιοχή. 

 

Ο εφημέριος Νέδουσας και Καρβελίου Βασίλειος Βεργινάδης