Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2017 17:58

Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας: "Πρόσφυγες καλώς ήρθατε!"

Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας: "Πρόσφυγες καλώς ήρθατε!"

Ογδόντα πέντε άνθρωποι, πρόσφυγες - μετανάστες, από χώρες που με την συναίνεση της Ε.Ε. χρόνια τώρα βομβαρδίζονται, λεηλατούνται, σφαγιάζονται οι λαοί τους, έφτασαν στην πόλη μας. Προηγουμένως τους είχαν αρνηθεί  τη φιλοξενία ο Δήμος Πύλου - Νέστορος του κ. Καφαντάρη, προσωπικού φίλου του κ. Σαμαρά, ενώ ο Δήμος Μεσσήνης του κ. Τσώνη πρότεινε χώρο φιλοξενίας που μάλλον δεν ήταν κατάλληλος.

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας δεν "ανησύχησε" και δεν καταδέχτηκε να ασχοληθεί μ’ ένα τόσο σοβαρό, ανθρωπιστικό ζήτημα. Κουρασμένη, προφανώς, από τις καρναβαλικές φιέστες και τα πανηγύρια της περασμένης εβδομάδας δεν ήταν σε θέση και κυρίως από άποψη -εκφρασμένη από τον δήμαρχο- να φιλοξενήσει τους κατατρεγμένους. Αλήθεια, από τις πάλαι ποτέ δημοτικές δομές -όπως το Δημοτικό Παντοπωλείο- δεν έχει απομείνει κάτι στις αποθήκες του, που θα μπορούσε να διατεθεί στους πρόσφυγες;

Από την άλλη, η δημοτική αντιπολίτευση -μείζονα και ελάσσονα- παρέμεινε εξίσου άπραγη, βουβή και μοιραία. Απούσα από το πρόβλημα. Η αλληλεγγύη τους εκφράζεται -ιδιαίτερα της μείζονος απ' ό,τι φαίνεται- μόνο στα λόγια και όταν το πρόβλημα είναι μακριά από την πόλη και τους δημότες της. Να τους υπενθυμίσουμε πως ο ρόλος ευθύνης τους είναι σημαντικός και όταν έρθει η ώρα του απολογισμού, πρέπει με πράξεις να αποδείξουν τη διαφορά.

Συμπαραστάτες τους οι 85 πρόσφυγες - μετανάστες βρήκαν τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, την αντιπεριφερειάρχη κ. Αλειφέρη -που τους φιλοξένησε στον άδειο όροφο του Διοικητηρίου-, λίγους νοσοκομειακούς και ιδιωτικούς εθελοντές γιατρούς, τους λιμενικούς και βέβαια τους αλληλέγγυους πολίτες. 

Μπορεί να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό; Η έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης και η υποταγή της στις συμφωνίες με την Τουρκία κατ' εντολή της ΕΕ, δεν μπορεί να δώσει λύση στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Ο χειμώνας που πέρασε έδειξε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες. Πέθαναν άνθρωποι και παιδιά μέσα στις άθλιες συνθήκες των καταυλισμών, να θυμηθούμε τη Μόρια και τους νεκρούς της… 

Κανένας πολίτης δεν μπορεί να κοιμάται με ήσυχη συνείδηση όταν συνεχίζονται οι πόλεμοι, όταν πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, όταν τυλίγεται η ζωή σε μια κουβέρτα. Οι ενεργοί πολίτες της πόλης μας αντιστέκονται στην αδιαφορία και την κοινωνική αναλγησία. Μέσα από συλλογικότητες αλληλέγγυων συνεχίζουν να αγωνίζονται για μια ζωή αντάξια του ανθρώπου. Δηλώνουμε "παρών"!

Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας