Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 19:06

Καταγγελίες για ρέματα και βιολογικό από τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ

Καταγγελίες για ρέματα και βιολογικό από τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ

Κατά του δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκα και της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ στρέφεται το Σωματείο Εργαζομένων της επιχείρησης και ο πρόεδρός του Παν. Κουφαλάκος εξαπολύει κατηγορίες εναντίον τους για τη μη οριοθέτηση ρεμάτων και την προβληματική λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.

Καταγγέλλει δε ότι, λόγω της έλλειψης προσωπικού, τα απογεύματα και τις νύχτες όταν βρέχει με κάποια διάρκεια, λάσπη από τον βιολογικό φεύγει ανεπεξέργαστη στον υποθαλάσσιο αγωγό και ρυπαίνει το Μεσσηνιακό Κόλπο.

Ο κ. Κουφαλάκος κατηγορεί τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Δ. Βεργόπουλο για απαξιωτική συμπεριφορά και για άρνησή του να προχωρήσει στην τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της επιχείρησης, για τη διεκδίκηση της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.

Ειδικότερα, χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του σωματείου είπε ότι “η μη οριοθέτηση των ρεμάτων πριν από την κατασκευή του περιφερειακού, και το μπάζωμα τους στη συνέχεια, ήταν μία από τις βασικές αιτίες πού προκάλεσαν την πλημμύρα. Είναι λυπηρό πού μετά από έναν χρόνο από την φονική πλημμύρα, κράτος και δημοτική αρχή δεν προχωρούν στην οριοθέτηση των ρεμάτων”.

Για την περίπτωση του ρέματος Καραμπογιά ο κ. Κουφαλάκος ανέφερε ότι “ο Δήμος Καλαμάτας σχεδίασε μεμονωμένη πράξη εφαρμογής, χωρίς να έχει οριοθετήσει το βασικό ρέμα της πόλης, τον Καραμπογιά. Αυτή η πράξη εφαρμογής εκτείνεται σε μη οριοθετημένο τμήμα του Καραμπογιά και στη μεγάλη κοίτη του, η οποία δημιουργείται όταν έχουν μεγάλες βροχοπτώσεις. Χωρίς μάλιστα στη συγκεκριμένη πράξη εφαρμογής να έχει αποτυπωθεί η θέση του κεντρικού αγωγού Καλαμάτας πού έρχεται από τις πηγές του Πηδήματος και τροφοδοτεί την πόλη με νερό. Σήμερα αυτός ο κεντρικός αγωγός είναι κάτω από τον ασφαλτωμένο δρόμο που οδηγεί από την Αρτέμιδος με κατεύθυνση στο Πέταλο και περνά κάτω από τον Καραμπογιά. Ενα χρόνο μετά τη φονική πλημμύρα, δεν φαίνεται να πτοούνται”. 

Ο πρόεδρος του σωματείου έκανε λόγο για ένταση της απαξίωσης προς τους εργαζόμενους, το τελευταίο διάστημα, από την πλευρά του προέδρου της ΔΕΥΑΚ Δ. Βεργόπουλου με εντολή του δημάρχου. Κατηγορώντας τον πρόεδρο της επιχείρησης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “ο κ. Βεργόπουλος με εντολή του δημάρχου πού κατά τα άλλα σε δηλώσεις του αναγνωρίζει τις ελλείψεις, αρνείται να μας ακούσει και να προχωρήσει στην τροποποίηση του ΟΕΥ. Προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες με δίμηνα και προγράμματα του ΟΑΕΔ. Εκμεταλλεύεται το νόμο, που του δίνει το δικαίωμα να προσλαμβάνει δίμηνα, για την κάλυψη πάγιων και μόνιμων θέσεων εργασίας, απορρίπτοντας τη διεκδίκηση μόνιμων θέσεων, αποφεύγοντας την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας. Προσλαμβάνει ακόμα και πτυχιούχους ως εργάτες, για να είναι σύννομος με την έγκριση του υπουργείου Εσωτερικών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων στέλνει ο ίδιος προσωπικά τους εργαζόμενους για εργασία χωρίς να το γνωρίζουν οι προϊστάμενοι, που εκ των υστέρων το μαθαίνουν”.

Ο κ. Κουφαλάκος διευκρίνισε ότι “οι ελλείψεις στο προσωπικό έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα των υπηρεσιών πού κατά τα άλλα διαθέτει και ISO 9001 2008 και στην ομαλή λειτουργία του βιολογικού” και παρατήρησε: “Εχουμε βαρεθεί να το καταγγέλλουμε. Ο βιολογικός λόγω έλλειψης επιστημονικού, αλλά και εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού, δεν λειτουργεί σωστά σε 24ωρη βάση πού απαιτείται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία του περιβάλλοντος χώρου και για την προστασία του Μεσσηνιακού Κόλπου”.  Εξήγησε πως “όταν βρέχει και δε λειτουργούν τα ντεκάντερ, τα απογεύματα και τις νύχτες, που δεν υπάρχει προσωπικό για άμεση παρέμβαση, δε γίνεται σωστή καθίζηση της λάσπης και με την υπερχείλιση στη δευτεροβάθμια επεξεργασία φεύγει λάσπη που μέσω του υπθαλάσσιου αγωγού φτάνει στη θάλασσα”.

Γ.Σ.