Κυριακή, 01 Απριλίου 2018 13:50

Επενδυτικές τράπεζες ζητούν οι έμποροι της Μεσσηνίας  

Γράφτηκε από την

Τις προτάσεις της για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο νομό καταθέτει με ομόφωνο ψήφισμά της η Ομοσπονδία ΕΒΕΣ Μεσσηνίας.

Μεταξύ άλλων ζητούν και μετατροπή των συνεταιριστικών τραπεζών σε επενδυτικές, ώστε οι επιχειρήσεις να χρηματοδοτούνται μέσω κεφαλαίων στήριξης. Ζητούν ακόμη αποσυσχέτιση των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών από τα νέα χρέη που δημιουργούνται και ευνοϊκότερα κριτήρια για την ένταξη των επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Επιπρόσθετα, διεκδικούν νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Πιο αναλυτικά, η ΟΕΒΕΣ συζήτησε την περασμένη Δευτέρα τα προβλήματα που ταλανίζουν τους επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες της Μεσσηνίας, στην ετήσια γενική συνέλευσή της. Οι σύνεδροι με την ολοκλήρωση της συνέλευσης εξέδωσαν ψήφισμα, στο οποίο επισημαίνουν ότι καθημερινά αντιμετωπίζουν τη δυσκολία επιβίωσής τους, ενώ η αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους. Και για να μην γίνει αυτό, ως επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, μεταξύ άλλων διεκδικούν:

“Κατάρτιση αξόνων στο ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιδότηση των επιχειρήσεων για τη μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή με ταυτόχρονη εκπαίδευσή τους σε καινοτόμες μεθόδους και τρόπους προώθησης – εξωστρέφειας της επιχείρησής τους. Ενίσχυση αλλά και διατήρηση της απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως στις υφιστάμενες. Προώθηση προγραμμάτων εγγυοδοσίας για κεφάλαιο κίνησης και για τη συμμετοχή επιχειρήσεων σε επενδυτικά προγράμματα”.

 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Επίσης ζητούν τη μετατροπή των συνεταιριστικών τραπεζών σε επενδυτικές, με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω κεφαλαίων κίνησης. Επισημαίνουν ακόμα την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός μοναδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού ανά επιχείρηση, ο οποίος θα εξυπηρετεί όλες τις οικονομικές λειτουργίες της επιχείρησης και ο οποίος θα υπόκειται σε κάποια κριτήρια, όπως ο κύκλος εργασιών, το ύψος οφειλών. Μερική φοροαπαλλαγή των επιχειρήσεων που δημιουργούν/ διατηρούν απασχόληση.

 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό – ασφαλιστικό ζητούν “αποσυσχέτιση των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών από τα νέα χρέη που δημιουργούνται, προκειμένου να μην χάνονται ρυθμίσεις. Αποσύνδεση των ασφαλιστικών οφειλών από την πρόσβαση σε παροχές υγείας- πρόνοιας-περίθαλψης. Υγειονομική περίθαλψη και πρόνοια για όλους, με ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας και πρόνοιας, μέσω αύξησης των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μείωση του φορολογικού συντελεστή από 29% στο 26% για τα νομικά πρόσωπα και για τα φυσικά πρόσωπα, με καθαρά κέρδη άνω των 40.000 ευρώ, από 45% στο 35%. Μείωση ασφαλιστικής βάσης από τα 70.000 ευρώ στα 40.000 ευρώ (900 ευρώ) το ανώτερο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αύξηση του ορίου ασφαλιστικού χρέους από 20.000 ευρώ στα 50.000 ευρώ, προκειμένου να μπορεί να λάβει σύνταξη”.

Οσον αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών, ζητούν “να υπάρξουν πιο ευνοϊκά κριτήρια. Δυνατότητα ένταξης όλων των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προϋποθέσεις και αποκλεισμούς στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη. Δυνατότητα ένταξης όλων των συναδέλφων που αναγκάστηκαν να κλείσουν με χρέη τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να χρειάζεται επανέναρξη”.

 

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Διεκδικούν ακόμη “την άμεση νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν τα ωράρια λειτουργίας. Καμιά κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, τα εργαλεία και τα μέσα εργασίας από δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο, τουλάχιστον μέχρι ενός συγκεκριμένου ποσού. Αμεση ένταξη των επαγγελματιών σε αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Ατομικό αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί. Φορολογία στο πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Καμία παραπέρα μείωση, αλλά ανάκτηση των απωλειών των τελευταίων ετών στις συντάξεις και κατάργηση των νέων αυξήσεων στις εισφορές”.