Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 17:08

O Σωτήρης Τσώνης για το συνέδριο της ΓΣΕΕ: “Κάτι καινούργιο θα γεννηθεί στην Καλαμάτα...”

O Σωτήρης Τσώνης για το συνέδριο της ΓΣΕΕ: “Κάτι καινούργιο θα γεννηθεί στην Καλαμάτα...”

 

Μετά από 41 χρόνια το Συνέδριο της ΓΣΕΕ θα γίνει στην Καλαμάτα, στις 15-20 Μαρτίου του 2019, με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρη Τσώνη να σημειώνει τόσο τη σπουδαιότητά του για την μεσσηνιακή πρωτεύουσα όσο και για τις εξελίξεις που μπορεί να φέρει στο συνδικαλιστικό κίνημα:

«Θα γίνει στην Καλαμάτα το συνέδριο της ΓΣΕΕ μετά από 41 χρόνια. Θα έρθουν 500 σύνεδροι που θα εκπροσωπούν 500.000 εργαζόμενους, συν 200 περίπου ξένους αντιπροσώπους, δηλαδή η Καλαμάτα θα φιλοξενήσει 700 ανθρώπους. Θα έρθουν μεγάλες προσωπικότητες από το εξωτερικό αλλά και από τη χώρα, ενδεχομένως ο πρωθυπουργός, αρχηγοί κομμάτων. Επιπλέον, θα διεξαχθεί σε μια "ζεστή" πολιτική περίοδο αφού το Μάιο θα γίνουν εκλογές. Οι συνεργασίες που θα γίνουν στο συνέδριο μπορεί να οδηγήσουν σε γενικότερες συνεργασίες σε πολιτικό επίπεδο. Πιστεύω ότι θα γεννηθεί κάτι καινούργιο στο συνέδριο της Καλαμάτας που θα ταράξει τα νερά του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα», τόνισε ο κ. Τσώνης, επισημαίνοντας μάλιστα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Για την απεργία της 28ης Νοεμβρίου ο Σωτήρης Τσώνης τόνισε:

«Γίνεται εν όψει της κατάθεσης προϋπολογισμού και εισοδηματικής πολιτικής. Προκηρύξαμε την απεργία με βασικά αιτήματα την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751, από 586 ευρώ που είναι σήμερα. Την επεκτασιμότητα και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και αιτήματα που έχουν να κάνουν με εργασιακές σχέσεις και επαναφορά συντάξεων.

Υπάρχει σοβαρό συνταξιοδοτικό πρόβλημα στη χώρα και θα λυθεί μόνο με ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίες. Για να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα η αναλογία εργαζομένων - συνταξιούχων πρέπει να είναι 1 προς 4 και σήμερα είναι 1 προς 1,4. Να βοηθήσουν όλοι οι φορείς να πάμε σε ανάκαμψη. Οι κινητοποιήσεις πρέπει να είναι πολύ καλά οργανωμένες και να έχουν μαζικότητα, μόνο έτσι λύνονται τα προβλήματα”.

Σχολιάζοντας τις προσλήψεις κληρικών σημείωσε πως «είναι ένα μέτρο που έχει καθαρά προεκλογική σκοπιμότητα. Μου θυμίζει το Τσοβόλα δώσ' τα όλα». Ενώ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων σημείωσε πως είναι η κοινωνική ομάδα που αποτελεί το μεγαλύτερο θύμα της κρίσης, η οποία αυτή τη φορά φαίνεται πως θα δικαιωθεί παίρνοντας τα αναδρομικά.

 

ΔΩΡΕΑΝ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο ειδικευμένοι νομικοί σύμβουλοι θα απαντούν δωρεάν και με εχεμύθεια σε προσωπικά προβλήματα εργαζομένων και ανέργων.

Ο Σωτήρης Τσώνης σημείωσε σχετικά: «Τα ερωτήματα θα έχουν να κάνουν με το συνταξιοδοτικό σύστημα όλων των ταμείων, με θεμελιακή κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, συντάξεις αναπηρικές και οτιδήποτε ερώτημα υπάρχει για εργασιακά προβλήματα εργαζομένων, συμβάσεις, άδειες, προγράμματα απασχόλησης, κατάρτισης, προκηρύξεις ΑΣΕΠ, υποδείξεις για βιογραφικό. Είναι κάτι πολύ σημαντικό που γίνεται με στόχο την ενημέρωση».

Ο κ. Τσώνης σημείωσε ακόμη πως το επόμενο διάστημα το Εργατικό Κέντρο θα διοργανώσει μια εκδήλωση με διακεκριμένο εργατολόγο με θέμα την εξέλιξη του ασφαλιστικού συστήματος.