Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 09:33

Συγκέντρωση ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας από το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας

Συγκέντρωση ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας από το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας

 

Το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας αγωνίζεται ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Και την Κυριακή 16 Ιουλίου συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας για τον κλάδο του εμπορίου ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Στις 10.30 π.μ. οργανώνει συγκέντρωση μπροστά από την Εθνική Τράπεζα της Καλαμάτας, στην Αριστομένους.

Στο μεταξύ, το Συνδικάτο κατέθεσε υπόμνημα - καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, ζητώντας να πραγματοποιηθούν έλεγχοι για την εφαρμογή της νομοθεσίας στα καταστήματα που θα ανοίξουν την ερχόμενη Κυριακή.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας Βαγγέλης Λαμπρόπουλος σημείωσε ότι η Κυριακή είναι μέρα ανάπαυσης, ψυχαγωγίας και κοινωνικής ανάπαυσης για τους εργαζόμενους. Επεσήμανε πως «δεν θα γίνουμε δούλοι στις πολυεθνικές» και μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι «η Κυριακή αργία αποτελεί κατάκτηση της εργατικής τάξης και αφορά όλους τους εργαζόμενους, όπου και αν εργάζονται». Επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι «το πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται εδώ και χρόνια».

Ακόμα, ο κ. Λαμπρόπουλος είπε πως «ο εμποροϋπάλληλος θα δουλεύει 10 - 12 ημέρες, συνεχόμενα, χωρίς ανάπαυση. Κανένας δεν θα αντέξει 7 ημέρες την εβδομάδα» και πρόσθεσε: «Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας πάει πακέτο με τη διεύρυνση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις. Δεν επιτρέπεται η Κυριακή να μπει στο χρονοντούλαπο».

Για την απεργία των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο στις 20 Ιουλίου, αφού έκανε λόγο για την αύξηση του τουρισμού, παρατήρησε ότι «οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας». Και μίλησε για εκμετάλλευσή τους, για μαύρη και ασταμάτητη δουλειά. Εκτίμησε ότι «η "ανάπτυξη" επιτυγχάνεται με ξεζούμισμα των εργαζομένων και κάλεσε τα μέλη του Συνδικάτου να συμμετέχουν στην απεργία της 20ής Ιουλίου.

Για το υπόμνημα - καταγγελία που κατέθεσαν στην Επιθεώρηση Εργασίας Μεσσηνίας, το Συνδικάτο κατήγγειλε ότι «στην προηγούμενη απεργία στις 7 Μαΐου, συνάδελφοί μας από μεγάλα καταστήματα στο κέντρο της πόλης κλειδώθηκαν από τους εργοδότες μέσα στα καταστήματα, πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο ωράριο, με σκοπό να εμποδιστεί η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία. Αυτή η ενέργεια είναι επικίνδυνη και παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα των εργαζομένων». Το Συνδικάτο απαιτεί να παρθούν μέτρα ώστε: «Να μην παρουσιαστεί ξανά το ίδιο επικίνδυνο φαινόμενο. Σε όσα καταστήματα ανοίξουν την Κυριακή 16 Ιουλίου, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι, ώστε να τηρηθούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για τους εργαζόμενους (ωράρια, προσαυξήσεις, ρεπό κ.λπ.). Υπάρχουν καταγγελίες για πλήθος παραβιάσεων».

Γ.Σ.