Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018 12:37

Ξηρογιάννης στην πίτα του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας: «Ιδιωτικοποίηση της δικαιοσύνης η διαμεσολάβηση»

Γράφτηκε από τον
Ξηρογιάννης στην πίτα του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας: «Ιδιωτικοποίηση της δικαιοσύνης η διαμεσολάβηση»

 

Για “ιδιωτικοποίηση” της απονομής δικαιοσύνης μίλησε ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης, με αφορμή την επιχειρούμενη από την κυβέρνηση μεταρρύθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης, υπό το νέο πρίσμα της οποίας -όπως υποστήριξε- ευνοούνται οι ισχυροί σε βάρος των αδύναμων.

Στην πιο πάνω καταγγελία ο Π. Ξηρογιάννης προέβη κατά τον σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση κοπής πίτας του συλλόγου, χθες Παρασκευή το μεσημέρι, στο Δικαστικό Μέγαρο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, την οποία ευλόγησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

“Η δικαιοσύνη αποτελεί θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη, το οποίο καλούμαστε να προστατεύσουμε” τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, για να επικρίνει στη συνέχεια το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο, το οποίο “εσάγεται ταχύτατα, χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής διαβούλευσης με όλους όσους ενδιαφέρει” - σημειώνοντας ότι περιέχει “διατάξεις που απειλούν να αλλοιώσουν την απονομή της δικαιοσύνης, όπως ο θεσμός υποχρεωτικής διαμεσολάβησης σε διαφορές ιδιωτικού δικαίου ως υποχρεωτική προδικασία”.

Σύμφωνα με τον Π. Ξηρογιάννη, “ο χρόνος και το κόστος προσφυγής στην προδικασία αυτή, με την απειλή κύρωσης για τον διάδικο που την αποποιείται ή δεν μπορεί να συμμετάσχει, με την μη διασφάλιση τοπικής αρμοδιότητας του διαμεσολαβητή σε μητρώο που θα τηρείται στο Πρωτοδικείο ή το Εφετείο, δημιουργεί κίνδυνο μεταφοράς των διαδίκων στην έδρα των ισχυρών, με ρήτρες προσχώρησης ή όπου επιλέξει η κεντρική επιτροπή διαμεσολάβησης”. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, “εκτιμάμε ότι ο νέος θεσμός θα λειτουργήσει ως πρόσκομμα άσκησης εκ μέρους του πολίτη των ενδίκων βοηθημάτων που του παρέχονται από το νόμο και θα καταστήσει απαγορευτική την πρόσβαση στα δικαστήρια στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, δημιουργώντας ορατό κίνδυνο ιδιωτικοποίησης τμήματος της δικαιοσύνης”.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου εκτίμησε επίσης ότι και άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου “είναι έντονα προβληματικές, όπως η απαίτηση ποσοστού 50% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για την κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία”.

Καταλήγοντας ο Π. Ξηρογιάννης εξέφρασε ευχαριστίες προς τους δικαστές και εισαγγελείς για την προσπάθεια, “παρά τον μικρό τους αριθμό, να λειτουργεί εύρυθμα η απονομή της δικαιοσύνης”, τους δικαστικούς υπαλλήλους οι οποίοι “αν και λιγοστεύουν αποδίδουν παρόμοια ποσότητα και ποιότητα”, καθώς και προς το απερχόμενο Δ.Σ. του συλλόγου.

Στο σύντομο χαιρετισμό της, από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη έκανε λόγο για επίθεση που ασκείται εναντίον του νομικού κόσμου, με απόπειρα αποδόμησης των εκπροσώπων του, προκειμένου να γίνει δυνατός ο έλεγχός τους και επισήμανε ότι “κανένας, όπου κι αν βρίσκεται, δεν πρέπει να ελέγξει την δικαιοσύνη”.

Χαιρετίζοντας, εξ άλλου, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας σημείωσε ότι “η εκτελεστική εξουσία πρέπει να κατανοήσει τον ρόλο της δικαστικής εξουσίας, του δικηγορικού κόσμου, και να πράξει τα ανάλογα”, ευχόμενος να είναι φέτος “η χρονιά άμβλυνσης των αντιθέσεων μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας”. Ο δε ομόλογός του της Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος παρότρυνε τον νέο πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Π. Ξηρόγιαννη να συνεχίσει την σημαντική προσπάθεια παρέμβασης που ασκούσε ο απελθών πρόεδρος Κώστας Μαργέλης.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμα, μεταξύ άλλων, ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σωτήρης Τσώνης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εφέτες, δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και βεβαίως πολλοί δικηγόροι. Για την ιστορία, το φλουρί της πίτας έτυχε στη δικηγόρο Νικολέτα Παρθένιου.

Β.Γ.Μ.

 

 

 


NEWSLETTER