Τετάρτη, 18 Μαϊος 2016 07:47

Γιόρτασαν τον Αγιο Αθανάσιο σε Κυπαρισσία και Χριστιανούς

Γράφτηκε από τον
Γιόρτασαν τον Αγιο Αθανάσιο σε Κυπαρισσία και Χριστιανούς

Με λαμπρότητα εορτάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας η μνήμη του Αγίου Αθανασίου Επισκόπου Χριστιανουπόλεως στον καθεδρικό φερώνυμο Ιερό Ναό στην Κυπαρισσία. Εκεί τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου. 

Ακολούθησε λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και των Τιμίων Λειψάνων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας, του ιερού κλήρου, των τοπικών αρχών και πλήθους πιστών. Στην κεντρική πλατεία εψάλη δέηση και ο κ. Χρυσόστομος ευχήθηκε ο Αγιος να βοηθήσει την χώρα μας να βγει από αυτό το σκοτεινό τούνελ που βρίσκεται. Ειδική αναφορά έκανε στους μαθητές που αυτές τις ημέρες δίνουν εξετάσεις ευχόμενος κάθε επιτυχία με την χάρη του Αγίου. Τέλος επικαλέστηκε τον Αγιο να βοηθήσει όλο το ποίμνιο και ειδικά τους ανέργους και όσους βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας σε δηλώσεις του τόνισε: «Εορτάζουμε τον Αγιο Αθανάσιο Χριστιανουπόλεως, έναν Αγιο που είναι ταυτισμένος με τη ζωή της Τριφυλίας μιας και ο Θεός του έδωσε τη Χάρη να διακονήσει αυτό τον τόπο. Να ευχηθώ μέσα απ’ την καρδιά μου τα καλύτερα σε όλους τους πολίτες του δήμου μας. Μαζί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο απ’ τη φθορά, να δημιουργήσουμε μια καινούργια προοπτική. Πιστεύω ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε καταφέρει ν’ αλλάξουμε σημαντικά αυτό το δήμο και να έχει εκτραπεί η πορεία του σε μια προοπτική ανάπτυξης. Και πάλι, χρόνια πολλά σε όλους και καλή επιτυχία στα παιδιά μας που δίνουν αυτή τη στιγμή εξετάσεις».

Να σημειώσουμε ότι με το πέρας της λιτανείας από τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας προσφέρθηκε κέρασμα έξω από τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου σε όλους τους παρευρισκομένους.

 

Στους Χριστιανούς

Με ιερή κατάνυξη εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Αθανασίου Επισκόπου Χριστιανουπόλεως χθες το πρωί στους Χριστιάνους με αποκορύφωμα την δέηση που εψάλη στον ανακαινισμένο ιστορικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Οπως ανακοινώθηκε από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο, εντός του καλοκαιριού θα γίνουν τα θυρανοίξια του ναού και από του χρόνου η λιτανεία θα καταλήγει εκεί.

Το πρωί τελέστηκε αρχιερατική πανηγυρική θεία Λειτουργία χοροστατούντος του κ. Χρυσοστόμου, μετά το πέρας της οποίας έγινε λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και των Τιμίων Λειψάνων σε όλο το χωριό, ενώ ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που η λιτανεία μπήκε στον ιστορικό ναό, που αποτελεί σίγουρα ένα κόσμημα για την περιοχή. Αφού εψάλη δέηση, ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε εν συντομία στον ναό αυτό και κάλεσε όλους να παραβρεθούν στα θυρανοίξια που θα γίνουν. Ακολούθως η πομπή πέρασε από το κέντρο του χωριού και κατάληξε στο ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου που έγινε και απόλυση.

Τους προσκεκλημένους δεξιώθηκε ο πρόεδρος του χωριού Χαράλαμπος Αλεξόπουλος στο κεφαλάρι του χωριού δίπλα από τις καταπληκτικές πηγές. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Παπαθεοδοσίου, Γιάννης Αδρακτάς, Παναγιώτης Τσίγγανος, Γιάννης Μερκούρης, Μαρία Πανουσιοπούλου, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Γιάννης Κατσούλας, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER