Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 20:12

Ανάγκη παράτασης για το Κτηματολόγιο σε Ασπρόχωμα και Λέικα, σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας

Ανάγκη παράτασης για το Κτηματολόγιο σε Ασπρόχωμα και Λέικα, σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας

 

Την επιτακτική ανάγκη παράτασης τουλάχιστον για μια διετία της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών, πριν ισχύσει το Κτηματολόγιο για το Ασπρόχωμα και τα Λέικα, θέτει με επιστολή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, με παραλήπτες τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, την “Εθνικό Κτηματολόγιο και Κτηματογράφηση Α.Ε.” και τους βουλευτές Μεσσηνίας.

Οπως επισημαίνεται στην εν λόγω επιστολή “η 9η Δεκεμβρίου είναι η τελευταία μέρα της αποκλειστικής προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών για την έναρξη ισχύος του Κτηματολογίου, στα Δημοτικά Διαμερίσματα Ασπροχώματος και Λεΐκων (πρώην Κοινότητες Ασπροχώματος και Λεΐκων) του Δήμου Καλαμάτας του Νομού Μεσσηνίας. Αυτό έχει ως συνέπεια ότι οριστικοποιούνται, μετά την παρέλευση της ανωτέρω ημεροχρονολογίας, οι αρχικές κτηματολογικές εγγραφές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που είναι δικαιούχοι εγγραπτέων δικαιωμάτων σε κτηματογραφημένα ακίνητα των παραπάνω περιοχών”.

Σε άλλο σημείο της επιστολής ο ΔΣΚ εφιστά την προσοχή πως “τυχόν μη παράταση θα επιφέρει με βεβαιότητα: α)Τη γένεση τεράστιου και απροσδιόριστου αριθμού αξιώσεων κατά του Δημοσίου, τόσο χρηματικών όσο και αυτούσιας απόδοσης ακίνητων που εμφαίνονται στα κτηματολογικά φύλλα ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και τα οποία με την οριστικοποίηση των εγγραφών περιέρχονται στο Δημόσιο. β) Είναι σαφές και ειδικά στη σημερινή συγκυρία, κατά τη οποία
παρατηρείται υποστελέχωση και αποδιοργάνωση σε όλο το φάσμα του
δημοσίου τομέα, ότι μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε παράλυση του
συστήματος, θέτοντας σε «αχρησία» τις ιδιοκτησίες χιλιάδων
πολιτών. γ) Είναι επίσης προφανές ότι κατά την παρούσα δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία είναι αδιανόητο να βρεθεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αντιμέτωπο με σωρεία αξιώσεων προς αποζημίωση κατά του Δημοσίου λόγω ανακριβών εγγραφών στο Κτηματολόγιο. δ) Θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη συμφόρηση των δικαστηρίων, με τη δημιουργία σοβαρότατων δικαστικών εμπλοκών με τη μαζική κατάθεση προσφυγών στη δικαιοσύνη, σε μία εποχή που είναι κοινό ζητούμενο όλων η ταχεία απονομή αυτής. ε) Εν τέλει, θα προκαλέσει τεράστια ανασφάλεια στις συναλλαγές, καθιστώντας παλαιούς, αλλά ενεργούς σήμερα τίτλους ιδιοκτησίας, μεταγεγραμμένους νομίμως στο Υποθηκοφυλακείο, ουσιαστικά άχρηστους, οδηγώντας σε απαλλοτρίωση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, χωρίς τις εγγυήσεις και αυστηρότατες προϋποθέσεις που θέτει το Σύνταγμα, η ΕΣΔΑ και η νομολογία ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Και τούτο χωρίς να υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο σε ευρωπαϊκή χώρα”, καταλήγει η επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Μαργέλης και η γενική γραμματέας Δήμητρα Μαρκοπούλου.