Τετάρτη, 10 Μαϊος 2017 16:46

«Το παλιό σχολείο» στα Φιλιατρά 

Ενα ταξίδι στο χρόνο μέσα από τις σχολικές αίθουσες προσφέρει η έκθεση «Το παλιό σχολείο» που φιλοξενείται από προχθές στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών και θα βρίσκεται εκεί μέχρι τις 9 Ιουνίου, για να ζωντανέψει μνήμες του παρελθόντος και να δείξει πώς ήταν το σχολικό περιβάλλον τα παλιά χρόνια.

Αντικείμενα και υλικό που έχει συγκεντρωθεί από το Σύλλογο «Ο Μαυροπίνακας» συνθέτουν την έκθεση και δείχνουν την ανάγκη να βρεθεί μια μόνιμη εκθεσιακή στέγη που θα μπορεί να τα φιλοξενεί. Στο χώρο του 3ου Δημοτικού Σχολείου έχει στηθεί μια ολόκληρη παλιά τάξη, με τα ξύλινα θρανία, την έδρα του δασκάλου, τετράδια και βιβλία του παρελθόντος, τις στολές των μαθητών αλλά και τα εκπαιδευτικά μέσα που υπήρχαν τότε. Ημερομηνίες χαραγμένες στα ξύλινα θρανία μας πάνε μέχρι το 1939 και ίσως ακόμη πιο πίσω.

Μαθητές και κάτοικοι της περιοχής μπορούν να την επισκέπτονται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες του σχολείου, ενώ βιωματικά και παραδοσιακά παιχνίδια περιμένουν τους μαθητές για να τους βάλουν στο κλίμα της εποχής.

Περισσότερα για την έκθεση μας είπε ο διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών Γιάννης Αλεξανδρόπουλος: «Διοργανώνουμε την έκθεση «Το παλιό σχολείο», φιλοξενούμε ουσιαστικά την έκθεση όλου του υλικού που έχει συγκεντρώσει ο Σύλλογος «Ο Μαυροπίνακας», ο οποίος έχει δημιουργηθεί από εκπαιδευτικούς του 3ου Δημοτικού Σχολείου. Φιλοξενούμε την έκθεση με σκοπό να δείξουμε στα παιδιά, τους μαθητές της περιφέρειας Μεσσηνίας το πώς λειτουργούσε αυτό το σχολείο και παράλληλα θέλουμε να τονίσουμε στους ιθύνοντες ότι αξίζει μιας στέγης αυτή η έκθεση. Δυστυχώς αυτά τα πράγματα βρίσκονται στα κουτιά και κάποια στιγμή θα πρέπει να εκτεθούν. Είναι έτοιμο υλικό μιας έκθεσης και θέλουμε να υπάρχει ένας μόνιμος χώρος για να στεγαστεί. Τα παιδιά των σχολείων και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να έρθουν τις εργάσιμες ώρες στο σχολείο για να ξεναγηθούν. Ενώ τα παιδιά θα μπορούν να συμμετέχουν σε βιωματικά παιχνίδια, σε παλιά παραδοσιακά παιχνίδια, σε δημιουργία παραμυθιών. Η έκθεση φιλοξενεί υλικό που έχουμε συγκεντρώσει από σχολεία που έχουν κλείσει, όπως ξύλινα παλιά θρανία, το παλιό κουδούνι, τσάντες, τετράδια, βιβλία, ποδιές, πηλήκια, εκπαιδευτικό υλικό, μια μεγάλη συλλογή από παλιές φωτογραφίες. Ταξιδεύουμε έτσι πολύ πίσω στο χρόνο από 50 - 100 χρόνια, καθώς υπάρχει θρανίο που έχει χαραγμένο πάνω του ημερομηνία 1939. Επίσης τα παιδιά θα μπορούν να βλέπουν προβολή από ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου που έχουν θέμα το σχολείο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή η έκθεση είναι η συνέχεια του γκράφιτι που ζωγραφίστηκε στην είσοδο του σχολείου που δείχνει το παλιό και το νέο».

Να τονίσουμε ότι η έκθεση διοργανώνεται από το Σύλλογο  Διδασκόντων του 3ου Δημοτικού Σχολείου, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, το Γραφείο Σχολικής Συμβούλου της 6ης Περιφέρειας, το Δήμο Τριφυλίας και πιο συγκεκριμένα την Κοινωφελή Επιχείρηση και τη ΔΕ Φιλιατρών.

Κ.Μπ.