Σάββατο, 23 Ιουλίου 2016 09:54

Πρόσφυγες σε σκηνές απέναντι από το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Η προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων σε έκταση 12,6 στρεμμάτων, στην περιοχή της «Μακαρίας» -στο ύψος του αεροδρομίου- που ανήκει στο Δήμο Μεσσήνης, επιβεβαιώθηκε με έγγραφο που απηύθυνε, με ημερομηνία 20 Ιουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, στον δήμαρχο Γιώργο Τσώνη.

Στο έγγραφο -το οποίο, απουσιάζοντος του δημάρχου, δημοσιοποίησε ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος, μετά την αναβολή, για την Τρίτη 26 Ιουλίου, της προγραμματισμένης για χθες το μεσημέρι συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης- δεν προσδιορίζεται ούτε ο αριθμός των προσφύγων, αλλά ούτε και ο χρονικός ορίζοντας δημιουργίας και έναρξης λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας.

Για τα συγκεκριμένα ζητήματα δεν μπόρεσε να διαφωτίσει περαιτέρω -αν και ρωτήθηκε- ούτε και ο αντιδήμαρχος, υποστηρίζοντας πάντως ότι στον χώρο αυτό -μετά τη διαμόρφωσή του- θα τοποθετηθούν σκηνές και όχι λυόμενα ή κοντέινερ. Διευκρίνισε, πάντως, ότι ο χώρος αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον χώρο που είχε αγοραστεί στη «Μακαρία» από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την προσωρινή στέγαση των τσιγγάνων. 

Των δηλώσεων του Ν. Ξαρχάκου είχε προηγηθεί καταγγελία του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθη Αναστασόπουλου, σε δηλώσεις του μετά την αναβολή της συνεδρίασης του Σώματος, ότι η δημοτική αρχή υποβαθμίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, μη φέρνοντας σε τακτική συζήτηση κορυφαία θέματα, όπως το συγκεκριμένο.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, που επικαλέστηκε και ο Στ. Αναστασόπουλος, ο συγκεκριμένος χώρος έχει ήδη ελεγχθεί από αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων και έχει κριθεί κατάλληλος, για να δημιουργηθούν υποδομές για την προσωρινή, όπως τονίζεται, φιλοξενία των προσφύγων.

«Δεν έχω κάτι με τους πρόσφυγες, αλλά θα πρέπει να υπάρξει αναλογική κατανομή τους και σε άλλους δήμους της Πελοποννήσου, κάτι που δεν βλέπω όμως» συνέχισε ο τ. δήμαρχος Μεσσήνης, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Γ. Τσώνη για τους χειρισμούς του στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο -όπως κατήγγειλε ο Στ. Αναστασόπουλος- ο δήμαρχος δεν έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρά την εξαιρετική σπουδαιότητά του.

Από την πλευρά του, ο Ν. Ξαρχάκος είπε -επικαλούμενος το έγγραφο του Δ. Βίτσα- ότι οι υποδομές θα κατασκευαστούν από τις Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες θα φροντίσουν, σε πρώτη φάση και για τη σίτιση των προσφύγων, αλλά και την καθαριότητα του χώρου, ο οποίος θα φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία.

«Σκοπεύουμε, μεταξύ άλλων, να ζητήσουμε να ενισχυθεί η ΕΛΑΣ στην περιοχή της Μεσσήνης, ίσως μέσω ενός πολυδύναμου Τμήματος» σημείωσε ο αντιδήμαρχος, προσθέτοντας ότι το θέμα θα έλθει προς συζήτηση, ως τακτικό, σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Β.Γ.Μ.