Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018 15:03

Η πολεοδομική ιστορία του ρέματος “Καραμπογιάς”

Γράφτηκε από την
Η πολεοδομική ιστορία του ρέματος “Καραμπογιάς”

Α. Οι αρμοδιότητες για τα πολεοδομικά θέματα

Σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ: “Το ρυμοτομικό σχέδιο πόλεως ή η πολεοδομική μελέτη εγκρίνεται και τροποποιείται με πράξη της Πολιτείας, με το εγκρινόμενο δε ή τροποποιούμενο ρυμοτομικό σχέδιο ή πολεοδομική μελέτη διαμορφώνονται οι οικοδομήσιμοι και οι κοινόχρηστοι χώροι, απεικονιζόμενοι στο οικείο διάγραμμα. Επί των χώρων αυτών που διαρρυθμίζονται με το εγκριθέν διάγραμμα εφαρμόζονται οι διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας, με τις οποίες ρυθμίζονται οι εξαρτώμενες από την ιδιότητα των παραπάνω χώρων ως οικοδομήσιμων ή κοινοχρήστων σχέσεις, δικαιώματα και υποχρεώσεις (ΣτΕ Ολ. 3724/1977, 574/2012 7μ.). Στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής ο οικείος οργανισμός τοπικής αυτοδιοικήσεως πρώτου βαθμού δεν έχει αποφασιστική αρμοδιότητα, αλλά μόνο γνωμοδοτική αρμοδιότητα, δυνάμενος, πάντως, να υποβάλει πρόταση για τροποποίηση εγκεκριμένου σχεδίου (ΣτΕ 1734/2012)” (βλ. την απόφαση του ΣτΕ 62/2017 επταμ. σκέψη 4, ΕΔΔΔ 2/2017 σελ. 418).

Π.χ. με το από 06.10.1986 Προεδρικό Διάταγμα (Δ’ 1019) εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη της ανατολικής, βόρειας και κεντρικής περιοχής του Δήμου Καλαμάτας και αναθεώρηση εγκεκριμένου σχεδίου σε συνεχόμενες περιοχές, αφού έλαβε υπόψη του την αριθ. 77/1986 γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας (βλ. το από 06.10.1986 Προεδρικό Διάταγμα, στη σελίδα 10414).

Β. Το έτος 1900 αγνόησαν το φυσικό νόμο και μετέτρεψαν την πεδινή φυσική κοίτη του ρέματος “Καραμπογιάς” σε περιβόλια με πορτοκαλιές και λεμονιές!

Από τα παλιά χρόνια, στην περιοχή της Αγίας Αννας του Δήμου Καλαμάτας τα πρανή του ρέματος “Καραμπογιάς” στη φυσική τους μορφή διευρυνόμενα σχημάτιζαν ένα δέλτα. Το έτος 1900 περιόρισαν την πεδινή φυσική κοίτη του ρέματος “Καραμπογιάς” κατασκευάζοντας παράνομη τεχνητή κοίτη με αυθαίρετους μαντρότοιχους, από Βορρά προς Νότο, στο δυτικό πρανές και από τη Δύση προς την Ανατολή στη βάση του δέλτα του ρέματος. Για την κατασκευή των πρώτων 250 μέτρων της παράνομης τεχνητής κοίτης του ρέματος “Καραμπογιάς” ύψωσαν έναν αυθαίρετο μαντρότοιχο σε απόσταση 2,00 έως 3,00 μέτρων ανατολικά του δυτικού χωμάτινου πρανούς του ρέματος. Η παράνομη αυτή τεχνητή κοίτη του ρέματος “Καραμπογιάς” σχηματίζει στη βόρεια αρχή σχεδόν ορθή γωνία με την ανάντη φυσική κοίτη του ρέματος, όπου σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων προκαλείται υδραυλικό πλήγμα, με αποτέλεσμα να γίνονται υπερχειλίσεις. Τότε πλημμυρίζει η πεδινή φυσική κοίτη με τα εσπεριδοειδή και τις υπόλοιπες καλλιέργειες.

Ακολούθως, πριν από τη βόρεια αρχή της οδού Μπουλούκου έστρεψαν προς την Ανατολή την παράνομη τεχνητή κοίτη του ρέματος “Καραμπογιάς” με τους  αυθαίρετους μαντρότοιχους του 1900 και σχημάτισαν με αυτούς ορθή γωνία, τέμνοντας έτσι καθέτως την πεδινή φυσική κοίτη του ρέματος έως το χείμαρρο Νέδοντα, όπου κατά τις έντονες βροχοπτώσεις παρατηρούνται επίσης ανάλογα πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας του υδραυλικού πλήγματος.

