Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2017 17:01

“Φίλοι της Βέργας”: Τα επιτεύγματα της συλλογικής μας δράσης

“Φίλοι της Βέργας”: Τα επιτεύγματα της συλλογικής μας δράσης

Οι υποστηρικτές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του φυσικού περιβάλλοντος και των δημόσιας κυριότητας κοινόχρηστων χώρων στη Βέργα, οι οποίοι αντιστάθηκαν με παρρησία στις ιδιοτελείς αμφισβητήσεις - διεκδικήσεις αυτών των χώρων και τεχνικών έργων τα τελευταία 10 χρόνια, ευχόμαστε καλές γιορτές - ευτυχισμένο και δημιουργικό το 2018.

Συνοψίζοντας αναφέρουμε τα βασικά επιτεύγματα της 5ετούς συλλογικής προσπάθειάς μας: 3 καλντερίμια, 10 πετράλωνα και 1 βρύση στην Κάτω Βέργα χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με 2 αποφάσεις του υπουργού Πολιτισμού, μετά από εισηγήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων. Τα μνημεία αυτά, στη σημερινή μορφή τους, αναγνωρίστηκε από το ΥΠΠΟ ότι προϋπήρχαν των τελευταίων 100 χρόνων τουλάχιστον, ενώ η Πολεοδομική Υπηρεσία (ΠΕΧΩΣΧ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (ΔΕ-Πελ-ΙΝ) αναγνώρισε ότι το καλντερίμι της Ροβόλας είναι προϋφιστάμενο του 1923. Εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασης της Πάνω Βρύσης στην αρχική μορφή της, από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Πελοποννήσου. Υπεβλήθη θετική εισήγηση των υπηρεσιών του υπ. Πολιτισμού για περαιτέρω χαρακτηρισμό ως μνημείων άλλων 6 χιλιομέτρων καλντεριμιών από Κάτω προς Ανω Βέργα και προς Καλάθι - Αγ. Γεώργιο.

Η αναλυτική τεκμηρίωση της ιστορικότητας - χρονολόγησης - κοινοχρησίας και των γεωγραφικών - τεχνικών χαρακτηριστικών των μνημείων, έτυχε ευρείας αποδοχής και αναγνώρισης από τη διοίκηση (υπ. Πολιτισμού, Διεύθυνση Πολεοδομίας Καλαμάτας, ΠΕΧΩΣΧ Αποκ. Διοίκησης ΔΕ-ΠΕ-ΙΝ) και από τη δικαιοσύνη (Διοικ. Εφετείο Τρίπολης, Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας). 

Οι σχετικές αναφορές μας απεδείχθησαν αληθείς και τα μέλη μας που υπέστησαν ψευδείς καταμηνύσεις δικαιώθηκαν πανηγυρικά στα ποινικά δικαστήρια.

Το 2018 θα είναι η χρονιά ολοκλήρωσης του χαρακτηρισμού των μνημείων και της αναγνώρισης της κοινοχρησίας και της κυριότητάς τους από το Δημόσιο, καθώς και της σύνταξης των υπόλοιπων μελετών αποκατάστασης - ανάδειξης και της εξεύρεσης πόρων για τα σχετικά έργα.

Παίρνοντας δύναμη και έμπνευση από την επιτυχία της κοινής μας προσπάθειας, ας συνεχίσουμε αποφασιστικά και ανυποχώρητα στη νέα χρονιά.

 

Για τους “Φίλους της Βέργας”

Κωνσταντίνος Ανδρ. Μαρκάκης

Εκπρόσωπος - διαχειριστής