Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016 22:59

Μόνο 5 μετανάστες έμειναν στα κρατητήρια της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Μόνο 5 από τους συνολικά 26 μετανάστες παραμένουν κρατούμενοι στα κρατητήρια του Α.Τ. Καλαμάτας, καθώς οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πρόκειται για 3 Πακιστανούς και 2 Αιγύπτιους, για τους οποίους αναμένεται να βγει σύντομα απόφαση για την περαιτέρω κράτησή τους ή μη. Θυμίζουμε ότι ήδη από το περασμένο Σάββατο είχαν αφεθεί ελεύθεροι οι 41, οι οποίοι είχαν ροζ κάρτα (σ.σ. δελτίο αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού), από τους συνολικά 67 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι ναυάγησαν τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής στις βραχονησίδες "Δύο Αδέρφια", νότια της νήσου Σαπιέντζα, όταν προσπάθησαν να φύγουν παράνομα από την Ελλάδα. Οι υπόλοιποι 26, μεταξύ τους 17 άνδρες, 6 γυναίκες και 3 έφηβα αγόρια, είχαν μεταφερθεί από την Πύλο και κρατηθεί στο Α.Τ. Καλαμάτας. 

Εν τω μεταξύ άφαντοι παραμένουν οι δύο διακινητές, οι οποίοι επιβίβασαν τους πρόσφυγες και μετανάστες στην 9μετρη λάντζα από ακτή της Μεσσηνίας, με προορισμό την Ιταλία. Πάντως οι έρευνες συνεχίζονται από το Λιμεναρχείο Πύλου, το οποίο διενεργεί και την προανάκριση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καταθέσεις των ναυαγών δεν βοήθησαν ιδιαίτερα στο να βγουν κάποια ασφαλή συμπεράσματα για το πώς έφυγαν οι διακινητές, αλλά ούτε καν για την εθνικότητά τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, άλλοι λένε στις καταθέσεις τους ότι οι δύο διακινητές ήταν Ουκρανοί, άλλοι Ρώσοι και άλλοι Αλβανοί. Αλλωστε πάνω στον πανικό που επικράτησε όταν η λάντζα άρχισε να μπάζει νερά, ο καθένας κοίταζε πώς να σώσει τον εαυτό του και την οικογένειά του. Να θυμίσουμε ότι οι ναυαγοί κατάφεραν να βγουν στις βραχονησίδες "Δύο Αδέρφια", νότια της Σαπιέντζας, απ' όπου περισυνελέγησαν από το πλωτό περιπολικό του Λιμεναρχείου Καλαμάτας και δύο ιδιωτικά σκάφη, ενώ ο εισαγγελέας δεν τους άσκησε δίωξη για παράνομη έξοδο από τη χώρα.

 

Ν.Κ.