Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016 08:21

"Σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι η κατάργηση του Τμήματος Φιλιατρών"

 

Την σταθερή τους θέση ότι δεν συμφωνούν στην κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών και θα αγωνιστούν για να παραμείνει ανοιχτό, επαναδιατύπωσαν δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι όπως και εκπρόσωποι φορέων στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το βράδυ της Τετάρτης στα Φιλιατρά.

Επισημάνθηκε ότι η πόλη και η περιοχή των Φιλιατρών είναι η πλέον αδικημένη περιοχή όλα αυτά τα χρόνια, καθώς δέχεται μια συνεχή αποψίλωση υπηρεσιών. Η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβαν τα επιχειρήματά τους για τα οποία η πόλη δικαιούται και πρέπει να έχει Αστυνομικό Τμήμα και μάλιστα ενισχυμένο σε σχέση με σήμερα, ενώ τόνισαν ότι ο αγώνας τους πρόκειται να συνεχιστεί και σε αυτό τον αγώνα είναι όλοι ενωμένοι. 

Δεν έλειψε η κριτική στη σημερινή κυβέρνηση και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πυρά δέχθηκε και ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ο οποίος απουσιάζει σε ταξίδι στις Βρυξέλλες και δεν ήταν παρών στην συνέντευξη. Μάλιστα όταν υπήρξε ερώτηση γιατί επιλέχθηκε να δοθεί συνέντευξη Τύπου ημέρα που όπως ήταν γνωστό θα απουσίαζε ο δήμαρχος, τονίστηκε ότι τα γεγονότα τρέχουν και μπορεί να βγει απόφαση από ημέρα σε ημέρα να κλείσει το τμήμα. Ειπώθηκε εξάλλου ότι ο δήμαρχος τους έχει δώσει πλήρη εξουσιοδότηση να χειριστούν το θέμα.

Σε σχετικές ερωτήσεις που έγιναν, απάντησαν ότι για το ζήτημα έχουν ενημερωθεί όλα τα κόμματα και περιμένουν από όλους να πάρουν θέση καθώς μέχρι τώρα μόνο το κλιμάκιο των δύο βουλευτών της ΝΔ είπε πως θα ξανανοίξουν το τμήμα. Από εκεί και πέρα από τον αντιδήμαρχο Φιλιατρών Βασίλη Παπαθεοδοσίου εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι οι κυβερνώντες θα καταλάβουν το λάθος που γίνεται. Σε ό,τι αφορά την συνέχεια του αγώνα δεν ανακοίνωσαν κάτι αν και ρωτήθηκαν τι θα πράξουν, αφού -όπως είπαν- συνέχεια αξιολογούν τις εξελίξεις και αναλόγως αποφασίζουν. 

Στις τοποθετήσεις που έγιναν, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Καλογερόπουλος τόνισε ότι η υπόθεση του Αστυνομικού Τμήματος είναι αυτή που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς είναι ένα σωρό τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη. Ερχόμαστε, είπε, αντιμέτωποι με τις πολιτικές του μνημονίου και του τρόπου που οικοδομήθηκε ο "Καλλικράτης".

Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαθεοδοσίου τόνισε ότι η αντιμετώπιση που έχει η πόλη των Φιλιατρών διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις δεν είναι η πρέπουσα ούτε και δίκαιη. "Ζητάμε δικαιοσύνη. Να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα, να σκύψουν πάνω από την πόλη", ανέφερε.

Ο δημοτικός σύμβουλος Αναστάσιος Πούλος υπογράμμισε πως διαμαρτύρονται γιατί έχουν αδικηθεί κατάφωρα. Αναρωτήθηκε αν είναι δυνατό το Αρχηγείο της Αστυνομίας να μη γνωρίζει τι είναι τα Φιλιατρά. "Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε άλλο υπομονή. Η λύση που δόθηκε δεν θα μακροημερεύσει. Εύχομαι να μη συμβούν γεγονότα και θρηνήσουμε θύματα. Είναι μια απαράδεκτη λύση. Ή είναι τόσο ανεγκέφαλοι ή υπηρετούν σκοπιμότητες. Ο,τι και να συμβεί εμείς τη σημαία της οργής και της αγανάκτησης θα την κρατάμε", τόνισε.

Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Σαμαρτζής τόνισε πως η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος πλήττει άμεσα την πόλη. Τα Φιλιατρά δικαιούνται ένα πλήρως στελεχωμένο τμήμα. "Οι αποφάσεις πάρθηκαν χωρίς διάλογο", ανέφερε. Ανατρέχοντας στο ιστορικό του ζητήματος και τις ενέργειες που έγιναν, είπε πως η στάση του δήμου δεν εισακούστηκε. Μίλησε για απαράδεκτη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν στάθηκαν αρωγοί τους, αλλά και για αδυναμία των παραγόντων του ελληνικού κράτους, όλων των κυβερνήσεων, να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. "Η διαφαινόμενη κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος δημιουργεί ανοιχτή πληγή, που δεν πρόκειται να κλείσει. Πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή θα αλλάξει είτε από τη σημερινή κυβέρνηση είτε από άλλη. Ολοι θα πληρώσουν το βάρος των πράξεών τους", τόνισε κλείνοντας.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ασημακόπουλος ζήτησε συγγνώμη από το φιλιατρινό λαό γιατί δεν πέρασε η άποψη ότι έπρεπε να προχωρήσουν σε σκληρότερες μορφές κινητοποίησης. Φαίνεται, είπε χαρακτηριστικά, ότι κάποιοι είχαν πάρει αυτά που ήθελαν και δεν ασχολήθηκαν περισσότερο. Πάνω σε αυτό όταν τον ρωτήσαμε στην συνέχεια ποιον εννοεί είπε ότι εννοεί το δήμαρχο. Σημείωσε πως "αυτή η κυβέρνηση τόσες κολοτούμπες έχει κάνει, ας κάνει άλλη μια για το τμήμα". Και κάλεσε τον κ. Κωνσταντινέα να πάρει πρωτοβουλία. 

