Σάββατο, 16 Ιουνίου 2018 13:09

Οι “Δρόμοι της Ελιάς” απαντούν σε Μπελογιάννη

Σε απάντηση δημοσιευμάτων του διευθυντή της τηλεόρασης Best Καλαμάτας κ. Ν. Μπελόγιαννη με στόχο τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΜΚΟ Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» κ. Γιώργο Καραμπάτο, με αιχμές για αδιαφανείς συναλλαγές και διαδικασίες και κατηγορίες για «αρπαγή» της ΜΚΟ «Δρόμοι της Ελιάς» από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, οφείλουμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να διευκρινίσουμε τα εξής:

Οι «Δρόμοι της Ελιάς» δεν είναι δημιούργημα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, αλλά μιας ομάδας ανθρώπων που πίστεψαν σε αυτή την ιδέα, την στήριξαν με τις γνώσεις και την αγάπη τους και κατάφεραν να την κάνουν μοναδική στην Ελλάδα πολιτιστική διαδρομή που χαίρει διεθνούς αναγνώρισης και έχει χαρακτηριστεί «Παγκόσμια Πολιτιστική Διαδρομή Διαπολιτισμικού Διαλόγου και Βιώσιμης Ανάπτυξης» της UNESCO (2003), και «Μεγάλη Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή» του Συμβουλίου της Ευρώπης (2006). Δεν θα μπορούσαν άλλωστε να ανήκουν στο Επιμελητήριο, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται ως ΜΚΟ επίσημα καταγεγραμμένη στο μητρώο ΥΔΑΣ του Υπ. Εξωτερικών, να εξαρτάται από φορέα του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως τα Επιμελητήρια (Ν.Π.Δ.Δ.).

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου παρεχώρησε δωρεάν έδρα στον Πολιτιστικό Οργανισμό  «Δρόμοι της Ελιάς» και ήταν για αρκετά χρόνια ένας εκ των πολλών υποστηρικτών αυτής της πρωτοβουλίας, όπως ήταν και η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Ευρω-Επιμελητήρια, τα Επιμελητήρια 22 αραβικών χωρών και πολλοί άλλοι φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για την υποστήριξη του αυτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ωφελήθηκε τα μέγιστα από τους «Δρόμους  της Ελιάς» και τη διεθνή αποδοχή τους, καθώς και από πολυάριθμες δράσεις προβολής της Μεσσηνίας, των προϊόντων της και των επιχειρήσεων μελών του. Ενδεικτικά αναφέρουμε: τις 2 μεγάλες γιορτές των «Δρόμων της Ελιάς» στην Αθήνα - Πλ. Συντάγματος (2004 και 2011), τις πολιτιστικές διαδρομές στη Βόρεια Ελλάδα (2009) και στις σκανδιναβικές χώρες και τις χώρες της Βαλτικής (2010) που οργανώθηκαν από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς» αποκλειστικά για την προβολή επιχειρήσεων μελών του Επιμελητηρίου, την προβολή της Μεσσηνίας και του Επιμελητηρίου σε δεκάδες διεθνείς εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν οι «Δρόμοι της Ελιάς» ως τιμώμενη πρωτοβουλία (UNESCO, Συμβούλιο Ευρώπης, Δίκτυο Ελαιοπαραγωγών Πόλεων Μεσογείου κ.α.).

Επίσης, σημαντικά οφέλη είχε και από τη δικτύωση με φορείς σε διεθνές επίπεδο, που έγινε στο πλαίσιο των ανωτέρω δράσεων και άνοιξε το δρόμο για τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου σε ευρωπαϊκά προγράμματα (Knoleum, Ideamed, Pro-Dialogue, Med-My-Sea, Med Diet κ.λπ.) με οικονομικό και κοινωνικό όφελος τη δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Αυτή η αμοιβαία επωφελής συνεργασία αμφισβητήθηκε έντονα και επί σειρά ετών, οι «Δρόμοι της Ελιάς» υποτιμήθηκαν αφόρητα και δέχθηκαν πολλάκις κακόβουλες και ανυπόστατες κατηγορίες, όπως αυτές του κ. Ν. Μπελόγιαννη, δημιουργώντας ένα αρνητικό κλίμα και καθιστώντας ανεπιθύμητη την παρουσία τους στο Επιμελητήριο.

Παρ' όλη αυτή την απαξίωση, οι «Δρόμοι της Ελιάς» με ορμητήριο την Καλαμάτα συνεχίζουν να διανύουν χιλιόμετρα διαπολιτισμικού διαλόγου, να προβάλλουν διεθνώς την άγνωστη πολιτιστική κληρονομιά και τους τόπους της ελιάς με καινοτόμες δράσεις και προτάσεις και να λαμβάνουν εύσημα και αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο.

Η ηθική αμέριστη στήριξη του Υπ. Πολιτισμού-Αθλητισμού και του Υπ. Τουρισμού για ένταξη του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» ως επιλέξιμου φορέα στο Πρόγραμμα EUSAIR “Routes4You”, είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα αυτής της αναγνώρισης, η οποία όπως φαίνεται ενοχλεί.

Τα αίτια αυτής όχλησης και της νέας επίθεσης του κ. Ν. Μπελόγιαννη μέσω του τηλεοπτικού του καναλιού και της δυνατότητας που αυτό του παρέχει να εκτοξεύει βολές ανεξέλεγκτα, όπου αυτός επιθυμεί, είναι προφανή. Οπως όμως έχει αποδειχθεί, η αξιοζήλευτη διεθνής πορεία των «Δρόμων της Ελιάς» δεν κάμπτεται από λασπολογίες που επιχειρούν να την ανακόψουν. Μια πορεία 20 χρόνων, της οποίας κινητήρια δύναμη είναι οι εκατοντάδες φίλοι των «Δρόμων της Ελιάς» στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Μεσόγειο και -είτε αρέσει, είτε όχι-  ο εμπνευστής τους Γιώργος Καραμπάτος, ο οποίος καταφέρνει από το 1998 μέχρι σήμερα να εμπνέει με τις ιδέες και τις μη συμβατικές  προτάσεις του.

 

Τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς»

Π. Αγνιάδης

Γ.Γ. Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Μ. Κατσιλιέρη

Dr Εθνολόγος – Ιστορικός

N. Ouazani

Καθ. Γεωπονικής Σχολής Meknes, Δ/ντής Agropole Olivier (Μαρόκο)

M. Bovicelli

Επίτιμη πρόξενος της Ιταλίας

E. De Laubrie

Μουσειολόγος / Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου (Γαλλία)

Β. Παπαλιός

Εκδότης - Δημοσιογράφος

Bassam El-Hage Obeid

τ. Αντιδήμαρχος Amioun Λιβάνου

Δ. Σκιάς

Επιχειρηματίας

A. Guittard

Πανεπιστήμιο Montpellier (Γαλλία)

Γ. Καπερώνης

Επιχειρηματίας