Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016 13:33

Εορτάστηκε η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης 

Η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης τιμήθηκε χθες και στην Καλαμάτα.

Στις 10 το πρωί, τελέστηκε δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου και ο φιλόλογος του 7ου Γυμνασίου Καλαμάτας Ιωάννης Καρακατσιάνης μίλησε με θέμα "Βία, αντίσταση και ρόλος του ξένου παράγοντα στον Πελοποννησιακό χώρο (1941 - 1944)". Αφού παρουσίασε στοιχεία από τη Γερμανική Κατοχή και την Αντίσταση στην Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία και το ρόλο Γερμανίας - Ιταλίας - Σοβιετικής Ενωσης και Μεγάλης Βρετανίας, παρατήρησε ως συμπέρασμα ότι: Βία και εξουσιαστικοί μηχανισμοί του ξένου παράγοντα είχαν άρρηκτη σχέση στην περιοχή μας. Και επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την αντίσταση των Ελλήνων απέναντι στους Γερμανούς, αποτρέποντάς τη σε εθνική. Οταν μία αντίσταση γίνεται εθνική, δηλαδή συλλογικά αποδεκτή και με από κοινού δράση, καθίσταται επικίνδυνη για τους ισχυρούς εξουσιαστικούς μηχανισμούς, είτε αυτοί είναι οι δυνάμεις Κατοχής του 1941 - 1944, είτε οι σύγχρονες υπερεθνικές οικονομικές ελίτ. Καθήκον, λοιπόν, μάλλον όσων φαίνονται στα μάτια των εκάστοτε ισχυρών ασθενείς και μικροί, είναι όχι μόνο να ακολουθούν την προτροπή του Μεσσήνιου ποιητή Μιχάλη Κατσαρού "Αντισταθείτε", αλλά και να καθιστούν την αντίστασή τους εθνική, δηλαδή συλλογική, έμπλεα σύμπνοιας και ομόνοιας».

Στη συνέχεια, υπό βροχόπτωση, έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης (απέναντι από το Δημαρχείο, στη Νέδοντος) από το βουλευτή Πέτρο Κωνσταντινέα, τον ανώτερο διοικητή Φρουράς Καλαμάτας - διοικητή της 120 ΠΕΑ Κωνσταντίνο Χίνη, την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, τον αντιδήμαρχο Καλαμάτας Σαράντο Μαρινάκη, τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Πάζιο και Λαϊκής Ενότητας Βασίλη Τσουλάκο και των αντιστασιακών οργανώσεων Πότα Δήμιζα.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ακόμα η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη, ο πρώην βουλευτής και στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας Θανάσης Πετράκος, δημοτικοί σύμβουλοι κι εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών.