Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 17:22

Εκδήλωση μνήμης στην Καλαμάτα για τους εκτελεσθέντες από τους ναζί  

Γράφτηκε από την

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται η τελετή μνήμης για την εκτέλεση των εκατοντάδων Καλαματιανών πατριωτών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 8 Φεβρουαρίου 1944.

Η εκδήλωση οργανώνεται στο μνημείο των εκτελεσθέντων, στο νεκροταφείο Καλαμάτας, στις 10.30 το πρωί, από το Δήμο Καλαμάτας, τις Οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης και τους συγγενείς των θυμάτων.

Η εκτέλεση έγινε στο παλιό στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού και οι νεκροί ενταφιάσθηκαν σε ομαδικούς τάφους στην περιοχή των παλιών Δημοτικών Σφαγείων, στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας. 

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της αντιστασιακής Πότας Κακκαβά που σε κάθε εκδήλωση αναφέρεται στα γεγονότα εκείνης της περιόδου, όπως τα έζησε, "το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 1944 οι Γερμανοί έκαναν γενικές συλλήψεις στην ανατολική πόλη, από την Υπαπαντή και πέρα. Συνέλαβαν 1.800. Το πρωί της 8ης Φεβρουαρίου οι γείτονες άκουσαν τα πολυβόλα και τα καμιόνια πηγαινοέρχονταν. Στην πύλη μας είπαν, ότι τους στείλανε στη Γερμανία εργάτες. Ομως, φαινόταν το αίμα από τη Λακωνικής, που σταματούσε στη Φαρών. Σκυλιά τους ξέθαψαν αργότερα στην Παραλία κοντά στα παλιά σφαγεία. Με την απελευθέρωση ακούσαμε ότι ήταν 520. Δε μας άφησαν να τους πάρουμε. Εκτελέστηκαν αμέτρητοι. Κανείς δεν ξέρει πόσοι ήταν ακριβώς, γιατί όποιος είχε σκοτωμένο από τους Γερμανούς θεωρείτο προδότης".