Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2016 15:33

Από 10 έως 16 Οκτωβρίου το πανηγύρι στη Χώρα Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Από 10 έως 16 Οκτωβρίου το πανηγύρι στη Χώρα Μεσσηνίας

Από τις 10 έως και τις 16 Οκτωβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί το φετινό πανηγύρι, η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη στη Χώρα. Η περιφορά της εικόνας και των λειψάνων του Νεομάρτυρα Αγίου Δημητρίου του Χωραΐτη θα γίνει την Κυριακή 9 Οκτωβρίου.

Αυτό αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος, αποδεχόμενο τις εισηγήσεις της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. 

Σύμφωνα με την απόφαση: Χώρος λειτουργίας της εμποροπανήγυρης Χώρας για φέτος ορίζονται οι οδοί: Αντωναροπούλου, Στρατηγοπούλου (όλη), Λάσκου, Δούρου, Σπέντζα, Κοκκέβη και τμήμα της οδού Καρόλου Μπλέγκεν πλησίον της κεντρικής πλατείας. Στο χώρο που πραγματοποιείται η δημοτική αγορά παραγωγών θα αναπτυχθεί το λούνα παρκ, εάν ζητηθεί ο χώρος, το οποίο δύναται να ξεκινήσει την εγκατάσταση του νωρίτερα, λόγω του ότι η σιδερένια του κατασκευή είναι πολύ βαριά και χρειάζεται αρκετές ημέρες για την εγκατάστασή του. Μπροστά από το 1ο Δημοτικό Σχολείο και το Δημοτικό Παιδικό Σταθμό δεν θα αναπτυχθεί κανένα παράπηγμα, ούτε τουαλέτες.

Ακόμα, το Δ.Σ. αποφάσισε, μεταξύ άλλων: Oι τιμές παραχώρησης των χώρων από το Δήμο να είναι οι ίδιες με το 2014 και πέρσι, στις οδούς: α) οδός Στρατηγοπούλου: από Δημαρχείο έως Αγιο Κωνσταντίνο ποσό 60 ευρώ το τρέχον μέτρο πρόσοψης πλέον νομίμου ΦΠΑ. β )οδός Στρατηγοπούλου: από Δημαρχείο έως Αγιο Γεώργιο ποσό 35 ευρώ το τρέχον μέτρο πρόσοψης πλέον νομίμου ΦΠΑ. γ) Η τιμή για το λούνα παρκ ανέρχεται στο ποσό των 1.800 ευρώ πλέον του νομίμου ΦΠΑ. δ) Για όλους τους υπόλοιπους δρόμους θα ισχύουν οι τιμές του 2014: Η οδός Αντωναροπούλου από το σημείο που ξεκινάει (πλησίον κεντρικής πλατείας) έως το σημείο που τέμνεται από την οδό Κοκκέβη 54,15 ευρώ το τρέχον μέτρο πρόσοψης πλέον νομίμου ΦΠΑ. Το εναπομείναν τμήμα της οδού Αντωναροπούλου 31,59 ευρώ το τρέχον μέτρο πρόσοψης πλέον νομίμου ΦΠΑ. Οι οδοί Σπέντζα και Λάσκου, Δούρου 31,59 ευρώ το τρέχον μέτρο πρόσοψης πλέον νομίμου ΦΠΑ.

Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ψησταριές) η τιμή θα καθορίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνουν. Αν υπάρξει ενδιαφέρον για τοποθέτηση βιβλίων από δημότες Πύλου - Νέστορος στην κεντρική πλατεία της Χώρας, ο χώρος θα είναι δωρεάν.

Οσον αφορά το οικονομικό κομμάτι της εμποροπανήγυρης, οι ενοικιαστές των παραπηγμάτων θα πρέπει μέχρι τη μέση του πανηγυριού να έχουν εξοφλήσει προς το δήμο τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. 

Επίσης, θα υπάρχουν διάδρομοι στο χώρο της εμποροπανήγυρης για την εξυπηρέτηση των κατοίκων στις οικίες τους, καθώς και του κοινού όπου υπάρχουν υπηρεσίες. Θα υπάρξει συνεχής αστυνομική υποστήριξη του δήμου, της επιτροπής κ.λπ. από το Αστυνομικό Τμήμα Χώρας και θα γίνει διακοπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στους χώρους λειτουργίας της. Θα τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες για την εξυπηρέτηση των εμπόρων και των επισκεπτών. Σε περίπτωση παράνομης κατάληψης θέσεων από εμπόρους θα είναι δυνατή η παρουσία εργατών του δήμου μαζί με φορτηγό αυτοκίνητο για την απομάκρυνσή τους.

Τα έσοδα που θα προκύψουν από τη διενέργεια της εμποροπανήγυρης, θα διατεθούν αποκλειστικά στη Δημοτική Κοινότητα Χώρας, για διάφορες ανάγκες και έργα υποδομής. Οι ομάδες παραγωγών - αγροτών - συνεταιρισμών μπορούν να εκθέτουν τα προϊόντα τους σε χώρο που θα τους υποδείξει ο δήμος, χωρίς να πληρώσουν για την ενοικίαση των κοινοχρήστων χώρων.


NEWSLETTER