Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2018 15:03

Ενημέρωση γυναικών θυμάτων βίας στην Καλαμάτα (βίντεο)

Ενημέρωση γυναικών θυμάτων βίας στην Καλαμάτα (βίντεο)

Μια νέα δράση ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με το Κέντρο Νέων Καλαμάτας διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας, θέλοντας να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών.

Η εν λόγω ενημερωτική δράση, που θα γίνει στο χώρο του Κέντρου Νέων (Πλατεία Οθωνος, Καλαμάτα) και ώρα 8 μ.μ., θα περιλαμβάνει προβολή ταινίας σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία, επίδειξη μαθημάτων αυτοάμυνας σε γυναίκες, καθώς και ανοιχτή συζήτηση με θέμα την έμφυλη βία.

Χθες η ψυχολόγος του Κέντρου Συμβουλευτικής Δήμητρα Μιχαλοπούλου μίλησε σχετικά με την εκδήλωση - η οποία είναι ανοιχτή στο κοινό και δεν αφορά αποκλειστικά γυναίκες, αλλά και άντρες οι οποίοι επιθυμούν να την παρακολουθήσουν.

 

5 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 353 ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η κ. Μιχαλοπούλου με την ευκαιρία και της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αύριο Κυριακή, αναφέρθηκε στα 5 χρόνια δουλειάς του Κέντρου, το οποίο λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2013 και έως σήμερα έχει εξυπηρετήσει συνολικά 353 γυναίκες.

Μιλώντας με νούμερα, η ψυχολόγος του Κέντρου Συμβουλευτικής ανέφερε ότι φέτος το 1ο εξάμηνο εξυπηρετήθηκαν 107 γυναίκες. Από αυτές "53 ήταν νέες υποδοχές, 48 ήταν συνεχιζόμενες από προηγούμενους μήνες, ενώ 6 γυναίκες ήταν παλαιές ωφελούμενες που είχαν ολοκληρώσει και επανήλθαν". Πρόσθεσε μάλιστα ότι "εάν μια γυναίκα θελήσει να επανέλθει οι πόρτες του Κέντρου είναι ανοιχτές", αφού "ακόμα και όταν ολοκληρωθεί η συμβουλευτική διαδικασία είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι το Κέντρο Συμβουλευτικής βρίσκεται πλάι στη γυναίκα".

 

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Επιπλέον σε σχέση με τα αιτήματα που δέχτηκαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η ψυχολόγος του Κέντρου είπε ότι από τα συνολικά 131 αιτήματα, "τα 51 ήταν αιτήματα πληροφόρησης, 18 ήταν κοινωνικής στήριξης, 38 ψυχολογικής στήριξης, 6 ήταν αιτήματα εργασιακής στήριξης, 11 νομικής, 5 νομικής βοήθειας (που αφορά τη νομική εκπροσώπηση) και 2 ήταν αιτήματα φιλοξενίας".

Επιπρόσθετα, "πραγματοποιήθηκαν 27 εξωτερικές παραπομπές γυναικών σε άλλες δομές και υπηρεσίες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα αιτήματα των γυναικών".

Στο ίδιο διάστημα "πραγματοποιήθηκαν ακόμη από τους συμβούλους 239 συνεδρίες" - ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι "ολοκλήρωσαν επιτυχώς την θεραπευτική συμβουλευτική διαδικασία 32 ωφελούμενες".

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σε σχέση με τις δράσεις δικτύωσης με τοπικούς φορείς και οργανισμούς "το Κέντρο έχει διασύνδεση και συνεργασία στα 5 χρόνια λειτουργίας του με 278 φορείς και φυσικά αυτός ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς, γιατί διαρκώς προγραμματίζουμε και σχεδιάζουμε νέες επαφές", αναφέρει Η κ. Μιχαλοπούλου. Και προσθέτει ότι "φροντίζουμε να διατηρούμε και τις παλαιές επαφές, και είμαστε συνεχώς σε μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη".

Τέλος, σε ό,τι αφορά το κομμάτι των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης την ίδια περίοδο (το 1ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους) "σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν 13 ενημερωτικές δράσεις, με στόχο πάντα τη μετάδοση ενός υγιούς προτύπου ανάμεσα στα δύο φύλα - κάτι που στόχο έχει και η δράση που προγραμματίζουμε και θα γίνει την Τετάρτη", σημείωσε η ψυχολόγος.

 

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Σημαντικό είναι οι γυναίκες να γνωρίζουν ότι "όλες οι υπηρεσίες χορηγούνται δωρεάν και διασφαλίζεται το απόρρητο της συμβουλευτικής". Επίσης ότι "κάθε γυναίκα αντιμετωπίζεται από εμάς σαν ξεχωριστή περίπτωση, πάντα με σεβασμό στην προσωπικότητά της", τόνισε η ειδικός. Μια γυναίκα που θα περάσει την πόρτα του Κέντρου Συμβουλευτικής "ενημερώνεται για τα δικαιώματά της και γίνεται μια προσπάθεια να ενδυναμωθεί, να ανακτήσει την αυτοεκτίμησή της και την ευθύνη του εαυτού της. Στόχος μας είναι να καταφέρει να πει όχι στη βία".

Κι αυτό είναι σημαντικό, τόνισε η κ. Μιχαλοπούλου, "γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι η Καλαμάτα είναι μια κλειστή επαρχιακή πόλη και για τις γυναίκες είναι πάρα πολύ δύσκολο να φτάσουν στην πόρτα του κέντρου και να ζητήσουν βοήθεια". Αυτό έχει ως αποτέλεσμα "να αποσιωπούν το γεγονός και να αισθάνονται ακόμα πιο ένοχες που το κάνουν αυτό, και όλο αυτό να οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη ψυχολογική κατάπτωση της γυναίκας".

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας, του Δήμου Καλαμάτας, βρίσκεται στην οδό Περρωτού και Μαντίκλου, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, και απαντά στα τηλέφωνα: 27210 99222, 27210 99212, 27210 99225, φαξ 27210 99225. Λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 8 το πρωί με 4 το απόγευμα, με την ψυχολόγο Δήμητρα Μιχαλοπούλου, την κοινωνική λειτουργό Μαρία Στρατάκου και την κοινωνιολόγο Σοφία Κατσίποδα.

Μπορεί ακόμα κάποιος να αναζητήσει πληροφορίες μέσα από το Ιντερνετ στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

ksg@kalamata.gr

ή στη σελίδα στο Facebook:

https://www.facebook.com/skgdk/