Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 18:28

Η άμεση επέμβαση έσωσε το δάσος της Βασιλικής 

Η συντονισμένη επέμβαση της Πυροσβεστικής διέσωσε το δάσος της Βασιλικής, προλαβαίνοντας τη φωτιά που ξέσπασε προχθές λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στην περιοχή Αγ. Δημήτριος, κοντά στο Εξωχώρι της Μάνης.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της Π.Υ. Καλαμάτας, η πυρκαγιά έκαψε 10 στρέμματα με έλατα και πεύκα, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει ολοκληρωτική οικολογική καταστροφή απ' όπου πέρασε. Μέχρι χθες το απόγευμα, ωστόσο, η φωτιά δινόταν επίσημα ότι βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο, καθώς για το φόβο αναζωπυρώσεων παρέμεναν δυνάμεις για να διασφαλίσουν ότι δεν θα ξεκινούσε κάτι καινούργιο από μια μικροεστία.    

Εν τω μεταξύ με σχετική ανακοίνωση ο Δήμος Δυτικής Μάνης επισημαίνει την άμεση κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, μεταξύ αυτών και του δήμου, ώστε να σωθεί το δάσος της Βασιλικής. 

Ο Δήμος Δυτικής Μάνης διέθεσε τα υδροφόρα και τα πυροσβεστικά οχήματα που έχει στη διάθεσή του για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, τα οποία παρέμειναν μάλιστα για προληπτικούς λόγους στο σημείο.

Από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη παρακολουθούσαν ο δήμαρχος Γιάννης Μαραμπέας και στελέχη της δημοτικής αρχής - ενώ ισχυρή ήταν η κινητοποίηση εθελοντών και ιδιαίτερα του συλλόγου "ΓΑΙΑ".

Το συντονισμό της επιχείρησης κατάσβεσης είχε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, πύραρχος Κώστας Θεοφιλόπουλος - ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το σημείο στο οποίο έκαιγε το μέτωπο ήταν πολύ δύσκολο να το προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα, γι' αυτό καταλυτικό ρόλο έπαιξαν στον έλεγχο της πυρκαγιάς τα εναέρια μέσα και οι πυροσβέστες του πεζοπόρου τμήματος. Ισχυρές δε ήταν και οι δυνάμεις που συνέτρεξαν από την Καλαμάτα, τη Σπάρτη, τον Μελιγαλά, την Αρεόπολη και το Γύθειο.