Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018 09:07

Μεσσηνία: 27 μετανάστες αφέθηκαν ελεύθεροι, 35 οδεύουν προς απέλαση

 

Ποινική δίωξη για τη διακίνηση των 62 μεταναστών, που βρέθηκαν στο Μαράθι, άσκησε χθες ο εισαγγελέας Καλαμάτας στους τρεις Ουκρανούς, που συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Κυριακής.

Οι τρεις μάλιστα πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Πέμπτη στον ανακριτή Καλαμάτας.

Οσον αφορά τους μετανάστες, χθες ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησής τους. Μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών από την Εισαγγελία Καλαμάτας παραδόθηκαν από το Λιμενικό στη δικαιοδοσία της Αστυνομίας.

Από τη διαδικασία καταγραφής τους προέκυψε ότι πρόκειται για 52 Ιρακινούς, 5 Ιρανούς και 5 Σύρους. Από αυτούς, 27 άτομα αφέθηκαν ήδη ελεύθερα, καθώς είχαν στην κατοχή τους υπηρεσιακά έγγραφα και δελτία αιτούντος άσυλο. Για τους υπόλοιπους 35 ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες για την απέλασή τους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 29 Ιρακινοί (16 ανήλικοι), 4 Σύροι και 2 Ιρανοί. Μεταξύ των μεταναστών υπάρχουν και 29 άτομα - μέλη οικογενειών, οι οποίοι, όπως μάθαμε από την αντιδήμαρχο Πύλου - Νέστορος Πελαγία Λευτάκη, παραμένουν φιλοξενούμενοι στο κτήριο Κλάπα στην Κορώνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί έως τώρα από την προανακριτική διαδικασία επιβεβαιώνεται ότι το σκάφος είχε ναυλωθεί από τον Πειραιά στο όνομα του ενός εκ των τριών φερόμενων ως διακινητών και προορισμός τους ήταν η Ιταλία. Τα χρήματα θα τα κατέβαλαν με την άφιξή τους σε λιμάνι της γειτονικής χώρας, ενώ η ταρίφα ξεκινούσε από 4.000 ευρώ.