Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012 20:38

Η ρύπανση σκοτώνει τα ποτάμια της Μεσσηνίας, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του ΕΛΚΕΘΕ

Γράφτηκε από την
Η ρύπανση σκοτώνει τα ποτάμια της Μεσσηνίας, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του ΕΛΚΕΘΕ

Προβλήματα ρύπανσης, επιβάρυνσης από ανθρωπογενείς δραστηριότητες παρατηρούνται σε σημαντικά ποτάμια της Μεσσηνίας. Τα ποτάμια που αντιμετωπίζουν προβλήματα, είναι ο Δεσπότης, η Μαυροζούμενα, ο Επης, ο Μουρτιάς και ο Πάμισος με τον Αρι στα σημεία που βρίσκονται πιο χαμηλά και πιο κοντά στις εκβολές τους. Αυτό τονίστηκε χθες σε σύσκεψη στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, όπου παρουσιάστηκαν στοιχεία από το πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας και εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης των ποταμών του νομού, όπου την επιστημονική ευθύνη έχει το ΕΛΚΕΘΕ. Οπως σημείωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΛΚΕΘΕ Κωνσταντίνος Γκρίτζαλης, η κατάσταση στα ποτάμια αυτά είναι φτωχή και κακή, οι δύο χειρότερες στην κατάταξη των 5 βαθμών, ενώ κανένα ποτάμι της Μεσσηνίας δεν είναι άριστη.
Αυτό επιβεβαιώνει και η ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, που παρατηρεί πως «η αντίστοιχη εφαρμογή στους 19 σταθμούς έδειξε ότι, μόνο 5 σταθμοί ταξινομήθηκαν στην καλή βιολογική κατάσταση ενώ οι υπόλοιποι 14 σταθμοί ταξινομήθηκαν από μέτρια ως κακή κατάσταση. Στην καλή κατάσταση ταξινομήθηκαν οι σταθμοί που βρίσκονται είτε κοντά στις πηγές των ρεμάτων (π.χ. Κακαλέτρι, Αγ. Φλώρος) είτε σε ημιορεινές περιοχές χωρίς ή με ελάχιστες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις (π.χ. Μηλιώτη, Μαυρόλιμνα). Στους υπόλοιπους σταθμούς υπάρχει σημαντική επίδραση από ανθρωπογενείς δραστηριότητες (π.χ. λιπάσματα, φυτοφάρμακα, απευθείας διάθεση υγρών αποβλήτων ελαιουργείων, κ.ά.), οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά τις βενθικές κοινωνίες».
Ο κ. Γκρίτζαλης ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να αναστραφεί, αρκεί να ληφθούν κάποια μέτρα και να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος.
Στην σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, συμμετείχαν ο περιφερειακός σύμβουλος Θεόδωρος Σταυριανόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Μανδηλάρης από το Δήμο Καλαμάτας και Γιάννης Τσούσης από το Δήμο Μεσσήνης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο κ. Αλευράς παρατήρησε ότι σε περιοχές που αποδείχτηκε ότι περιβαλλοντικά είναι επιβαρυμένες, (π.χ. ποταμός Δεσπότης κ.λπ.) απαιτείται να πραγματοποιηθούν πιο εντατικοί και συστηματικοί έλεγχοι, με σκοπό να εξαλειφτούν ή τουλάχιστον να περιοριστούν οι εστίες ρύπανσης.


NEWSLETTER