Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2017 08:34

Σήμερα το "ύστατο χαίρε" στον Αριστείδη Καλαντζάκο

Γράφτηκε από την
Σήμερα το "ύστατο χαίρε" στον Αριστείδη Καλαντζάκο

Σήμερα στη 1 το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών συγγενείς και φίλοι θα απευθύνουν το "ύστατο χαίρε" στον Μεσσήνιο πολιτικό Αριστείδη Καλαντζάκο, που έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικία 89 ετών, μετά από νοσηλεία το τελευταίο διάστημα σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας. 

Γεννημένος το 1928 στην Κυπαρισσία, υπήρξε βουλευτής της ΕΡΕ από το 1958 έως το 1967 και της ΝΔ από το 1974 έως το 1996 και διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών (3/4/1967 - 21/4/1967), Συντονισμού (10/9/1976 - 21/10/1977), υπουργός Εμπορίου (11/10/1980 - 21/10/1981) και Εργασίας (11/4/1990 - 12/10/1993).

Δικηγόρος στο επάγγελμα, σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια Παρισίων και Νανσί στη Γαλλία, ενώ ήταν διδάκτορας Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν Γερμανίας.

Ηταν παντρεμένος με την Δωροθέα Λαντζούνη (κόρη του επί σειρά ετών προέδρου των ΑΧΕΠΑΝΣ Περικλή Λαντζούνη), με την οποία απέκτησαν μία κόρη, τη Σοφία, που με τη σειρά της διετέλεσε βουλευτής Μεσσηνίας και υφυπουργός Εσωτερικών.

Ο Αριστείδης Καλαντζάκος ήταν γόνος οικογένειας με πολιτική παράδοση. Τρισέγγονος του οπλαρχηγού της Επανάστασης του 1821 Αναγνώστη Καλαντζάκου, ανιψιός του Νίκου Καλαντζάκου βουλευτή το 1920 και το 1926, ανιψιός του γιατρού Αλέξανδρου Καλαντζάκου που διετέλεσε υπουργός και βουλευτής από το 1928 έως το 1957 και γιος του Γεωργίου Καλαντζάκου που ήταν δήμαρχος Κυπαρισσίας με τελευταία του θητεία το 1964.

Το 1959 εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στα Ηνωμένα Εθνη ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας. Το 1960 μετείχε στη διάσκεψη των νέων πολιτικών ηγετών του ελεύθερου κόσμου στο Παρίσι. Το 1963 υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την ΕΟΚ στις Βρυξέλλες. Το 1974 διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής επί των Οικονομικών, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνταγματικής Επιτροπής, γενικός εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στην ΕΟΚ. Το 1979 διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Το 1981 ήταν πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Εργου (ΟΚΕ) των υπουργείων Ενέργειας, Βιομηχανίας και Εμπορίου, μέλος του τομέα παραγωγής και μέλος της Κεντρικής και Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΔ. Την 1η Δεκεμβρίου 1989 ορίστηκε μέλος της Διαρκούς 15μελούς Επιτροπής, η οποία σύμφωνα με το νέο κανονισμό της Βουλής που ψήφισε η κυβέρνηση Τζαννετάκη, ανέλαβε να κρίνει και να εισηγείται την καταλληλότητα των διοικητών και των ανώτερων στελεχών των Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας που θα διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Στις 4 Δεκεμβρίου 1989 εξελέγη μέλος της Γενικής Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Στις 2 Ιανουαρίου 1995, ορίστηκε αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Στο άκουσμα του θανάτου του Αριστείδη Καλαντζάκου εκδόθηκαν τα ακόλουθα συλλυπητήρια μηνύματα:                                    

Ο πρώην βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος: «Με θλίψη αποχαιρετάμε 

τον Αριστείδη Καλαντζάκο, υπουργό και βουλευτή Μεσσηνίας για πολλά χρόνια. Ο Αριστείδης Καλαντζάκος υπηρέτησε την πολιτική, τη Μεσσηνία και την παράταξη με ήθος, εντιμότητα, ευπρέπεια και αφοσίωση. Θα τον θυμόμαστε θετικά και η διαδρομή του ας είναι παράδειγμα για όλους μας». 

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας: «Η Τριφυλία θλίβεται και τιμά τον μεγάλο Τριφύλιο πολιτικό Αριστείδη Καλαντζάκο. Γόνος και συνεχιστής μιας λαμπρής οικογένειας με μεγάλη προσφορά στον τόπο και την πατρίδα μας. Πολιτικός ευγενής, υπερήφανος, διορατικός, μεγαλόψυχος, μαχητής, συναινετικός, μετριοπαθής, αξιοπρεπής, φιλελεύθερος, διαχρονικός και ωφέλιμος. Ευπατρίδης της πολιτικής και της ζωής. Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό και καθιστά φτωχότερο τον πολιτικό χώρο τον οποίο υπηρέτησε έντιμα, με αίσθημα ευθύνης, αρχές και αξίες. Του οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη μεγάλη του προσφορά. Θα παραμείνει σημείο αναφοράς για όλους εμάς. Ο Δήμος Τριφυλίας και η ιδιαίτερη πατρίδα του θα τον τιμούν  για πάντα».

Ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας: «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του Αριστείδη Καλαντζάκου, πολιτικού ανδρός που καθ’ όλη τη μακρά πολιτική του διαδρομή πορεύτηκε με αξιοπρέπεια και σωφροσύνη, τίμησε την ψήφο του μεσσηνιακού λαού αλλά και τ’ αξιώματα με τα οποία ο ίδιος τιμήθηκε. Από τη συνεργασία μαζί του, όταν εκείνος ήταν υπουργός Εργασίας κι εγώ γραμματέας του Συνδικαλιστικού Τομέα της Νέας Δημοκρατίας, είχα την ευκαιρία να διαγνώσω την κοινωνική του ευαισθησία και τα φιλεργατικά του αισθήματα, αλλά και το συναινετικό και συνθετικό του πνεύμα, σε μια εποχή μάλιστα έντονων συνδικαλιστικών συγκρούσεων. Με το θάνατό του, η Τριφυλία γίνεται πολιτικά φτωχότερη. Στη σύζυγό του, στην κόρη του και τους συγγενείς του εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια». 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας: «Εχοντας υποχρέωση και καθήκον, αποχαιρετούμε τον πατριώτη πολιτικό Αριστείδη Καλαντζάκο, που εκπροσώπησε τον τόπο μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Με μεγάλη θλίψη λέμε «αντίο» σε έναν άνθρωπο που αγωνίστηκε για τον τόπο του, τη χώρα και την υπέρτατη αξία της δημοκρατίας, από πολλές θέσεις ευθύνης και ιδίως για εμάς από τη θέση του υπουργού Εμπορίου, κληροδοτώντας μας το ήθος, την αξιοπρέπεια και τον αδαμάντινο χαρακτήρα του. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του, στην κόρη του και στους οικείους του».


NEWSLETTER