Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019 19:44

O Γ. Κορμάς στην “Ε” για τους κινδύνους του Διαδικτύου: Ένα εργαλείο που απαιτεί σωστή χρήση

Γράφτηκε από την
O Γ. Κορμάς στην “Ε” για τους κινδύνους του Διαδικτύου: Ένα εργαλείο που απαιτεί σωστή χρήση

 

"Η Φάρμα του Διαδικτύου" είναι μια παράσταση που μαθαίνει στα παιδιά 4-12 χρόνων να αναγνωρίζουν και να προφυλάσσουν τον εαυτό τους από τους... κακούς στο Διαδίκτυο.

Εξι χρόνια έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα - ενώ τον Απρίλιο του 2013 ανέβηκε και στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Τότε για πρώτη φορά η θεατρική ομάδα "Χιλιοδέντρι" σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και τον εκπρόσωπό του, τον Κυπαρίσσιο γιατρό Γιώργο Κορμά, διέκριναν την ανάγκη να πουν με διαφορετικό τρόπο ότι το Διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο και, αν δεν το χρησιμοποιήσουμε σωστά, μπορεί να τραυματιστούμε, όπως με ένα μαχαίρι στην κουζίνα μας.

 

Χθες ήταν η Ευρωπαϊκή Μέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και με αφετηρία αυτό αλλά και τα δύο σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί σε ό,τι αφορά την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, τα κοινωνικά δίκτυα και τα παιχνίδια (ιστορίες και συμβάντα κινδύνων στο Διαδίκτυο συμβαίνουν μέσα στην παράσταση, που στάθηκε άλλωστε και η αφορμή γι' αυτό το ρεπορτάζ), η "Ε" επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου-saferinternet4kids.gr Γιώργο Κορμά.

Ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις των κοινωνικών δικτύων και των παιχνιδιών όπως το Fortnite (online παιχνίδι πυροβολισμού) για τα πιο μικρά παιδιά του δημοτικού και του νηπιαγωγείου. Γιατί ναι μεν μια διασκεδαστική παράσταση, για να περνάνε καλά τα παιδιά, να γελάνε και να προβληματίζονται με κάποιες ιστορίες που συναντάμε συχνά -όπως το να δίνουμε προσωπικά στοιχεία σε αγνώστους, να παίζουμε παιχνίδια, να αντιμετωπίζουμε παρενοχλήσεις ή ψευδείς πληροφορίες-, περνά τα κατάλληλα μηνύματα, αλλά στην πραγματική ζωή δεν έχουμε έτοιμους κάποιους σωτήρες ώστε στο τέλος να λύνεται κάθε θέμα.

 

ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΜΕ ΤΑ SOCIAL MEDIA

Η θέση του λοιπόν σε ό,τι έχει να κάνει με τα social media και τα εθιστικά online παιχνίδια είναι "αμιγώς αποτρεπτική", καθώς "σε τέτοιες ηλικίες τα μέσα αυτά το μόνο το οποίο καταφέρνουν είναι να σπρώχνουν τα παιδιά σε ασχολίες ακατάλληλες και επιβλαβείς για την ηλικία τους".

Ο κ. Κορμάς υπενθυμίζει ότι από πέρυσι το Μάιο εφαρμόζεται ένας ευρωπαϊκός κανονισμός βάσει του οποίου οι γονείς θα πρέπει να δίνουν τη συγκατάθεσή τους στα παιδιά τους έως 16 χρόνων ώστε αυτά να έχουν πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα. Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει ότι ειδικά στο δημοτικό η συναναστροφή των παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα οδηγεί σε λάθος μονοπάτια, γιατί "είναι κάτι πάρα πολύ αρνητικό για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη, και το μόνο που κάνουν είναι να συμμετέχουν σε ένα περιβάλλον αρνητικών προτύπων, ενώ μπορεί να προκαλέσει συμπεριφορές εξάρτησης".

Κατά τον ίδιο λοιπόν "λέμε "όχι": Κανένα παιδί στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Instagram, Snapchat, Tumblr κ.ά.) "γιατί είναι θέμα ανάπτυξης της προσωπικότητάς του, και οι γονείς έχουν την ευθύνη της κηδεμονίας και οφείλουν να λειτουργούν επιμελώς ειδικά σε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα".

 

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ... ΟΧΙ;

Ο Γ. Κορμάς εξηγώντας γιατί λέμε "όχι" στις πιο μικρές ηλικίες, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι γονείς μπορεί να φοβούνται τους παιδεραστές, αλλά υπάρχουν κι άλλοι κίνδυνοι, όπως: "Τα παιδιά μαθαίνουν σε έναν άλλο τρόπο ζωής, άλλες συντεταγμένες, πρακτικές και πρότυπα, που δεν ακολουθεί η οικογένεια και η κοινωνία, αλλά αναπτύσσονται ως προσωπικότητες σε ένα περιβάλλον όπου οι διαφημιστικές εταιρείες αντλούν προσωπικά δεδομένα, φωτογραφίες και σχόλια".

