Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2017 11:07

Εξόρμηση στον Παρνασσό με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας

Η τελευταία εξόρμηση του ΕΟΣ στον Παρνασσό ξεκίνησε το Σάββατο 2-12-2017 αργά το πρωί. Μια μικρή ομάδα με 7 ενθουσιώδη μέλη μπήκε στο βανάκι του συλλόγου και πήρε το δρόμο προς την Κεντρική Ελλάδα. Οι σκηνές, οι υπνόσακοι, τα μπατόν και κάποια τρόφιμα αποτελούσαν το σημαντικότερο μέρος του εξοπλισμού, καθώς το σχέδιο προέβλεπε κατασκήνωση κάπου στον Παρνασσό. Η γαλλική, η αγγλική και η ελληνική γλώσσα εναλλάσσονταν καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, λόγω της παρουσίας δύο ξένων προσώπων που ήταν ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτα από την ομάδα. Καθ’ οδόν, πλησιάζοντας στην Αθήνα ήταν εμφανείς οι εικόνες από τις πλημμύρες και η αποκατάστασή τους ήταν άμεση.  

Η πρώτη στάση της ορειβατικής ομάδας ήταν στην όμορφη πόλη της Αράχωβας. Καταπληκτικό τοπίο που συνδυάζει την αστική γοητεία με τη φύση – ζεστά, άνετα και ελκυστικά καταστήματα, εστιατόρια, αρτοποιεία και καφετέριες με φόντο τα εντυπωσιακά βουνά. Το ρολόι και η γέφυρα αποτελούν τα σύμβολα της πόλης που χαρακτηρίζουν την μορφή της. Ολοι οι δρόμοι και τα παράθυρα των καταστημάτων διέχεαν το πνεύμα των Χριστουγέννων. Η πεζοπορική ομάδα επισκέφθηκε το αρχαιολογικό μουσείο, όπου έγιναν αναφορές σε ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με την ελληνική επανάσταση από το 1826, ενώ είδαμε και μια έκθεση με παραδοσιακές χειροτεχνίες. Μετά από αυτή την ευχάριστη επαφή με την τοπική ιστορία και την τέχνη της χώρας, η ομάδα απόλαυσε μια ζεστή σοκολάτα / καφέ / μπίρα σε μια από τις ζεστές καφετέριες συζητώντας για βουνά, εκδρομές και περιπέτειες. Η επόμενη στάση ήταν μια ψησταριά, όπου οι χορτοφάγοι της ομάδας μπόρεσαν να απολαύσουν τυρόψωμο. Ενα καταπληκτικό περιοδικό με όμορφες φωτογραφίες και ιστορίες πλούσιες για τα μέρη της περιοχής και για τους αρχαίους χρόνους, που μας αποκάλυψε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο και μας έκανε ως αναγνώστες να ταξιδέψουμε στους Δελφούς και το Ιερό Μαντείο. 

Αργότερα, ήμασταν όλοι στο αυτοκίνητο και έπρεπε να βρούμε ένα καλό μέρος για να περάσουμε τη νύχτα στις σκηνές. Στο δρόμο μας υπήρχαν τοποθεσίες με έντονη βροχή, στη συνέχεια σκοτεινή ομίχλη και στη συνέχεια θυελλώδη άνεμο. Ηταν αρκετά δύσκολο να βρούμε το δρόμο, αφού τα σημάδια είχαν πέσει στο έδαφος και δεν ήταν ευανάγνωστα στην ομίχλη. Στο τέλος όμως η ομάδα φάνηκε τυχερή και βρήκε το τέλειο κτήριο για να κάνει «κατάληψη» (να τακτοποιηθεί). Ηταν ένα μέρος που χρησιμοποιούνταν για σκι, όπου οι σκηνές ήταν απολύτως προστατευμένες από τις έντονες καιρικές συνθήκες. Ή σχεδόν... Επειδή ο άνεμος ήταν τόσο έντονος όλη τη νύχτα, που αν έμπαινε από μια πλευρά, οι σκηνές κινούνταν με τέτοιο τρόπο που έδιναν την εντύπωση ότι θα φύγουν μακριά...

