Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 22:33

Καταγραφή και ανάδειξη των ιστορικών κτηρίων της Καλαμάτας από "Monumenta" και "Mataroa"

Καταγραφή και ανάδειξη των ιστορικών κτηρίων της Καλαμάτας από "Monumenta" και "Mataroa"

 

Το πρόγραμμα «Καταγραφή και ανάδειξη κτηρίων 19ου και 20ού αιώνα» της “MONUMENTA” μεταφέρεται και στην Καλαμάτα.

Το μη κερδοσκοπικό εργαστήρι επιχειρηματικού πολιτισμού “Mataroa” και η “MONUMENTA” προχωρούν στην εφαρμογή της συστηματικής καταγραφής των κτηρίων που κτίστηκαν το χρονικό διάστημα 1830-1955 και διατηρούνται στην πόλη. Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η έρευνα και η καταγραφή όλων των κτηρίων, με σκοπό τη μελέτη αλλά και την προστασία και την ανάδειξή τους. Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από την επιτόπια καταγραφή, τη βιβλιογραφική και αρχειακή έρευνα, θα συγκεντρώνονται φωτογραφίες, σχέδια και προφορικές μαρτυρίες για την ιστορία των κτηρίων, ακόμα και των κατεδαφισμένων.

Παράλληλα, το πρόγραμμα στοχεύει να εντάξει το ενδιαφέρον για τα ιστορικά κτήρια στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης με μια σειρά δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων (εκπαιδευτικά προγράμματα, ημερίδες, ξεναγήσεις), αλλά και με την ενεργό συμμετοχή εθελοντών στην καταγραφή των κτηρίων.

Η ομάδα σχεδιασμού και εφαρμογής του προγράμματος αποτελείται από τους: Ιπποκράτη Παπαδημητράκο (συνιδρυτή της ΑΜΚΕ “Mataroa”), Σωτήρη Θεοδωρόπουλο (ιδρυτή της ομάδας “Πάμε βόλτα”), Αιμίλιο Κουράφα (αρχιτέκτονα μηχανικό, με διπλωματική για τα διατηρητέα της Καλαμάτας), Κική Μουντανέα (αρχιτέκτονα μηχανικό, μέλος “MONUMENTA”) και Ειρήνη Γρατσία (αρχαιολόγο, συντονίστρια “MONUMENTA”).

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ανοιχτή. Οποιος επιθυμεί να λάβει μέρος στις δράσεις (επιτόπια καταγραφή, συλλογή στοιχείων, έρευνα σε αρχεία, συνεντεύξεις κ.λ.π.) μπορεί να επικοινωνήσει με το “Μataroa”. Για πληροφορίες: info@mataroa.org. Η “MONUMENTA” είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ασχολείται με την προστασία της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου).