Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2018 12:42

Στα Άνω Δολιανά του Πάρνωνα εξορμούν οι πεζοπόροι του Ευκλή

Στα Άνω Δολιανά του Πάρνωνα εξορμούν οι πεζοπόροι του Ευκλή

Εξόρμηση στα Άνω Δολιανά του Πάρνωνα, πεζοπορία στην ρεματιά του Άι - Γιάννη και γνωριμία με το άθλημα της τοξοβολίας περιλαμβάνει το πρόγραμμα των πεζοπόρων του Ευκλή Καλαμάτας αύριο Κυριακή 2 Δεκεμβρίου.

Οι άνθρωποι του Ευκλή είναι προσκαλεσμένοι από τον φίλο του συλλόγου Γεώργιο Καραγιάννη.

Η ανακοίνωση του Καλαματιανού συλλόγου αναφέρει: “Τα Άνω Δολιανά Αρκαδίας είναι ένα ιστορικό, ορεινό, καταπράσινο, γραφικό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1.050 μ., μέσα στα έλατα, τις καστανιές, τα πλατάνια και τις κερασιές, περιβάλλεται από ρεματιές και μικρούς καταρράκτες.

Στις 18 Μαΐου του 1821, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, στο χωριό δόθηκε η λεγόμενη Μάχη των Δολιανών. Στη συγκεκριμένη μάχη, ο Νικηταράς που κρατούσε με 300 άντρες τα Άνω Δολιανά, κατάφερε να αποκρούσει 10.000 Τούρκους που επιτίθεντο με πυροβολικό.

Εκείνη τη μέρα πήρε το προσωνύμιο «Τουρκοφάγος» !!

Στη μνήμη του έχει αναγερθεί ανδριάντας στην είσοδο του χωριού και συγκεκριμένα στην περιοχή «Ρέμα του Τσάκωνα», σημείο στο οποίο εκτυλίχθηκε κυρίως η μάχη.

Η περιήγηση - πεζοπορία μας θα ξεκινήσει από την περιοχή ''Κούβλι'' και συγκεκριμένα από το εξωκλήσι της Παναγιάς της Κουβλιώτισας, θα συνεχίσουμε στο Ρέμα του ΆΙ - Γιάννη άλλοτε περπατώντας σε μονοπάτι, άλλοτε σε δασικό δρόμο και άλλοτε στην ξερή κοίτη του ποταμού, όπου θα συναντήσουμε τα ερείπια εγκαταλειμμένων νερόμυλων και το ''Παλιό Υδραγωγείο'' που μετέφερε το νερό από νερόμυλο σε νερόμυλο τα παλιά τα χρόνια.

Κατά την διάρκεια της πεζοπορίας μας, θα επισκεφθούμε την ''Κοσμογονία'', τον πανέμορφο χώρο με τις καστανιές, τις καρυδιές, τις μηλιές κ.ά. δέντρα του φίλου μας Γιώργου Καραγιάννη, όπου εκεί θα γνωρίσουμε το άθλημα της τοξοβολίας και θα γευτούμε νοστιμότατους μεζέδες συνοδευόμενους από ρακόμελο.

Διαδρομή : Κυκλική περιμετρικά του χωριού, βατή, κατάλληλη για όλη την οικογένεια.

Βαθμός δυσκολίας : Α' , κατάλληλο μονοπάτι για όλους. Ώρες πορείας : 3:30 (+/-) μαζί με τις στάσεις. Ραντεβού: Στις 8:00 π.μ. στα γραφεία του Ευκλή, τέρμα Αριστομένους 56 (αρχή Πάρκου Ο.Σ.Ε.) και επιστροφή κατά προσέγγιση 7 με 8 μ.μ.

Μετακίνηση: Με λεωφορείο. Κόστος λεωφορείου: 12 ευρώ για τα μέλη του Ευκλή και 15 ευρώ για τα μη μέλη. (10 ευρώ φοιτητικό). Μεσημεριανό φαγητό : Στην πλατεία στα Άνω Δολιανά, όπου προτιμά ο καθένας με ελεύθερο χρόνο. Οδηγός: Γεώργιος Καραγιάννης.

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων : Ελένη Οικονομοπούλου (Α΄ Αντιπρόεδρος και Έφορος δημοσίων σχέσεων) στο τηλ. του Συλλόγου 27210 84844 ή 6974252234”.