Τετάρτη, 10 Μαϊος 2017 14:32

Γαϊδούρι έπεσε σε γκρεμό 300 μέτρων στον Ταΰγετο και δεν έπαθε τίποτα!

Γαϊδούρι έπεσε σε γκρεμό 300 μέτρων στον Ταΰγετο και δεν έπαθε τίποτα!

Ισως πολλοί από εμάς πολλές φορές να έχουμε αναρωτηθεί αν σήμερα γίνονται θαύματα. Απάντηση δεν θα σας δώσουμε, αλλά θα αναφερθούμε σ' ένα αληθινό περιστατικό που μας διηγήθηκαν δύο κάτοικοι του χωριού Λαδά Αλαγονίας.

Συγκεκριμένα κάθε χρόνο στις 8 Μάη τιμάται η μνήμη του Αϊ-Γιάννη του Θεολόγου, στο εκκλησάκι που βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό στα ΒΔ του χωριού.

Από το απόγευμα της παραμονής, οι προσκυνητές με φορτωμένα τα μουλάρια και τα γαϊδουράκια με τα απαραίτητα για το πανηγύρι της άλλης μέρας, σφαχτά (αρνιά ή κατσίκια) τάμα για τον άγιο, προκειμένου να ψηθούν την επόμενη μέρα, ανηφορίζουν για να φτάσουν σιγά-σιγά επάνω στο βουνό.

Ετσι και φέτος ο Μιχάλης Αντωνόπουλος πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λαδά μαζί με τον συμπατριώτη του Κώστα Μπεσσή, αφού φόρτωσαν το γαϊδουράκι τους με το σφαχτό (τάμα στον άγιο) και τα υπόλοιπα χρειαζούμενα για το πανηγύρι ανήμερα της γιορτής, ξεκίνησαν.

Στο δρόμο όμως, καθώς βρισκόταν στο μέσο περίπου της διαδρομής σ' ένα πολύ δύσβατο και κακοτράχαλο σημείο του μονοπατιού που οδηγεί στο εκκλησάκι, το γαϊδουράκι σκόνταψε και έπεσε κάτω. Ο Μιχάλης με τον Κώστα προσπάθησαν να σηκώσουν το γαϊδουράκι, για να συνεχίσουν στον προορισμό τους. Καθώς το ξεφόρτωσαν και προσπάθησαν να το σηκώσουν, το γαϊδουράκι ξέφυγε και κύλησε στο γκρεμό (σάρα) περίπου στα 300 μέτρα. Αφού κοίταξαν και δεν μπόρεσαν να το διακρίνουν πουθενά, υπέθεσαν ότι το γαϊδουράκι θα κατρακύλησε σ' όλη τη διαδρομή του γκρεμού και θα έφθασε μέχρι το ποτάμι που καταλήγει ο γκρεμός (σάρα), συνέχισαν τη διαδρομή τους και έφτασαν στο εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη.

Κάποιοι όμως προσκυνητές που ακολουθούσαν, όταν έφτασαν τους είπαν ότι είδαν ένα γαϊδουράκι σε βάθος 300 μ. του γκρεμού όρθιο και ζωντανό. Στην αρχή νόμισαν όλοι ότι τους έκαναν πλάκα, στη συνέχεια όμως, αφού επέμεναν, πείστηκαν και αποφάσισαν να πάνε να δούνε τι απόγινε με το γαϊδουράκι. Και πράγματι το γαϊδουράκι είχε σταθεί σ' ένα δύσβατο σημείο του γκρεμού όρθιο. Προσπάθησαν με μεγάλη δυσκολία να το προσεγγίσουν και άρχισαν να προβληματίζονται πώς θα μπορέσουν να το ανασύρουν από εκεί.

Σιγά-σιγά το γαϊδουράκι ξεκίνησε και ακολουθώντας το βγήκαν από τον γκρεμό και το οδήγησαν πάνω στο εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη όπου βρίσκονταν και οι άλλοι προσκυνητές. Το τι έγινε εκεί δεν περιγράφεται. Ολοι μ' ένα στόμα αναφώνησαν θαύμα, θαύμα! Αλλοι έκλαιγαν, άλλοι σταυροκοπιόντουσαν και ευχαριστούσαν τον άγιο για το θαύμα-σημάδι που τους έδειξε.

Κάποιο αντίστοιχο γεγονός αναφέρουν οι παλιότεροι ότι είχε συμβεί ανήμερα της γιορτής του αγίου, όταν μουλάρι φορτωμένο με τα σχετικά για το πανηγύρι είχε πέσει και είχε πάρει αρκετές τούμπες και το μουλάρι ξανασηκώθηκε χωρίς καν να σπάσει κάτι από τα γυάλινα αντικείμενα (μπουκάλια, νταμιτζάνες, ποτήρια), ούτε και να ξεφορτωθεί.

Ενας αυτόπτης μάρτυρας