Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2017 09:16

Μετά τις ενημερωτικές εκδηλώσεις των αγροτών: Κατεβαίνουν τα τρακτέρ σε Καλαμάτα - Κυπαρισσία

Η κυβερνητική απόφαση για μείωση των ποσών για τους δασικούς χάρτες δεν έριξε τους τόνους, αντίθετα πολλαπλασίασε τις αντιδράσεις. Ο αγροτικός κόσμος στη Μεσσηνία βράζει και αυτό φαίνεται από την τεράστια συμμετοχή σε όλες τις ενημερωτικές εκδηλώσεις των τελευταίων ημερών σε όλα τα σημεία του νομού.

Την ίδια ώρα η συμμετοχή στις αγροτικές κινητοποιήσεις είναι μεν μικρή, αλλά το καθημερινό κλείσιμο της γέφυρας του Παμίσου από την Παρασκευή δημιουργεί την αίσθηση ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κλιμάκωση. Σήμερα πάντως οι αγρότες ετοιμάζουν νέα είσοδο στην Καλαμάτα, με παράσταση διαμαρτυρίας στο Δασαρχείο και μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της πόλης. Την ίδια ώρα διαμαρτυρία στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας θα πραγματοποιήσουν αγρότες από την Τριφυλία.

Το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες παραμένει και η κυβερνητική απόφαση για μικρή μείωση στο οικονομικό κόστος των αιτήσεων δεν δείχνει ικανή να περιορίσει τις αντιδράσεις. Ολη την προηγούμενη εβδομάδα έγινε σειρά συσκέψεων σε όλες τις πόλεις και τα κεφαλοχώρια της Μεσσηνίας με μαζική συμμετοχή των αγροτών, οι οποίοι ενημερώθηκαν από ειδικούς για το ζήτημα και για το τι πρέπει να κάνουν. Η ανησυχία ήταν παντού μεγάλη με κυρίαρχο αίτημα την επίλυση του ζητήματος των ελαιοπεριβόλων μέσα από τη χρήση των χαρτών, με τους οποίους δίνονται οι επιδοτήσεις και η παράταση της διαδικασίας, προκειμένου να υπάρξουν μεγαλύτερα περιθώρια ενημέρωσης και επιμέρους ρυθμίσεων οι οποίες θα ικανοποιούν τα μεγαλύτερα ζητήματα που έχουν προκύψει. Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα που ξεκινά θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη τόσο για την πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων στο νομό όσο και για το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία της κύρωσης των δασικών χαρτών.

Η σημερινή συγκέντρωση στο Δασαρχείο Καλαμάτας έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί από μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού και της Επιτροπής Αγώνα Πυλίας, ενώ θα μετάσχουν και τα μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης. Να σημειωθεί ότι αγρότες - μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης έκλεισαν την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή το απόγευμα, για 3 ώρες τη γέφυρα του Παμίσου στο δρόμο Ασπρόχωμα - Μεσσήνη.

Ακόμα, κοινή σύσκεψη των αγροτών της Πελοποννήσου θα γίνει σήμερα στις 6 μ.μ. στο μπλόκο Αργους, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν δυναμικά από χθες και οι αγρότες των Γαργαλιάνων, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου της πόλης κατεβάζοντας τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία όπου και παραμένουν. Για σήμερα αποφάσισαν να κάνουν ένα ακόμη βήμα και έτσι μαζί με συναδέλφους του από τα Φιλιατρά και άλλες περιοχές θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας. Οι αγρότες με κομβόι αγροτικών αυτοκινήτων και τρακτέρ αναμένεται να φτάσουν στην πόλη της Κυπαρισσίας λίγο μετά τις 10 το πρωί για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους κυρίως για το ζήτημα των δασικών χαρτών.

Αυτό που τονίζουν είναι ότι με όλα αυτά που γίνονται, οδηγούνται στην εξαθλίωση και ουσιαστικά ωθούνται να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους και τον πρωτογενή τομέα καθώς τα εισπρακτικά μέτρα έρχονται το ένα μετά το άλλο. Στην προμετωπίδα των αιτημάτων τους είναι το φορολογικό, το ασφαλιστικό, το υψηλό κόστος παραγωγής, οι δασικοί χάρτες και οι αλλαγές στο εργόσημο για εργάτες γης τρίτων χωρών. Ολα αυτά αφανίζουν τον Ελληνα αγρότη, επισημαίνουν και δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν, καθώς πρόκειται για αγώνα επιβίωσης.

Χθες οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με προσυγκέντρωση των αγροτών στο χώρο έξω από το γήπεδο των Γαργαλιάνων, καθώς ο αγροτικός κόσμος της περιοχής ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων. Από εκεί σχηματίζοντας κομβόι αγροτικών αυτοκινήτων και τρακτέρ με αναρτημένες μαύρες σημαίες έφτασαν στην πλατεία όπου και παρατάχθηκαν. Η κεντρική πλατεία αποτελεί και το σημείο αναφοράς τους καθώς εκεί θα γίνονται οι ανοιχτές γενικές συνελεύσεις και θα παίρνονται οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους.

Κ.Μπ.

 

ΣΤΗ ΜΑΝΗ

Περίπου 200 άτομα έδωσαν χτες το "παρών" στην ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Δυτικής Μάνης, στον Κάμπο. Σύνθημά τους είναι "Η γη των προγόνων μας δεν αμφισβητείται" και με αυτό θα κάνουν διαμαρτυρία την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στο Δασαρχείο Καλαμάτας, ενάντια στους δασικούς χάρτες.