Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 08:19

Φεστιβάλ Σχολείων: 235 μαθητές αφηγήθηκαν το δράμα των προσφύγων

Τις ιστορίες προσφυγόπουλων που εγκατέλειψαν το σπίτι και τις πατρίδες τους για να ταξιδέψουν μόνα στην Ευρώπη, παρουσίασαν χθες μέσα από θεατρικά δρώμενα, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, 235 μαθητές από 15 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας της Μεσσηνίας, καθώς και 18 εκπαιδευτικοί, ζωντανεύοντας 28 τέτοιες αφηγήσεις.

Η εν λόγω παράσταση ανέβηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σχολείων και είχε τίτλο "Μονόλογοι από το Αιγαίο - το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων".

Ελαβαν μέρος τα σχολεία: Νηπιαγωγείο Αρφαρών, 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων, Νηπιαγωγείο Θουρίας, 14ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, Νηπιαγωγείο Πεταλιδίου, 1ο Δημοτικό Καλαμάτας, 21ο Δημοτικό Καλαμάτας, Δημοτικό Καλαμάτας Χαρακοπιού, Εκπαιδευτήρια Μπουγά, Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο, 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, 1ο Λύκειο Καλαμάτας και Γυμνάσιο Καρδαμύλης.

Το φεστιβάλ «Μονόλογοι από το Αιγαίο» στην Καλαμάτα βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο και είναι μέρος της Διεθνούς Ημέρας Δράσης 2017 «Μονόλογοι από το Αιγαίο». Ως τέτοια ορίστηκε η 21η Μαρτίου 2017, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) και με την υποστήριξη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Την ημέρα αυτή θα γίνουν δράσεις και εκδηλώσεις σε πολλά σχολεία της χώρας και του εξωτερικού, που θα παρουσιαστούν μέσω της ιστοσελίδας aegeanmonologues.theatroedu.gr.

Το βιβλίο αποτελεί συλλογή 28 μαρτυριών ασυνόδευτων παιδιών από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο και την Αίγυπτο. Τα παιδιά αυτά, που διαμένουν σε ξενώνες φιλοξενίας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και έφτασαν μόνα τους στην Ελλάδα, διασχίζοντας το Αιγαίο. Οι «Μονόλογοι από το Αιγαίο» είναι το αποτέλεσμα κύκλου θεατρικών βιωματικών εργαστηρίων, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;». Το πρόγραμμα γίνεται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το θέατρο στην Εκπαίδευση και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα και είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον IDEA, τον Διεθνή Οργανισμό για το θέατρο στην Εκπαίδευση. Το βιβλίο διανέμεται δωρεάν.

Τα δρώμενα ανέβηκαν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών: Γεωργίας Τζήλου, Γαρυφαλιάς Τεριζάκη, Παρασκευής Κουσαρίδα, Ανδρονίκης Λέκκα, Δώρας Παπαδοπούλου, Πωλίνας Γαϊτανάρου, Αννας - Χαράς Τενέντε, Ασπασίας Τσώνη, Αιμιλίας - Κωνσταντίας Κρεμμυδά, Σταυρούλας Γιαννακοπουλου, Χριστίνας Δίμιζα, Αναστασίας Αποστολοπούλου, Πέρσας Κοτσονούρη, Δήμητρας Τζανετάκη, Αλκης Δίμιζα,  Ελένης Δημητρακοπούλου, Κατερίνας Ζέρβα και Αναστασίας Παππά. Η υποστήριξη και η σκηνική σύνθεση είναι της Χριστίνας Δίμιζα και ο συντονισμός της εκδήλωσης της Ομάδας Εργασίας Εκπαιδευτικών Μεσσηνίας στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;».