Ξημέρωσε η νέα μέρα και η ομάδα ήταν έτοιμη για την ανάβαση. Η σκοτεινή ομίχλη ήταν ακόμα εκεί και ο άνεμος δεν ήταν πολύ ήπιος, δημιουργώντας έτσι έναν δισταγμό αν θα μπορούσαμε να ανέβουμε στην κορυφή του Παρνασσού - Λιάκουρα (2.457 μ). Ο καλύτερος τρόπος για να το μάθουμε ήταν να το επιχειρήσουμε! Ετσι οι φανταστικοί 7 ξεκίνησαν το δρόμο τους. Οταν το εντυπωσιακό τοπίο κρύβεται πίσω από την ομίχλη, η πεζοπορία δεν είναι πολύ ευχάριστη, αλλά καθώς 4 εποχές αλλάζουν εύκολα στα βουνά αξίζει πάντα να συνεχίζουμε περιμένοντας ενδεχομένως για πιο καθαρή θέα. Και συνέβη! Η ηλιοφάνεια διείσδυσε τα σύννεφα και φανερώθηκαν τα όμορφα ωχρά βουνά. Η τέλεια χρονική στιγμή για μερικές φωτογραφίες! Λίγες ώρες αργότερα οι συνοδοιπόροι ήταν ήδη στην κορυφή του βουνού, δίνοντας μάχη με τον έντονο άνεμο και προσπαθώντας να απαθανατίσουν τη στιγμή σε φωτογραφίες. Καπέλα πετούσαν,  άνθρωποι έπεφταν κάτω από την χιονισμένη καταιγίδα, αλλά η αδρεναλίνη και η ικανοποίηση ήταν σε υψηλά επίπεδα.

Ξαφνικά μια ωραία συνάντηση με κάποιον σε ένα καταφύγιο ήρθε ως δώρο στους ορειβάτες. Φωτιά, τσάι βουνού και μερικά σνακ δημιούργησαν μια όμορφη κουβέντα. Η πεζοπορία βρισκόταν ήδη στο τέλος της. Το ταξίδι στο αυτοκίνητο ήταν όμορφο με ωραία μουσική και τους κουρασμένους ταξιδιώτες. Αλλη μια στάση για καφέ στην Αμφίκλεια, όπου το θερμόμετρο έδειχνε πάνω από 20 βαθμούς, που ήταν αρκετά υψηλή θερμοκρασία μετά την καταιγίδα στην κορυφή του Παρνασσού λίγες ώρες νωρίτερα. Η περιπετειώδης ομάδα επέστρεψε ασφαλής και ανανεωμένη στην Καλαμάτα την Κυριακή το απόγευμα, έτοιμη να ξεκινήσει τη νέα εβδομάδα και ανυπόμονη για την επόμενη συνάντηση της Κυριακής με τα βουνά!  

 

«Ο Παρνασσός είναι ένα βουνό ασβεστόλιθου στην κεντρική Ελλάδα πάνω από τους Δελφούς, βόρεια του κόλπου της Κορίνθου και προσφέρει γραφική θέα με τους γύρω ελαιώνες και την εξοχή. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, αυτό το βουνό ήταν το ιερό βουνό του Διονύσου και των Διονυσιακών μυστηρίων. Ηταν επίσης ιερό βουνό του Απόλλωνα και των Νυμφών και ήταν το σπίτι των Μουσών. Λέγεται ότι το όνομα προέρχεται από το parnassas, το κτητικό επίθετο της λουβιακής λέξης parna (πάρνα-) που σημαίνει σπίτι ή συγκεκριμένα ναός, έτσι το όνομα ουσιαστικά σημαίνει το βουνό του σπιτιού του θεού...»

 

Mirella Ka