Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 08:27

Ολοκληρώθηκε η β’ φάση των γυρισμάτων του Ζορμπά στη Μεσσηνία

Ολοκληρώθηκε η β’ φάση των γυρισμάτων του Ζορμπά στη Μεσσηνία

Ολοκληρώθηκε η β' φάση των γυρισμάτων της ταινίας για τον Ζορμπά στη Μεσσηνία: μια ταινία του σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα η οποία -σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση- αναφέρεται “στον πραγματικό Ζορμπά, που ήρθε με τον Καζαντζάκη το 1916 στη Στούπα της Μάνης, για να επαναλειτουργήσουν το λιγνιτωρυχείο της Παστροβάς”. Το ρόλο του Γιώργη Ζορμπά υποδύεται ο Χρήστος Ζερίτης.

Η ομάδα του σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα αναχώρησε για τη Στοκχόλμη στις 6 Νοεμβρίου και θα επανέλθει για τα γυρίσματα της γ' φάσης τον Ιανουάριο του 2019. Μέχρι και το τέλος της β' φάσης στις 6 Νοεμβρίου, έγιναν γυρίσματα στην παραλία της Καλόγριας, στο Νεοχώριο Λεύκτρου, στην Παστροβά, στο Προάστιο, στην Τραχήλα, στο Καταφύγι, στον Αγιο Δημήτριο και στη Σάνταβα, όπως επίσης στην Αλαγονία, στις Πηγές και στην Καλαμάτα. Είχαν προηγηθεί, τον περασμένο Απρίλιο -καθώς και την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου- γυρίσματα στο ιστορικό κέντρο, την παραλία και το λιμάνι της Καλαμάτας.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι την προσπάθεια του Μπάμπη Τσόκα στηρίζει εκ νέου η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία, “η πρόεδρος της οποίας Ελένη Αλειφέρη, αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, επισκέφτηκε το συνεργείο κινηματογράφησης για να ευχαριστήσει τον κ. Τσόκα, τους Σουηδούς κινηματογραφιστές και τους ηθοποιούς”.

Στην ταινία συμμετέχουν, εθελοντικά, τοπικά θεατρικά σχήματα όπως η “Θεατρική Διαδρομή”, η “Θεατρική Ομάδα Μέθεξη”, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο, το “Ωκύτοπο” - κι ακόμα οι σύλλογοι Νεδουσαίων, Αλαγονίων, Μανιατών, καθώς επίσης οι “Ελληνομνήμονες”, η Ενωση Μεσσηνίων Συγγραφέων, επιχειρήσεις της Καλαμάτας, μεμονωμένοι πολίτες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, αλλά και κάτοικοι από τα χωριά της Αλαγονίας και της Μάνης. Συνεργάζονται ακόμη, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, όπως επίσης οι Δήμοι Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται παράλληλα “η εθελοντική συμμετοχή των Σουηδών, όπως του κινηματογραφιστή Πέτερ Οστλουντ (Peter Ostlund) από την αρχή των γυρισμάτων", ενώ στη β φάση (20 Οκτωβρίου μέχρι 6 Νοεμβρίου) "μετείχαν ο τιμηθείς 3 φορές με τη Χρυσή Αρκτο κινηματογραφιστής Ζαν Φίσερ (Jean Fischer), ο ηχολήπτης - παραγωγός Μπιορν Τίσελ (Biorn Thisel), η σκηνογράφος Λένα Οστλουντ (Lena Ostlud) και η ηχολήπτης Ινγκρεν Ερικσον (Ingren Eriksson)”.

Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, “οι σημαντικοί αυτοί άνθρωποι του κινηματογράφου ήρθαν εθελοντικά και με δικά τους έξοδα στη Μεσσηνία, χάριν της φιλίας και της αγάπης για την Ελλάδα που τους έχουν εμπνεύσει ο Μπάμπης Τσόκας και ο Θανάσης Ψαρούλης, στη Σουηδία όπου ζουν. Επίσης, η Κατερίνα Εξαρχουλέα - Γεωργιλέα με την οικογένεια της, από τη Στούπα, υποστηρίζει σημαντικά το έργο προσφέροντας στέγη, φιλοξενία και όχι μόνο στους ξένους μας και στους εθελοντές, όπως και τα εστιατόρια της Καλόγριας και ο Δημήτρης Εξαρχουλέας με το σκάφος του”.

Μεταξύ των γεγονότων που εξιστορούνται στην ταινία περιλαμβάνεται ότι “ο Ζορμπάς, μετά το κλείσιμο του λιγνιτωρυχείου το 1918, εγκαθιστά την οικογένεια του στην Καλαμάτα, όπου κάνει διάφορες εργασίες, μετά δε τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του Καυκάσου, το 1919, φέρνει στην Καλαμάτα τον πρόσφυγα Κώστα Κεχάεφ, τον οποίο παντρεύει με την πρωτοκόρη του Ανδρονίκη και τους ανοίγει φωτογραφείο στην οδό Υπαπαντής”.