Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2011 15:20

Φωτισμός της Γέφυρας Μάναρη ζητάει ο Σύλλογος Μανατιωτών Αττικής

Γράφτηκε από την

Όπως είναι γνωστό, κατόπιν αιτήσεώς μας και θετικής γνωμοδότησης των αρμοδίων Υπηρεσιών η Γέφυρα Μάναρη αναγνωρίστηκε ως Μνημείο με το υπ’αριθμ. 1353/Β/14-09-2006 ΦΕΚ (Η στάση Μάναρη έχει αναγνωριστεί με το υπ’αριθμ. 391/Β/25-06-1985 ΦΕΚ)

Ανταποκρινόμενο σε αίτησή μας το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συνέταξε Μελέτη Φωτισμού των Μνημείων αυτών , ως διπλωματική εργασία (http://www.flashlight.gr/images/news/ 090723_Myrto_Kanakaki.pdf).

Ύστερα από αίτησή μας η π. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας με την υπάριθμ. 93/23-9-2010 ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου:

« α) Αναγνωρίζει την πολιτιστική αξία των δύο αυτών ιστορικών τεχνικών επιτευγμάτων , της λίθινης σιδηροδρομικής Γέφυρας Μάναρη και της σιδηροδρομικής στάσης στο χωριό Μάναρη.

β) Εκφράζει την συγκατάθεσή του για το φωτισμό τους σύμφωνα με την σχετική μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και παρακαλεί τους εμπλεκόμενους Φορείς (ΟΣΕ- Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας )να αποφασίσουν σχετικά προκειμένου ο φωτισμός των Μνημείων να ενταχθεί σε σχετικό πρόγραμμα και να χρηματοδοτηθεί η εκτέλεσή του .

γ) Να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των προβαλλόμενων Αρκαδικών Μνημείων και να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες στον εθνικό δρόμο Τρίπολης – Καλαμάτας που να πληροφορούν την ύπαρξή τους . »

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του τέως Δήμου Βαλτετσίου έχει προβεί σε πολύχρονες και θετικές για το θέμα συζητήσεις και παραστάσεις, αλλά και διερευνητικές και ενημερωτικές επαφές με εξειδικευμένες εταιρίες . Μάλιστα στην υπ΄αριθμ. 7/24-01-2009 ομόφωνη απόφασή του αναφέρει :

« ....... Επειδή η απόσταση Τρενογέφυρας Μάναρη και ΄΄Σταθμός Διοδίων Γέφυρας Μάναρη΄΄ είναι πολύ μικρή, φαντάζει σημαντικό και κρίνεται εύλογο να φωτιστεί η Γέφυρα από τα διόδια, βάση της μελέτης που έχει εκπονήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο » .

Ο νέος εθνικός δρόμος Τρίπολης – Καλαμάτας διέρχεται ακριβώς δίπλα από τα Μνημεία και ο σταθμός διοδίων που βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από αυτά, ονομάστηκε ΄΄Σταθμός Διοδίων Γέφυρας Μανάρη΄΄ .

Κατόπιν των ανωτέρω απευθυνόμαστε σε όλους εσάς, ως άμεσα εμπλεκόμενους στο θέμα, και σας παρακαλούμε να αποφασίσετε θετικά και να εκφράσετε τη συγκατάθεσή σας για το φωτισμό των Μνημείων, αλλά και στη συνέχεια να καταβληθεί ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ για να ενταχθεί το έργο σε σχετικό πρόγραμμα και να χρηματοδοτηθεί η υλοποίησή του .

Είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλλετε με τις αποφάσεις σας ώστε να αναδειχθούν και να προστατευτούν δύο ακόμα αξιοθαύμαστα τεχνικά επιτεύγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής στην Αρκαδία και να παραδοθούν προβεβλημένα αναλλοίωτα και αλώβητα στις επερχόμενες γενιές στις οποίες και ανήκουν .

 

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω συνεργασία και διατελούμε με τιμή ,

 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο