Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 19:45

«Η χειρότερη περίοδος για την περιφερειακή δημοσιογραφία» τονίστηκε στην Γ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ

«Η χειρότερη περίοδος για την περιφερειακή δημοσιογραφία» τονίστηκε στην Γ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ

«Η χειρότερη περίοδος που έχει υπάρξει ποτέ για τη δημοσιογραφία και την περιφερειακή, είναι αυτή που διανύουμε». Αυτό ήταν το πιο σημαντικό συμπέρασμα της γενικής συνέλευσης της ΕΣΗΕΠΗΝ (Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων), στα Γιάννινα.

Διοίκηση και μέλη της Ενωσης συμφώνησαν πως «πρέπει να μπουν κανόνες. Και αυτή πρέπει να είναι η διεκδίκηση».

Για την άσχημη κατάσταση στην περιφερειακή δημοσιογραφία επισημάνθηκαν: Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και η μαύρη εργασία. Το γεγονός ότι δημοσιογράφοι παραμένουν απλήρωτοι για 8 και 10 μήνες. Απ’ αυτούς που είναι για μήνες ή χρόνια άνεργοι, λίγοι βρίσκουν δουλειά. Δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η άναρχη κατάσταση είναι ο κανόνας.

Μεταξύ των θεμάτων που κυριάρχησαν, ήταν η κατάργηση του αγγελιόσημου από το Σεπτέμβριο του 2016 και η ανάγκη να βρεθεί εναλλακτικός πόρος για τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων. Ακόμα, σημειώθηκε ότι «η Ενωση δεν είναι μόνο το αγγελιόσημο» και πως «οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας, να αλλάξουμε τακτική στο αγωνιστικό μας πλαίσιο».

Στην αυτοκριτική που έγινε, αναφέρθηκε ότι «δεχθήκαμε να δουλέψουμε σε μέσα ενημέρωσης που δεν είχαν άδεια», ενώ ζητήθηκε η συνέλευση και η Ενωση να έχουν ξεκάθαρη κι επίκαιρη (κάθε φορά) εικόνα, για το πόσοι δημοσιογράφοι είναι άνεργοι και πόσοι και πώς δουλεύουν.

Γνωστοποιήθηκε ότι έχουν γίνει συζητήσεις για τον περιφερειακό Τύπο και πως η Ενωση έχει άποψη, πρόταση για τις θέσεις εργασίας των δημοσιογράφων και τις έχει καταθέσει στην κυβέρνηση. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι «τα 20 προβλεπόμενα άτομα - εργαζόμενοι στα περιφερειακά κανάλια είναι το μίνιμουμ, λέμε ότι πρέπει να είναι παραπάνω», ενώ ειπώθηκε ότι επίκειται να ανοίξει η συζήτηση για τον περιφερειακό Τύπο.

Γ.Σ.