Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 16:12

Σε πληθυσμούς τσιγγάνων τα μεγαλύτερα προβλήματα με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Σε πληθυσμούς τσιγγάνων τα μεγαλύτερα προβλήματα με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Τα προβλήματα που αντιμετώπισε το υπουργείο κατά τη διαδικασία ένταξής τους στο πρόγραμμα, στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, συζήτησε χθες στην Καλαμάτα, με ωφελούμενους του προγράμματος, ο Αλέξανδρος Καρακίτσιος σύμβουλος - συνεργάτης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στη συνάντηση που έγινε στην αίθουσα του Διοικητηρίου Μεσσηνίας "Παναγιώτης Φωτέας", παρέστησαν στελέχη και υπάλληλοι της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας. Στο περιθώριο της σύσκεψης ο σύμβουλος του υπουργείου συναντήθηκε και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

«Αρκετά από αυτά τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί, ενώ είναι αρκετά και κείνα που πρέπει να ξεπεραστούν», δήλωσε στην "Ε" ο κ. Καρακίτσιος.

Παρατήρησε ότι «η κατάσταση βελτιώνεται στη χώρα και με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, αλλά η κοινωνία έχει τεράστιες ανάγκες» κι επεσήμανε πως «η εικόνα στην Καλαμάτα είναι αυτή του μέσου όρου που συναντάμε και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι και περιοχές με πιο έντονα προβλήματα, αλλά και με λιγότερη ένταση. Σε περιοχές με πληθυσμούς Ρομά εμφανίστηκαν τα πιο σοβαρά προβλήματα».

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που το 2016 εφαρμόστηκε πιλοτικά σε 30 δήμους της χώρας, θα εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα και κάθε δήμος θα αναλάβει την εφαρμογή του στα όριά του και στη συνέχεια θα το αναλάβουν τα Κέντρα Κοινότητας.

Υπάλληλοι της Διεύθυνσης Πρόνοιας επεσήμαναν στο σύμβουλο του υπουργείου ότι αυτό που έζησαν τον περασμένο Ιούλιο, με την υποδοχή των αιτήσεων και τον αποκλεισμό από την ένταξη στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ατόμων με μεγάλες ανάγκες, ήταν εφιαλτικό και εύχονται να μην το ξαναζήσουν, καθώς βρέθηκαν χωρίς να φταίνε στο στόχαστρο ανθρώπων που μέχρι τότε εξυπηρετούσαν και είχαν πολύ καλές σχέσεις.

Γ.Σ.