Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 18:48

Καλαμάτα: Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 534 εκτελεσθέντες

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 534 εκτελεσθέντες

Την ερχόμενη Κυριακή 10 του μήνα θα πραγματοποιηθεί στο νεκροταφείο Καλαμάτας η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 534 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, στις 8 Φεβρουαρίου του 1944.

Οι εκτελέσεις έγιναν στο παλιό στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού και οι πατριώτες θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους στα παλιά Σφαγεία, στην άμμο, στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας.

Για το ιστορικό των εκτελέσεων η αντιστασιακός Πότα Κακκαβά, που έζησε αυτά τα γεγονότα, είχε σημειώσει ότι “το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 1944, ημέρα αγοράς για την Καλαμάτα, οι Γερμανοί έκλεισαν την ανατολική πόλη από την Υπαπαντή και συνέλαβαν 1.800 άτομα, καθ’ υπόδειξιν, από Ελληνες “πατριώτες”. Οταν πήγαμε στο στρατόπεδο για να τους πάμε τρόφιμα και ρούχα, μας είπαν ότι πήγαν εργάτες στη Γερμανία. Ομως το αίμα το βλέπαμε, έτρεχε νερό στη Λακωνικής και στη Φαρών που σταμάτησε. Μετά την απελευθέρωση πήγαμε και αρχίσαμε να τους ξεχώνουμε από την άμμο. Τους 14 πρώτους τους θάψαμε στο νεκροταφείο του Αβραμόγιαννη. Στη συνέχεια οι Εγγλέζοι τους έβγαλαν και τους έβαλαν στη σειρά και ήταν 520”. Εχει επισημάνει, ωστόσο, ότι οι συγγενείς των εκτελεσθέντων ήθελαν να κρύψουν τις εκτελέσεις, γιατί “όποιος είχε εκτελεστεί, θεωρείτο προδότης”.


NEWSLETTER