Και εξηγεί πιο παραστατικά ότι "αν ακολουθώ την Καρντάσιαν και φτιάξω ένα κανάλι στο youtube για να έχω followers, σαν παιδί επηρεάζει την ψυχοκοινωνική μου ανάπτυξη και περνάει ως πρότυπο ότι δεν χρειάζεται να δουλεύω". Επιπλέον, συμπληρώνει στο σκεπτικό του, "δεν μπορεί ένα παιδί του δημοτικού να είναι στο youtube ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να εκθέτει τον ίδιο του τον εαυτό. Οταν είσαι 11 ή 12 χρόνων για να σε ακολουθούν, ή θα βγάλεις γυμνό το κορμί σου ή... μαχαίρια".

Γι' αυτό και ο ίδιος είναι αποτρεπτικός, γιατί "στρέφει τα παιδιά σε τελείως λάθος αντίληψη, και αντί ένα παιδί έως 12 χρόνων να έχει δραστηριότητες, να απολαμβάνει τα παιχνίδια και τις παρέες της ηλικίας του, ασχολείται με ακατάλληλα και επικίνδυνα πράγματα".

 

ΕΘΙΣΤΙΚΟ ΤΟ FORTNITE

Σε ό,τι αφορά τα παιχνίδια ο Γ. Κορμάς λέει κατηγορηματικά ότι "ένα είναι το πρόβλημα: το Fortnite". Και εξηγεί ότι "δεν έχει να κάνει με το πρόβλημα το οποίο λέγαμε παλιότερα με τους γονείς, δηλαδή να μην ασχολούνται πολλές ώρες, να μην ξενυχτάνε, να μην παρατάνε άλλες ασχολίες - γιατί πλέον πολλοί γονείς στην επαφή τους με το Κέντρο διαπιστώνουν ότι τα παιδιά τους εθίζονται στο Fortnite ακόμα και με... μια ώρα παιχνίδι την εβδομάδα". Κι αυτό συμβαίνει γιατί "το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει στο μυαλό τους οριζόντια επίδραση, οπότε είτε παίζει είτε δεν παίζει το παιδί είναι το ίδιο και το αυτό" - καθώς "θα αναζητήσoυν στο περίπτερο τις κάρτες, θα μπουν στο youtube για να δουν τους παίκτες...".

Ο ίδιος μάλιστα είχε πρόσφατα μια πολύ αρνητική προσλαμβάνουσα, όταν πήγε να μιλήσει σε σχολείο της Αθήνας και διαπίστωσε ότι "παιδιά της τρίτης δημοτικού είναι μαζικά καθηλωμένα στο παιχνίδι Fortnite".

 

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ  ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Και τι πρέπει να γίνει; Τα παιδιά χρειάζονται ξεκάθαρα μηνύματα από τους γονείς τους, τονίζει ο υπεύθυνος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Αν στην Γ' Δημοτικού παίζουν μαζικά Fortnite και αυτό δεν αλλάξει, "στην πέμπτη και την έκτη δημοτικού θα μάθουν σε συμπεριφορές εξάρτησης, το οποίο θα έχει άμεσες συνέπειες στην ανάπτυξή τους καθώς σε αυτές τις ηλικίες διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους".

Οπότε, "οι γονείς είναι το πρότυπο στις πιο μικρές ηλικίες, και για να αλλάξουν πρότυπα τα παιδιά τους θα πρέπει και οι ίδιοι να αλλάξουν τρόπο ζωής: να στραφούν σε ασχολίες όπως η μουσική, ο αθλητισμός, το θέατρο, να διαβάσουν ένα βιβλίο και να συμπαρασύρουν αντίστοιχα τα παιδιά τους".

Γιατί "αν σε ένα πρώτο στάδιο διαπιστώσεις ότι είναι δύσκολο να βάλεις όριο στο χρόνο που περνάει το παιδί σου στα κοινωνικά δίκτυα, σε ένα δεύτερο στάδιο θα πρέπει να αναρωτηθείς αν μπορείς εσύ ως γονιός να είσαι στο κινητό ή στο Facebook ή και μπροστά στην τηλεόραση όλη μέρα". Αν λοιπόν "οι γονείς θέλουν να είναι συνεπείς στο ρόλο τους, να τον ασκήσουν στις μικρότερες ηλικίες - γιατί αργότερα, μετά τα 13, δεν θα μπορούν να το κάνουν", σημειώνει καταλήγοντας ο Γιώργος Κορμάς.


NEWSLETTER