Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2016 17:03

Καταγραφή ζημιών και ευθυνών μετά τις πλημμύρες: Οχι άλλα λάθη!

Καταγραφή ζημιών και ευθυνών μετά τις πλημμύρες: Οχι άλλα λάθη!

 

Ερωτηματικά για την επιχειρησιακή ικανότητα της κρατικής μηχανής που δεν μπόρεσε να προστατέψει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών και να  κρατήσει ανοικτές βασικές υποδομές, όπως το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και τη νέα εθνική οδό, άφησε πίσω της η φονική κακοκαιρία που έπληξε τη Μεσσηνία.

Συγκεκριμένα και ανεξάρτητα από το έλλειμμα αντιπλημμυρικών υποδομών και την ένταση της κακοκαιρίας που κανένας δεν αμφισβητεί, η κυβέρνηση, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και οι δήμοι δεν έθεσαν σε επιφυλακή τις δυνάμεις τους, αν και είχαν προειδοποιηθεί εγκαίρως τόσο από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία όσο και από την κακοκαιρία που έπληττε τις προηγούμενες ώρες τη Δυτική Ελλάδα. Ετσι οι Μεσσήνιοι αφέθηκαν μόνοι τους να παλεύουν με τα ρέματα και τη μανία της φύσης μέχρι να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός που δεν ήταν σε επιφυλακή. Εντύπωση επίσης προκαλεί ότι η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, η ΔΕΗ και η ΔΕΥΑΚ ή δεν απαντούσαν ή απαντούσαν με μεγάλη καθυστέρηση στα τηλεφωνήματα των πολιτών που καλούσαν σε βοήθεια. Οπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, η προβληματική λειτουργία των τηλεφωνικών κέντρων θα μπορούσε να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές και γι' αυτό προκάλεσε δικαίως έντονες διαμαρτυρίες. 

Ανθρώπινες ζωές μπορεί να στοιχίσει και η λανθασμένη διαχείριση του φράγματος του Παμίσου, αλλά όπως φαίνεται η απόφαση για το αν θα ανοίξουν οι πόρτες του λαμβάνεται από το προσωπικό του ΓΟΕΒ και όχι από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας με βάση τις ανάγκες προστασίας του πληθυσμού, των υποδομών και των περιουσιών. Ετσι αν οι πόρτες του φράγματος μείνουν περισσότερο κλειστές από όσο πρέπει, κινδυνεύει με πλημμύρα η κεντρική και βόρεια Μεσσηνία, ενώ αν ανοίξουν πρόωρα, κινδυνεύει η Μεσσήνη και το αεροδρόμιο. Γενικώς όμως δεν υπάρχει ένα σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων όγκων και έτσι πλημμυρίζουν περιουσίες και βασικές υποδομές, όπως το αεροδρόμιο και η εθνική οδός με ανυπολόγιστο κόστος για την τοπική οικονομία. 

Στα ερωτήματα που επίσης πρέπει να απαντηθούν είναι γιατί έμεινε σε κρίσιμες ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το Δημαρχείο Καλαμάτας και γιατί δεν διαθέτει γεννήτρια το “στρατηγείο” της πόλης. Γεννήτρια δεν διαθέτουν όπως αποδείχτηκε και άλλες υπηρεσίες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι αναγκαία για τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. 

Σε κάθε περίπτωση, οι υποσχέσεις για αποζημιώσεις δεν μπορούν να αναπληρώσουν το επιχειρησιακό κενό για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και εκτός από καταγραφή των ζημιών πρέπει να γίνει και καταγραφή των λαθών που έγιναν, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγαλύτερες καταστροφές από όσες θα είχαν προκληθεί αν είχε τεθεί σε επιφυλακή η κρατική μηχανή. Θα πρέπει να καταγραφούν τα λάθη όχι μόνο για να αποδοθούν πολιτικές και τυχόν ποινικές ευθύνες αν υπάρχουν, αλλά κυρίως για να μην επαναληφθούν την επομένη φορά που η Μεσσηνία θα βρεθεί αντιμέτωπη με κάποιο έντονο καιρικό ή άλλο φυσικό φαινόμενο.