Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 09:29

Συγκλονιστικά στοιχεία του ΚΕΘΕΑ παρουσιάστηκαν στην Μεσσήνη: Ναρκωτικά από 15 ετών 

 

Η πρώτη φορά που ένα αγόρι θα δοκιμάσει ναρκωτικά -και το οποίο θα εθιστεί στη μετέπειτα ζωή του σε ναρκωτικές ουσίες-, είναι στην ηλικία των 15,1 χρόνων.

Στα κορίτσια αντίστοιχα, αυτή η ηλικία προσδιορίζεται στατιστικά στα 15,7 χρόνια. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι, ως ενήλικοι πλέον, θα στραφούν στο πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ για βοήθεια στα 32 τους χρόνια οι άντρες και γύρω στα 30 οι γυναίκες. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο κοινωνικός επιστήμονας, υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ "Κύτταρο - Οξυγόνο", Παναγιώτης Χαλδαίος στην εκδήλωση «Πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων», προχθές στη Μεσσήνη. Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας και συνδιοργανωτή το Δήμο Μεσσήνης, και συμμετείχε το ΚΕΘΕΑ "Κύτταρο - Οξυγόνο". Εκτός του Παν. Χαλδαίου, μίλησαν ο Τάσος Δεληγιάννης, αστυνόμος Β', επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και ο δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας, Μένης Αδαμόπουλος, ο οποίος εξήγησε το ρόλο των συμβουλίων στην τοπική κοινωνία. Συντόνισε η αστυνόμος Α' και συγγραφέας Μαρία Καραγιάννη.

Η εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Τσώνη και το καλωσόρισμα του διευθυντή Αστυνομίας του νομού, αστυνομικού διευθυντή Παναγιώτη Πούπουζα, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής αυτής της συνεργασίας Αστυνομίας και ΚΕΘΕΑ "Κύτταρο - Οξυγόνο". Ο διευθυντής στη σύντομη ομιλία του εστίασε στο πόσο ευάλωτοι είναι οι νέοι και γιατί η ενημέρωση για το φαινόμενο αυτό, που υπερβαίνει όπως είπε τα εθνικά σύνορα, είναι σημαντικό κομμάτι για την πρόληψη. 

ΝΕΑ ΤΑΣΗ Η ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΑΣΙΣ

Με μια ιστορική αναδρομή από το χθες στο σήμερα και στις σύγχρονες παγκόσμιες διαδρομές των ναρκωτικών, ξεκίνησε την ομιλία του ο Τάσος Δεληγιάννης, επισημαίνοντας παράλληλα πως το εμπόριό τους φέρνει τεράστια κέρδη στους διακινητές. Ο αστυνόμος μίλησε και για τις εγκληματικές οργανώσεις, τη διάρθρωση και τον τρόπο δράσης τους, αλλά και για τον τρόπο που έχουν να κάνουν σύμμαχό τους την τεχνολογία. Σε επίπεδο χώρας, επεσήμανε ότι η Ελλάδα ήταν και είναι ένα σταυροδρόμι για το εμπόριο ναρκωτικών ουσιών, λόγω της γεωγραφικής θέσης της. Ειδικότερα για τη Μεσσηνία ανέφερε ότι διαδεδομένη είναι η καλλιέργεια χασίς, κυρίως σε ορεινές περιοχές· ενώ τη σκυτάλη αρχίζει και παίρνει η υδροπονική καλλιέργεια χασίς.  

153 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ - 6.300 ΦΥΤΑ ΧΑΣΙΣ

Μόνο την τελευταία 5ετία το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, σε 153 υποθέσεις, έχει βρει και ξεριζώσει στη Μεσσηνία 6.300 φυτά χασίς. Εχει εξαρθρώσει 15 εγκληματικές οργανώσεις, κάποιες από αυτές με πανελλαδικό πελατολόγιο και δράση - ενώ 175 μέλη τους έχουν οδηγηθεί στις φυλακές. 

ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΤΟ ΚΕΘΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Ο Παν. Χαλδαίος στην αρχή της ομιλίας του εξήγησε γιατί πολλοί έφηβοι θα δοκιμάσουν ναρκωτικά. Πέρα από όλους τους άλλους, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες, τόνισε ότι σημαντικό για να δοκιμάσει κανείς είναι και το ότι είναι διαθέσιμα. Περιέγραψε μάλιστα πώς φτάνει κανείς από περιστασιακός χρήστης να εθιστεί στα ναρκωτικά και στο τέλος να ορίζουν όλη του τη ζωή. Μίλησε ακόμα για τις θεραπευτικές προσεγγίσεις του προγράμματος, την παρουσία του ΚΕΘΕΑ για πρώτη φορά στην Καλαμάτα το 2009 και την θεραπευτική κοινότητα "Κύτταρο" στην Σπερχογεία. Στην Πελοπόννησο εκτός από το "Κύτταρο", υπάρχει το "Οξυγόνο" στην Πάτρα, που απευθύνεται σε εφήβους, και φέτος οι δύο αυτές δομές ενοποιήθηκαν - ενώ υπάρχει μια ακόμα στο Ναύπλιο. 

ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ "Κύτταρο - Οξυγόνο" αναφέρθηκε και στις πάμπολλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα εξαρτημένα από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ άτομα στην Πελοπόννησο. Οπως σημείωσε, πέρα από την έλλειψη δομών, υπάρχει και μια μεγάλη γεωγραφική διασπορά που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Επεσήμανε ακόμα ότι σε κάποιες περιοχές το να κάνει κανείς χρήση χασίς για παράδειγμα είναι σχεδόν αποδεκτό από την τοπική κοινωνία. Καταλήγοντας ο Παν. Χαλδαίος τόνισε και την ανάγκη να συνεργαστούν οι φορείς μεταξύ τους, και μαζί οι τοπικές κοινωνίες. Εξάλλου το σύνθημα στις φετινές εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (ήταν την περασμένη Δευτέρα) είναι «Χωρίς εσένα αποκλείεται».

Ν.Κ.