Ο παράνομος αυτός περιορισμός της πεδινής φυσικής κοίτης του ρέματος “Καραμπογιάς”, είχε ως αποτέλεσμα αφενός να καταστραφεί το οικοσύστημα του ρέματος και αφετέρου να  αλλοιωθεί η φυσική ροή του και να μειωθεί η παροχετευτικότητά του, γεγονός που δημιουργεί πλημμυρικά φαινόμενα σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων, με αποκορύφωμα τη φονική πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου 2016.

Κατά την πλημμύρα αυτή το υδραυλικό πλήγμα κατέστρεψε την παράνομη τεχνητή κοίτη του ρέματος “Καραμπογιάς” με τους αυθαίρετους μαντρότοιχους του 1900, εκεί όπου σχηματίζεται ορθή γωνία (βλ. έγχρωμη φωτογραφία με τους κατεστραμμένους από το υδραυλικό πλήγμα μαντρότοιχους στη βόρεια αρχή της διανοιγμένης οδού Μπουλούκου).

 

Γ. Πολεοδομείται η πεδινή φυσική κοίτη του ρέματος “Καραμπογιάς”!

Το έτος 1986 η παράνομη τεχνητή κοίτη του ρέματος “Καραμπογιάς” με τους αυθαίρετους μαντρότοιχους του έτους 1900 προσμετρήθηκε από την πολεοδομική μελέτη της ανατολικής, βόρειας και κεντρικής περιοχής του Δήμου Καλαμάτας ως δρόμος και συνέβαλε με αυτήν την ιδιότητά της στη δημιουργία των οικοδομικών τετραγώνων 1091, 1090, 1089, 1085, 1084, 1083, 1082, 1081 και 1080 εντός της πεδινής φυσικής κοίτης του ρέματος. Δηλαδή, με τα ισχύοντα ρυμοτομικά σχέδια της πολεοδομικής μελέτης της περιοχής Αγίας Αννας του Δήμου Καλαμάτας προβλέπεται να μετατραπεί σε πολεοδομούμενη περιοχή η πεδινή φυσική κοίτη του ρέματος “Καραμπογιάς”! 

 

Δ. Το έτος 2008 δεν οριοθέτησαν τμήμα της πεδινής φυσικής κοίτης του ρέματος “Καραμπογιάς”. Κατά την πάγια νομολογία του ΣτΕ: “Σκοπός της οριοθέτησης είναι η αποτύπωση της φυσικής κοίτης του ρεύματος, λαμβανομένου υπόψη του χαρακτήρα του αφενός ως υδρογεωλογικού στοιχείου και αφετέρου ως οικοσυστήματος” (βλ. ΣτΕ 3197/2015, σκέψη 5).

Το έτος 2008, μετά από αίτημα ιδιώτη, αντί να αποτυπωθεί η φυσική κοίτη του ρέματος “Καραμπογιάς”, αποτυπώθηκε ως ρέμα  τμήμα της παράνομης τεχνητής κοίτης του ρέματος “Καραμπογιάς”, με τους αυθαίρετους δίδυμους μαντρότοιχους του έτους 1900, μήκους 130 μέτρων περίπου, οι οποίοι σχηματίζουν ορθή γωνία στη βόρεια αρχή της διανοιγμένης οδού Μπουλούκου (βλ. την απόφαση 119/2008 του γ.γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο τεύχος Δ’ 62).

Ολόκληρο το ρέμα “Καραμπογιάς” έπρεπε να έχει οριοθετηθεί πριν από το έτος 2006, λόγω της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης τμήματός του, με ΚΑΕΚ 36088 ΕΚ 00 661, για την κατασκευή τμήματος της περιμετρικής οδού Καλαμάτας. Δηλαδή, δεν έχει οριοθετηθεί ούτε ένα μέτρο της φυσικής κοίτης του ρέματος “Καραμπογιάς”. Επομένως, χωρίς την οριοθέτηση της φυσικής κοίτης ολόκληρου του ρέματος “Καραμπογιάς” όχι μόνο οι κατοικίες, οι παιδικές χαρές, ο βρεφονηπιακός σταθμός,  οι πεζόδρομοι και οι δρόμοι που προβλέπουν τα ρυμοτομικά σχέδια της πολεοδομικής μελέτης του 1986 στην πεδινή φυσική και τεχνητή κοίτη του ρέματος στην Αγία Αννα, αλλά επίσης και η ευρύτερη περιοχή ένθεν κακείθεν της οδού Μπουλούκου, θα βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο και στο έλεος της πλημμύρας.

Γεώργιος Θεοδ. Μπένος


NEWSLETTER