Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 12:08

Τριήμερο για τα μοναστηριακά προϊόντα στη Σπάρτη

Τριήμερο για τα μοναστηριακά προϊόντα στη Σπάρτη

Επί ένα τριήμερο, από αύριο και έως το Σάββατο (14 - 17 Απριλίου), η Σπάρτη γίνεται το επίκεντρο μίας μοναδικής για τα ελληνικά δεδομένα εκδήλωσης που θα φέρει κοντά τον Ορθόδοξο παραγωγικό κόσμο δίνοντας μία άλλη εμπορική προοπτική στα μοναστηριακά προϊόντα που μπορούν τώρα πλέον να έχουν μία καλύτερη θέση τόσο στην ελληνική όσο, κυρίως, και στη διεθνή αγορά.

Πρακτικές, τεχνογωσία, απόψεις, προτάσεις και ιδέες, θα κατατεθούν στην διημερίδα, με θέμα «Μοναστηριακά προϊόντα και μικροί παραγωγοί στον Ορθόδοξο χώρο. Κοινή προσπάθεια και προοπτικές», που διοργάνωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) με στόχο να συμβάλει στην προώθηση των μοναστηριακών προϊόντων και αυτών των μικρών παραγωγών στη διεθνή αγορά.

Η πρωτοβουλία έλαβε "σάρκα και οστά" μετά τη συνάντηση που είχε ο γενικός γραμματέας της ΔΣΟ και υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθά, τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου κρίθηκε ιδιαίτερα γόνιμη η ιδέα μιας συνάντησης εμπλεκομένων φορέων, αντιπροσώπων Μονών από όλον τον ορθόδοξο κόσμο που δυναμικά παράγουν προϊόντα, μέσα από μικρά παραγωγικά σχήματα και έχουν σχέση με τον τοπικό χαρακτήρα διαφόρων περιοχών.

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας πρωτοστατούντος του κ. Αμανατίδη ως γ.γ., προσέφερε άλλωστε μία εξαιρετική βάση για τη διοργάνωση ενός τόσο μεγάλου εγχειρήματος, καθώς όντας μία πολιτική οργάνωση που λειτουργεί από το 1993, με έδρα τη Βουλή των Ελλήνων- με αρχική πρωτοβουλία των κοινοβουλίων Ελλάδας- Ρωσίας, στην οποία μετέχουν σήμερα είκοσι πέντε χώρες- είχε τη δυνατότητα να το πράξει, μέσα στο πλαίσιο του ιδρυτικού της στόχου να προωθεί την ανάπτυξη πολυεπίπεδης πολιτικής και πολιτισμικής δραστηριότητας στην κατεύθυνση ενθάρρυνσης επαφών και διεύρυνσης σχέσεων εμπιστοσύνης, στην κατανόηση σύγχρονων πολιτικών φαινομένων και κοινωνικών ρευμάτων και στην ανάδειξη των στοιχείων εκείνων της Ορθοδοξίας, που επηρεάζουν θετικά την αλληλοκατανόηση και την ανάπτυξη των πολιτισμών. 

Το πρόγραμμα της διημερίδας είναι λοιπόν ιδιαίτερα πλούσιο, καθώς στις εργασίες της θα μετάσχουν με εισηγήσεις και θα καταθέσουν τις απόψεις τους ειδικοί φορείς και επιστήμονες στη διακίνηση και την ανάπτυξη τέτοιων επιχειρήσεων, από Ρωσία, ΕΕ και άλλες χώρες ενδιαφέροντος, Μοναστικές κοινότητες, Ορθόδοξες Μονές, οι οποίες στο πλαίσιο του μοναστικού τους κανόνα, ανέδειξαν παραγωγικές πρωτοβουλίες διαφόρων ειδών προϊόντων προς βρώση, πόση, ένδυση και άλλους τομείς της βιοτής, μικροί παραγωγοί και βουλευτές - μέλη της ΔΣΟ, από διάφορες χώρες.