Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012 14:44

10 χρόνια δράσης για το παράρτημα Πελοποννήσου της Πανελλήνιας Ενωσης Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής

Γράφτηκε από την

Το παράρτημα της ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου  συνεχίζει τη δράση του για 10η χρονιά σε μια εποχή δύσκολη για τη χώρα, τους πολίτες, την εκπαίδευση, τους μαθητές και το περιβάλλον. Μέλη της ΠΕΕΚΠΕ μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και σκοπός, σύμφωνα και με το καταστατικό της είναι:
Η με κάθε τρόπο ενίσχυση και προώθηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και σε εκπαιδευτικά προγράμματα ενηλίκων.
Η επικοινωνία και αλληλοβοήθεια των εκπαιδευτικών που ασχολούνται με περιβαλλοντικά προγράμματα.
Η δημιουργία και λειτουργία Kέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και κέντρου τεκμηρίωσης.
Ο επιστημονικός προβληματισμός, η μελέτη και η προώθηση της έρευνας γύρω από τα περιβαλλοντικά προγράμματα στον ελλαδικό χώρο και γενικότερα, η εκλαΐκευσή τους και η διοχέτευση ενημέρωσης σε θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας.
Η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης για την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος.
Η συστηματική συμβολή, μέσα από τα παραπάνω, στη διαμόρφωση μιας ανθρώπινης συμπεριφοράς  που θα σέβεται και θα προφυλάσσει τη φύση.
Η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών με άλλους εθνικούς ή διεθνείς οργανισμούς ή οργανώσεις που ασχολούνται με τα αντικείμενα αυτά.
Σήμερα είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε να στηριχτεί η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί, που εθελοντικά όλα αυτά τα χρόνια υλοποιούσαν προγράμματα με τους μαθητές στα σχολεία τους. Να ενισχυθεί ο ρόλος των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Να αναγνωριστεί  η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ως πεδίο εκπαιδευτικής πράξης που πέτυχε, να του αφιερώσουν παιδιά και έφηβοι τον ελεύθερο χρόνο τους με πολύ αγάπη και ενθουσιασμό, να συνυπάρξουν, να συνεργαστούν, να εκφραστούν δημιουργικά, να δράσουν συλλογικά, να έρθουν σε επαφή με την τοπική κοινωνία και τα περιβαλλοντική ζητήματα, να προτείνουν λύσεις και να εφαρμόσουν πρακτικές φιλικές στο περιβάλλον. Να αναδειχθεί ο πολύπλευρος ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην προώθηση των αρχών της Αειφόρου Ανάπτυξης στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Με τη λήξη της θητείας της προηγούμενης Επιτροπής το Παράρτημα Πελοποννήσου της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση  έχει νέα Διοικούσα Επιτροπή, που αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς:

Πλακονούρη Διονυσία, Πρόεδρος
Χριστοπούλου Αφροδίτη, Αντιπρόεδρος
Καραβά Λίλιαν, Γραμματέας
Στραβάκου Ελένη, Ταμίας
Θεοδοσάτος Γιώργος, Μέλος

Η ΠΕΕΚΠΕ θα συνεχίσει τις δράσεις της και καλεί τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να συμμετέχουν να έρθουν σε επαφή με τα μέλη της επιτροπής. Επίσης, θα συνεργαστεί με φορείς της Μεσσηνίας, Μ.Κ.Ο, συλλόγους, κινήσεις πολιτών, εθελοντές  κ.α. Προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα εκπαιδευτικές περιβαλλοντικές δραστηριότητες και εξορμήσεις, επιμορφωτικές δράσεις, εργαστήρια στη φύση και συνεργασία με τα παραρτήματα της ΠΕΕΚΠΕ από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Πιστεύουμε ότι ξεκινώντας από την εκπαίδευση πρέπει ν’ αλλάξει η σχέση  του ανθρώπου με το περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό) και να  λειτουργούμε  ως ενεργοί πολίτες που ενημερωνόμαστε, συμμετέχουμε, διαμορφώνουμε τον εαυτό μας και την κοινωνία.
Μαζί μας μπορείτε να επικοινωνείτε ηλεκτρονικά: peekpe.pel@gmail.com και στα τηλέφωνα: 6976390430, 6939470427,6972373426, 6977441638.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση για το πρώτο εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη φύση,  που θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

Για τη Διοικούσα Επιτροπή

Η Πρόεδρος                                                                   Η Γραμματέας

Πλακονούρη Σίση                                                           Καραβά  Λίλιαν