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών Χαράλαμπος Καναλουπίτης τόνισε πως το ζήτημα της κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών δεν πρόκειται να κλείσει ποτέ και αυτό να το καταλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οποιαδήποτε κυβέρνηση. Η υπομονή μας, είπε, τελείωσε και ζήτησε με ενότητα να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Ο τοπικός σύμβουλος Γιώργος Κωτσάκης επισήμανε ότι ζητούν το αυτονόητο: Να παραμείνει το Αστυνομικό Τμήμα της πόλης και να μην παίζουν παιχνίδια σε βάρος τους. 

Η τοπική σύμβουλος Εύη Παπαγεωργίου υποστήριξε ότι εφαρμόζονται πολιτικές του παραλόγου. "Χρειαζόμαστε ασφάλεια", επισήμανε.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ευστάθιος Ανδρινόπουλος τόνισε πως δεν ελήφθησαν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Ελήφθησαν υπόψη μόνο οι εντολές του μνημονίου. Η υπόθεση, όπως είπε, είναι όλου του δήμου και αφορά την ασφάλεια όλου του δήμου. Τόνισε ότι δεν πρέπει να σταματήσουν οι αντιδράσεις εδώ, αλλά να γίνουν και πιο δυναμικές, ακόμη και στο υπουργείο.

Ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Κατσούλης σημείωσε πως σε αυτό το έργο που παίζεται σε βάρος της πόλης τους δεν μπορούν να μείνουν άλλο θεατές. Είπε ότι σαν σύλλογος θα κινηθούν κατά πάντων. "Θα κάνουμε αυτό που κάποιοι εκλεγμένοι δεν έκαναν.  Θα φτιάξουμε ένα σωστό διαπραγματευτικό πλαίσιο". Εθεσε θέμα καλλικρατικού δήμου, αλλά και απόδοσης ευθυνών. Κάτι που όπως είπε πρέπει να γίνει με ιεραρχικό τρόπο.

Από τον Αγροτικό Σύλλογο ο Αριστοτέλης Κανναβός επισήμανε ότι οι οικονομικοί λόγοι που αναφέρονται είναι πρόσχημα. "Αφού μένουν δύο τελικά, γιατί όχι να μείνουν 3;", ανέφερε.

Ο Τάκης Μιχαλακόπουλος από το Σύλλογο "Ο Μαυροπίνακας" υπογράμμισε πως και σήμερα υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας το οποίο άμα καταργηθεί το Αστυνομικό Τμήμα θα μεγαλώσει.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Βιβή Παντελάκη σημείωσε πως η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Δεν είναι μια απλή υπηρεσία. Εχει να κάνει με την ασφάλεια.

Το λόγο πήρε και ένας πολίτης, ο Απόστολος Δημητρακόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως όπως παλιότερα ξέχασαν τον Καλαντζάκο για το θέμα του Νοσοκομείου και τον έβγαζαν πρώτο στις εκλογές, έτσι θα γίνει και με το ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε, "η λύση είναι να παραιτηθείτε. Πιστεύω ότι ο δήμαρχος μας ξεπούλησε για να μείνει το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων.

Σε ερωτήσεις που έγιναν μεταξύ άλλων τέθηκε το ζήτημα της αναφοράς του κ. Ασημακόπουλου για το δήμαρχο και ειδικά όσα είχε αναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσον αφορά την συνάντηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Ασημακόπουλος επανέλαβε ότι εκεί ο κ. Κωνσταντινέας είπε προς το δήμαρχο «με τις δικές σου ενέργειες ήταν ένα να γίνει τμήμα, κράτησες και το δικό σου» και συμπλήρωσε «επειδή έχει γίνει πολύ ντόρος για αυτό το θέμα, να βγει ο κ. Κωνσταντινέας να πει αν είναι αλήθεια ή ψέματα».

Πάνω σε αυτό τοποθετήθηκε και ο κ. Σαμαρτζής σημειώνοντας πως στην συγκεκριμένη συνάντηση ο κ. Κωνσταντινέας πήγε  χαριτολογώντας να ψελλίσει στο δήμαρχο ότι "σου κάναμε και τη χάρη και αφήσαμε το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων". Ο δήμαρχος είπε αντέδρασε κατευθείαν και του έκοψε την κουβέντα. Ενώ συμπλήρωσε «τον προκάλεσα εγώ στην Καλαμάτα, στη συνάντηση που είχαμε, δέκα φορές, και δεν ψέλλισε τίποτα. Τι έγινε στο σημείο από εκεί και πέρα που ήταν ένα το τμήμα; Και μου είπε ότι με τις αντιδράσεις όλου του Δήμου Τριφυλίας σκεφτήκαμε με επιχειρησιακούς παράγοντες να κάνουμε ένα δεύτερο τμήμα στους Γαργαλιάνους για να εξυπηρετήσουν επιχειρησιακά το νομό. Αυτή ήταν η απάντησή του. Οι μυθοπλασίες και τα μυθεύματα πρέπει να τελειώσουν». 

Κ.Μπ.