Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 09:21

Κάτοικοι και εργαζόμενοι αντιδρούν στην πώληση: Στο πόδι η Μεγαλόπολη για τις μονάδες της ΔΕΗ (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Κάτοικοι και εργαζόμενοι αντιδρούν στην πώληση: Στο πόδι η Μεγαλόπολη για τις μονάδες της ΔΕΗ (βίντεο)

 

Την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν μέχρι το τέλος, για να αποτρέψουν “το εθνικό έγκλημα της πώλησης - ξεπουλήματος της ΔΕΗ” και να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, διατράνωσαν χθες εργαζόμενοι της επιχείρησης από την Αρκαδία και τη Μεσσηνία, εκπρόσωποι φορέων και αρχών, καθώς και κάτοικοι της Μεγαλόπολης, σε μεγάλο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Χαρακτήρισαν ολέθριες τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ για την περιοχή και τη χώρα, κάλεσαν τους κυβερνώντες να μην προχωρήσουν τα σχέδιά τους κι εξέφρασαν βεβαιότητα για τη νίκη, γιατί ο αγώνας είναι δίκαιος.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης 

Στο συλλαλητήριο, όπου έστειλαν μηνύματα ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής και ο δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος.

Ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας παρατήρησε ότι “η Εκκλησία είναι κοντά στον τίμιο αγώνα του λαού της” και δήλωσε πως “ευλογώ τον αγώνα σας”. Μίλησε για “θέμα ζωής, γιατί η ΔΕΗ είναι ζωή, είμαστε όλοι ενωμένοι” και συνέστησε στους κυβερνώντες “να μην τολμήσουν. Μόνο αν πάρουν ελικόπτερα κι εγκαταστήσουν από ψηλά, θα τα καταφέρουν”.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΔΕΗ Μεγαλόπολης Ηλίας Μαργέλος διάβασε το ψήφισμα του συνδέσμου. Χαρακτήρισε “εθνικό έγκλημα το ξεπούλημα της ΔΕΗ” κι έκανε λόγο για “ερημοποίηση της περιοχής και φτωχοποίηση της τοπικής κοινωνίας”.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας Αριστείδης Μπρουμάς μίλησε για “έγκλημα για την περιοχή, την κοινωνία και την πατρίδα”. Και παρατήρησε πως “ιδιωτικοποίηση σημαίνει εκποίηση δημόσιας περιουσίας και εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας”.

Ο Θανάσης Πετράκος, στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, επεσήμανε ότι “με τη σημερινή κοσμοπλημμύρα ο λαός απάντησε, δεν πουλάμε”. Σημείωσε πως “ό,τι λέγαμε το 2014 και το 2015 για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, τα λέμε και το 2017”. Ανέφερε ότι το ξεπούλημα της ΔΕΗ “είναι απιστία κατά του Δημοσίου και θα πάνε μέσα”. Εκανε λόγο για ειδικά δικαστήρια και κάλεσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ο Βαγγέλης Γούργαρης, περιφερειακός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, εκτίμησε ότι “οι συνέπειες από την απελευθέρωση της ενέργειας είναι ολέθριες”. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνει τη βρώμικη δουλειά, αλλά έχει και συμμάχους τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Ο αντιδήμαρχος Τρίπολης Σωτήρης Παπαδημητρίου ζήτησε “να καμφθούν όλες οι διαφορές, κομματικές και τοπικιστικές, γιατί είναι αρκαδικό και πελοποννησιακό το θέμα της ΔΕΗ της Μεγαλόπολης”. Και διάβασε το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης.

Ο δημοτικός σύμβουλος Αμυνταίου Γιάννης Αβραμίδης επεσήμανε πως “είμαστε ταυτισμένοι με τον αγώνα που κάνει το κίνημα και θα είμαστε παρόντες μέχρι το τέλος”.

Ο δήμαρχος Εορδαίας και πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Σάββας Ζαμανίδης σημείωσε ότι “ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα” κι εκτίμησε πως “κινδυνεύει ολόκληρη η χώρα, το ξεπούλημα αφορά ολόκληρο το λαό”.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας παρατήρησε ότι “δεν πουλάμε, δεν ξεπουλάμε, αντιστεκόμαστε. Η Μεγαλόπολη προσφέρει στην εθνική οικονομία και δεν μπορείτε να την πετάτε σαν στημένη λεμονόκουπα”.

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος τόνισε ότι η σημερινή συγκέντρωση “είναι ένας παμμεγαλοπολίτικος παλλαϊκός συναγερμός. Είναι μια απάντηση σε αυτούς που νόμιζαν ότι εύκολα οι όποιοι σχεδιασμοί μπορούν να υλοποιηθούν”. Παρατήρησε πως ο αγώνας είναι δίκαιος και οι δίκαιοι αγώνες δικαιώνονται” κι επεσήμανε ότι “είμαστε όλοι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, είμαστε ΔΕΗτζήδες, γι’ αυτό θα νικήσουμε”.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης παρατήρησε ότι “από δω που ξεκίνησε ο αγώνας για την απελευθέρωση της χώρας πριν 200 χρόνια, από την πλατεία της Μεγαλόπολης, τους λέμε πως δεν θα περάσουν τα σχέδιά τους”. Υπενθύμισε ότι “πριν 3 χρόνια ο πρωθυπουργός το είχε χαρακτηρίσει εθνικό έγκλημα” και ανέφερε πως “όλοι μας έχουμε μία επιλογή: ή με τον Κολοκοτρώνη ή με τον Ομέρ Βρυώνη”. Και ζήτησε από τους συγκεντρωμένους, όπως κι έγινε, να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ.


NEWSLETTER