Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2017 08:47

Νέα καραβιά μεταναστών στην Καλαμάτα 

Νέα καραβιά μεταναστών στην Καλαμάτα 

Μια ακόμα καραβιά με παράτυπους μετανάστες έφτασε χθες λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Πρόκειται για 53 άτομα, και συγκεκριμένα 23 άνδρες, 16 παιδιά (8 αγόρια και 8 κορίτσια) και 14 γυναίκες. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι ίδιοι δηλώνουν Αφγανοί, Σομαλοί και Κούρδοι. Στο λιμάνι κατέπλευσαν συνοδεία περιπολικού σκάφους της Frontex, στο οποίο επιβαίνουν και Ελληνες λιμενικοί, οι οποίοι προσήγαγαν 3 Ουκρανούς ως ύποπτους για την πλοήγηση του ιστιοπλοϊκού σκάφους, που φαίνεται ότι ξεκίνησε το ταξίδι του από τις τουρκικές ακτές με πιθανό προορισμό την Ιταλία. Οι Ουκρανοί ανακρίνονται από λιμενικούς της Καλαμάτας και μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε γίνει σύλληψή τους. Οι παράτυποι μετανάστες επέβαιναν σε ιστιοφόρο με το όνομα "Gertie", σημαίας ΗΠΑ, το οποίο εντοπίστηκε χθες το πρωί νότια των Κυθήρων να πλέει στα ελληνικά χωρικά ύδατα. 

Στο μεταξύ, και οι 53 -μεταξύ τους και μια έγκυος γυναίκα που διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας- θα φιλοξενηθούν προσωρινά στην παλιά νοσηλευτική σχολή δίπλα στο νέο Δημαρχείο Καλαμάτας. Εκεί παραμένουν φιλοξενούμενοι και 18 ανήλικοι ασυνόδευτοι από το Πακιστάν, οι οποίοι είχαν έρθει στην Καλαμάτα στις 15 Ιουλίου μαζί με άλλους 84 ομοεθνείς τους και Αφγανούς, μετά τη διάσωσή τους από φορτηγό πλοίο 54 ναυτικά μίλια ανοιχτά της νήσου Σαπιέντζα.  

Στο λιμάνι, την ώρα της αποβίβασης των μεταναστών, ήταν και ο αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας Παύλος Μπουζιάνης, ο οποίος παραδέχτηκε μετά από ερώτηση ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο για την υποδοχή των μεταναστών. Ωστόσο, αποποιήθηκε τις όποιες ευθύνες του Δήμου Καλαμάτας και γενικότερα των φορέων της Μεσσηνίας, δηλώνοντας ότι αυτό είναι δουλειά της Πολιτείας, που άλλωστε χρηματοδοτείται για το σκοπό αυτό από την Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Αρωγοί όπως πάντα στις προσπάθειες των λιμενικών της Καλαμάτας για την καλύτερη και πιο ανθρώπινη φροντίδα των μεταναστών ήταν και χθες οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού. Σημειώνεται τέλος ότι για τη σίτισή τους θα φροντίσει το 9ο Σύνταγμα Πεζικού. 

Ν.Κ.