Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 17:39

Σύλλογοι κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Την κυβέρνηση καταγγέλλουν για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για τη στροφή 180 μοιρών στις θέσεις της, οι Πολιτιστικοί - Μορφωτικοί Σύλλογοι Παλαιόχουνης - Καλλιρρόης και των γύρω χωριών. Την καταγγέλλουν, όπως σημειώνουν «για την αδιαμφισβήτητη πλέον ταύτισή της με τα συμφέροντα των εργολάβων, σε αντίθεση με ό,τι αντιμαχόταν στο προεκλογικό της πρόγραμμα, ως αντιπολίτευση  και υποσχόταν μέχρι πρότινος».

Αναφέρουν, αρχικά, ότι η κυβέρνηση είχε αποφανθεί αρνητικά για τη ΣΔΙΤ, εκτιμώντας πως «το ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου 2010 έχρηζε αναθεώρησης, για να είναι σύμφωνο με τις αρχές του νέου ΕΣΔΑ 2015, το οποίο διαπνέεται από την αρχή της αποκεντρωμένης διαχείρισης των ΑΣΑ». Κατηγορούν την κυβέρνηση πως έκανε στροφή 180 μοιρών και «διαπραγματεύεται με την ΤΕΡΝΑ για ένα έργο, που γνωρίζει καλώς ότι είναι παράνομο, αντίθετο καθ’ ολοκληρίαν στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, ως προς νομικές και πολεοδομικές πλημμέλειες και δίκαιο προστασίας του περιβάλλοντος, σαφώς, δε, υπερκοστολογημένο». Παρατηρούν ότι «μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, η κυβέρνηση απέδειξε με τις κενές υποσχέσεις της ότι αποτελειώνει το "έγκλημα" που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση».

Η Συντονιστική Επιτροπή των συλλόγων κάνει λόγο για "τραγέλαφο" με τον υπό  αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου στο ΦοΔΣΑ και το Περιφερειακό Συμβούλιο, σχετικά με το θέμα της γνωμοδότησης επί της ΣΜΠΕ, «όπου αναδείχθηκε η προσπάθεια της Περιφέρειας να αποκρύψει τις αντιφάσεις: α) του ΣΔΙΤ με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ, β) του ΠΕΣΔΑ 2015 και γ) της ΣΜΠΕ επ’ αυτού με τις κατευθυντήριες αρχές του ΕΣΔΑ, αλλά και με ομόφωνες αποφάσεις του ΦοΔΣΑ».

Καταλήγοντας, η Συντονιστική Επιτροπή των συλλόγων σημειώνει ότι «οι αρχές που διέπουν τον αγώνα μας παραμένουν αναλλοίωτες και ξεκάθαρες: Πρόληψη και μείωση παραγωγής απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, ενδελεχής ανακύκλωση και επεξεργασία αποκλειστικά από την τοπική αυτοδιοίκηση, λόγω του δημόσιου χαρακτήρα τους, μακριά από εργολαβικά συμφέροντα και διαπραγματεύσεις "κεκλεισμένων των θυρών"».