Τρίτη, 08 Μαϊος 2018 15:32

Για την επίσκεψη του κ. Χαρίτση στην 1η ΤΟ.Μ.Υ.

Η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στην 1η ΤΟΜΥ, που εγκαινιάστηκε πριν λίγο καιρό στα γραφεία του ΙΚΑ Καλαμάτας, δείχνει άλλη μια φορά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με τη δημιουργία της μονάδας στηρίζει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στην πόλη.

Πράγματι, είναι σημαντικό το έργο της κυβέρνησης καθώς έρχεται να υποβαθμίσει τις ήδη τσακισμένες υπηρεσίες ΠΦΥ και κυρίως να αξιοποιήσει την ΠΦΥ, ώστε τελικά να περικόψει παραπάνω τις δαπάνες και τις παροχές του κράτους και του ΕΟΠΠΥ για την υγεία. Αυτό που ξέχασε να πει ο αναπληρωτής υπουργός, που τάχα κατέγραψε τις ελλείψεις για να τις μεταβιβάσει στον Ξανθό, είναι ότι η ίδια η δημιουργία αυτών των μονάδων από την κυβέρνηση εξυπηρετεί ακριβώς τον παραπάνω στόχο.

Οι μονάδες αυτές θα λειτουργούν σύμφωνα με το νόμο με έναν γενικό γιατρό ή παθολόγο, με έναν παιδίατρο, με ένα νοσοκόμο και έναν διοικητικό υπάλληλο που θα αντιστοιχούν σε 10-15.000 άτομα. Η κυβέρνηση δηλαδή με τα μαθηματικά της θέλει να μας πείσει ότι τέσσερις άνθρωποι θα παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης, προαγωγής της υγείας, θα αντιμετωπίζουν επείγοντα περιστατικά και θα έχουν στην ευθύνη τους τη φροντίδα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας.

Πέρα λοιπόν από το γεγονός ότι οι ίδιες οι μονάδες δεν θα καλύπτουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες του πληθυσμού, έρχονται να λειτουργήσουν και σαν κόφτης υπηρεσιών και παροχών υγείας. Ηδη αυτή η κυβέρνηση, με επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν και όλες οι προηγούμενες, στο όνομα του εξορθολογισμού δαπανών, της λογικής κόστους-οφέλους έχει βάλει φρένο στην πρόσβαση των ασθενών σε μια σειρά εξετάσεις, φάρμακα και προληπτικούς ελέγχους. Με τον οικογενειακό γιατρό, που προβλέπεται στον νόμο, θα ενταθεί αυτή η κατεύθυνση. Εξάλλου αυτές οι μονάδες θα αξιολογούνται με βάση το κατά πόσο τηρούν τα πρωτόκολλα που ντύνουν με επιστημονικό τρόπο τις περικοπές, κατά πόσο ουσιαστικά δεν ξοδεύουν το κράτος!

Ενα ακόμη ζήτημα είναι με τι εργασιακές σχέσεις θα εργάζονται οι εργαζόμενοι σε αυτές τις μονάδες. Οι 3.000 προσλήψεις της κυβέρνησης είναι με ημερομηνία λήξης (συμβάσεις διετίας) και προφανώς δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις ελλείψεις σε προσωπικό στην ΠΦΥ. Μόνο την τετραετία 2012-2014 έφυγαν από τα κέντρα υγείας και την ΠΦΥ 5.000 εργαζόμενοι και η κατάσταση επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο. Και σε πολλά από τα κέντρα υγείας του νομού άλλωστε λείπει προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με συνέπειες στις υπηρεσίες που παρέχονται. Οι γιατροί των κέντρων υγείας μετακινούνται από τα κέντρα υγείας στο νοσοκομείο για να καλύψουν κενά, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς αναλαμβάνουν γενικά καθήκοντα στα κέντρα υγείας λόγω των ελλείψεων. Με αυτή την κατάσταση λοιπόν να υπάρχει, οι προσλήψεις της κυβέρνησης είναι σταγόνα στον ωκεανό!

Το έργο που ήρθε η κυβέρνηση να διαφημίσει και στην Καλαμάτα, δεν έχει καμία σχέση με τις σύγχρονες ανάγκες του λαού σε υγεία, περίθαλψη και πρόληψη. Η ΠΦΥ θα έπρεπε να απευθύνεται σε υγιείς, πριν αρρωστήσουν. Για την κυβέρνηση όμως, όπως και για τις προηγούμενες, αυτό είναι κόστος και σπατάλη. Σήμερα, με την πρόοδο της επιστήμης, το ειδικευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό που υπάρχει στη χώρα, ο λαός πρέπει να διεκδικήσει την ανάπτυξη ενός κρατικού, πλήρως δωρεάν συστήματος υγείας και ΠΦΥ, με κέντρα υγείας με πλήρη στελέχωση σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, οικογενειακούς γιατρούς, υγειονομικούς όλων των κλάδων, σύγχρονο εξοπλισμό που να ικανοποιεί τις ανάγκες κάθε περιοχής όλο το 24ωρο, με στόχο την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού.

Σήμερα ο λαός να παλέψει για μια άλλη ανάπτυξη, που θα έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων και του πλούτου που ο ίδιος παράγει προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Ηρώ Αποστολοπούλου

Αγροτική γιατρός, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Υγείας Καλαμάτας του ΚΚΕ