Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017 10:41

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τους δασικούς χάρτες στους Γαργαλιάνους

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τους δασικούς χάρτες θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10 το πρωί στην πλατεία των Γαργαλιάνων, όπως αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου της πόλης, από κοινού με το Δήμο Τριφυλίας. Απευθύνεται λοιπόν κάλεσμα σε όλους τους συλλόγους, τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο και να ενώσουν τις φωνές τους, προκειμένου να αποσυρθούν αυτοί οι χάρτες και η διαδικασία με την οποία καταρτίστηκαν.

Για ακόμη μια φορά, στη γενική τους συνέλευση οι αγρότες τόνισαν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία των δασικών χαρτών τούς ξεκληρίζει, έχει φοροεισπρακτικό χαρακτήρα, ενώ με τα σφάλματα που έχει δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Τονίστηκε ακόμη ότι το συλλαλητήριο αυτό θα είναι το λάκτισμα για την έναρξη των αγώνων του αγροτικού κόσμου, που σύμμαχό του θέλει όλη την κοινωνία, για τα σοβαρά προβλήματα όπως το φορολογικό και το ασφαλιστικό - που συζητήθηκαν στη γενική συνέλευση.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νίκος Σινάνης επισήμανε ότι πριν από λίγα χρόνια πάλευαν για την αξιοπρέπειά τους αλλά σήμερα παλεύουν για την επιβίωσή τους. Μόνη διέξοδος είναι να βγούμε στους δρόμους, μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε, είπε. Μιλώντας για τους δασικούς χάρτες τόνισε ότι χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα εμφανίζονται ως δασικά: εδάφη τα οποία καλλιεργούνται, επιδοτούνται και πληρώνουν φόρο. Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται χάρτες του 1945 που η χώρα ήταν σε εμπόλεμη περίοδο, είπε. Και ανέφερε ότι παίρνουν τα χωράφια από τους παραγωγούς για να τα δώσουν στα μεγαλοσυμφέροντα. Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί για τους δασικούς χάρτες, λέγοντας ότι δημιουργούν πιο πολλά προβλήματα, παρά λύνουν.

Τη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής εξέφρασε ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας - και ειδικά για τους δασικούς χάρτες είπε ότι το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα ψήφισε να προχωρήσουν σε πανδημοτικό συλλαλητήριο. Τόνισε ότι οι χάρτες πρέπει να αποσυρθούν τώρα, και ανέφερε πως πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι για αυτό τον αγώνα, δεν πρέπει να υπάρχουν απουσίες.

Οι δασικοί χάρτες πρέπει να αποσυρθούν και να ληφθούν υπόψη αυτοί του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπογράμμισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, λέγοντας πως αντί να δίνουν κίνητρα ανάπτυξης σε αυτή τη χώρα, κοιτάνε πώς θα την ισοπεδώσουν. Και συμπλήρωσε ότι πρέπει να αποσυρθεί και το τέλος της ένστασης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του σε ό,τι αγώνα κάνουν οι αγρότες.

Στη συνέχεια, έγιναν κάποιες ακόμα τοποθετήσεις. Η δικηγόρος Βάσω Μαρίνη τόνισε ότι τα αιτήματα πρέπει να είναι ρεαλιστικά και μέσα σε συνταγματικά πλαίσια. Χρειάζεται νομοθετική αλλαγή και η όλη διαδικασία πρέπει να παγώσει, είπε. Να αποσυρθούν οι χάρτες και να διορθωθούν, ανέφερε - θεωρώντας ότι κομβικό σημείο είναι το 1975.

Κανείς δε λέει να μην γίνουν οι δασικοί χάρτες, διαφωνούμε όμως με τον τρόπο και το χρόνο που έρχονται, τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Τριφυλίας Νίκος Αναστασόπουλος. Τους χαρακτήρισε έκτρωμα με φοροεισπρακτικό χαρακτήρα, ενώ επισήμανε και τα πολλά κενά που υπάρχουν.

Ακολούθησε ενημέρωση για φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα από το λογιστή Σάκη Γεωργόπουλο όπως και τοποθετήσεις αγροτών. Μεταξύ άλλων ο Βασίλης Σπυρόπουλος είπε ότι η μήτρα όλων αυτών των προβλημάτων είναι η Ε.Ε. και πρέπει να συγκρουστούν αλλά χρειάζεται αγώνας διαρκείας.

Ο Νίκος Αθανασόπουλος επισήμανε ότι τα ίδια προβλήματα που συζητούσαν και πέρυσι υπάρχουν και φέτος. Είπε ότι χρειάζεται αγώνας από όλους και να είναι όλοι ενωμένοι - και πρότεινε κινητοποιήσεις σε υπηρεσίες και γραφεία βουλευτών και πολιτευτών.

Ο Παναγιώτης Παγάνης μίλησε χαρακτηριστικά για «ετήσια συνάντηση των αγροτών» και επισήμανε ότι ο αγώνας τους πρέπει να είναι απευθείας εναντίον του κράτους, κι όχι ενάντια σε άλλους.

Ο Γιώργος Μαυροειδής είπε ότι οι φοροαπαλλαγές που γίνονται είναι μόνο για τους μεγαλοαγρότες και τα βάρη φορτώνονται στους μικρότερους, τονίζοντας πως μέσα από αγώνα μπορούν να κατακτήσουν κάτι.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος αναφέρει: 

 «Ολοι πρέπει να δώσουμε δυναμικό "παρών" για να επανεξεταστεί το θέμα του Δασολογίου. Παράλληλα, όπως τονίστηκε στη συνέλευση από λογιστές-τοπογράφους και νομικούς που αναφερθήκαν στο ασφαλιστικό-φορολογικό, καταλάβαμε λίγο πολύ όλοι ότι μας περιμένουν μαύρες μέρες. Συνάδελφοι, πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι μόνο με αγώνα και αποφασιστικές κινητοποιήσεις μπορούμε να απαντήσουμε στην κυβέρνηση που μας πηγαίνει για ξεκλήρισμα. Ολοι το Σάββατο στην κεντρική πλατεία Γαργαλιάνων στις 10 το πρωί».