Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012 09:44

Ξεκινά σήμερα το συνέδριο Ρόταρυ στην Καλαμάτα

Σήμερα στις 6 το απόγευμα, στο συνεδριακό κέντρο του "Elite City Resort" στην Καλαμάτα, ξεκινούν οι εργασίες του 52ου Συνεδρίου της 2470 Περιφέρειας του Διεθνούς Ρόταρυ, που θα διαρκέσουν έως την Κυριακή. Στο πλαίσιό του, αύριο και ώρα 6 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας είναι προγραμματισμένο δορυφορικό συμπόσιο με θέμα "Σακχαρώδης διαβήτης: Παρελθόν, παρόν και μέλλον".

Χθες στο "Elektra Hotel & Spa" παραχωρήθηκε σχετική συνέντευξη από τους Νίκο Μακρυγιάννη, διοικητή της 2470 Περιφέρειας του Διεθνούς Ρόταρυ, Γιώργο Λούρα, πρόεδρο του Ροταριανού Ομίλου "Καλαμάτα - Φαραί" και Γεράσιμο Κουνάδη, μέλος.

Ο Νίκος Μακρυγιάννης έκανε μια σύντομη εισήγηση για το τι είναι ο Ομιλος Ρόταρυ. Είπε ότι πρόκειται για μια παγκόσμια οργάνωση επαγγελματιών και επιχειρηματιών η οποία ιδρύθηκε το 1905 στο Σικάγο των ΗΠΑ από το δικηγόρο Πολ Χάρις. Σκοπός του Ρόταρυ και του 1,2 εκατ. μελών του σε όλο τον κόσμο είναι η προσφορά υπηρεσιών στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη.

Ο Γιώργος Λούρας είπε ότι ο Ροταριανός Ομιλος "Καλαμάτα - Φαραί" ιδρύθηκε το 2005 και αποτελείται από ελεύθερους επαγγελματίες της πόλης, επιστήμονες και επιχειρηματίες. Χαρακτήρισε ως κορυφαία στιγμή του ομίλου την διοργάνωση αυτή του 52ου Συνεδρίου της Περιφέρειας και πρόσθεσε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένονται 250 με 300 σύνεδροι μαζί με τις οικογένειές τους - δηλαδή περίπου 500 με 600 άτομα θα κατακλύσουν την Καλαμάτα. «Εχουμε διοργανώσει, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, αλλά και τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμάτας με την πρόεδρό του Λίλιαν Ψηλάκη καθώς και πολλούς επιχειρηματίες, ένα διήμερο φιλοξενίας των συναδέλφων μας. Θέλουμε να τους δείξουμε την Καλαμάτα από την πολιτιστική, ιστορική αλλά και την επιχειρηματική της πλευρά. Φιλοδοξούμε ότι θα το καταφέρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λούρας.

Ο Γεράσιμος Κουνάδης αναφέρθηκε στο επιστημονικό μέρος του συνεδρίου και στο συμπόσιο για τον σακχαρώδη διαβήτη, στο οποίο «ομιλητές θα είναι η Αθανασία Καρούνου, που ζει καθημερινά με τον σακχαρώδη διαβήτη οπότε οι πληροφορίες που θα μας δώσει θα είναι πολύτιμες, και επίσης ο ενδοκρινολόγος - διαβητολόγος, διευθυντής του Διαβητολογικού Ιατρείου του Νοσοκομείου "Υγεία" Χρήστος Ζούπας, ο οποίος θα μας ενημερώσει για τις νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις της νόσου» - όπως σημείωσε σχετικά.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκινούν σήμερα στις 6 το απόγευμα. Ο κύκλος των ομιλιών θα ξεκινήσει με τον William B. Boyd, εκπρόσωπο του προέδρου του Διεθνούς Ρόταρυ και πρόεδρο του Ροταριανού Ιδρύματος 2011-12, με θέμα «Πώς είναι να είσαι πρόεδρος του Διεθνούς Ρόταρυ». Θα ακολουθήσουν οι: Γιάννης Πολίτης, δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής, με θέμα «Από τη χρεοκοπία στη διάκριση». Μιχάλης Βαρότσος, διοικητής 2004-05, με θέμα «Εθελοντισμός και κράτος».

Επίσης στο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του συνεδρίου υπάρχει και πολιτιστικό δρώμενο με θέμα «Η Μεσσηνία στο διάβα των αιώνων», σε παραγωγή και εκτέλεση Χρήστου Ζερίτη, Μυρτώς Φοίφα και Μαρίας Μπάκα.

Αύριο Σάββατο η έναρξη των εργασιών θα γίνει στις 9.30 το πρωί. Ομιλητές θα είναι οι: Σταύρος Κουτουλογένης, εκπρόσωπος Ροταράκτ 2470 Περιφέρειας, με θέμα «Τα επιτεύγματα των Ομίλων Ροταράκτ κατά το ροταριανό έτος 2001-12». Κατερίνα Κοτσαλή, εψ. διοικητής, με θέμα «Ειρήνη μέσα από την προσφορά». William B. Boyd με θέμα «Πόσες αλλαγές φέρνει μια μέρα!». Πέτρος Θέμελης, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, με θέμα «Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης».

Στις 11 το πρωί οι σύνεδροι θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ εκδρομής στην Αρχαία Μεσσήνη ή ξενάγησης φιλίας και συναδέλφωσης συνέδρων και συνοδών στην πόλη της Καλαμάτας από τα μέλη του Ροταριανού Ομίλου "Καλαμάτα - Φαραί".

Στις 4 το απόγευμα θα διεξαχθούν οι τελικοί αγώνες τουρνουά τένις της Περιφέρειας και στις 6 είναι προγραμματισμένο το δορυφορικό συμπόσιο με θέμα «Σακχαρώδης διαβήτης: Παρελθόν, παρόν και μέλλον», με ομιλητές τους Αθανασία Καρούνου και Χρήστο Ζούπα.

Μεθαύριο Κυριακή, μετά τον εκκλησιασμό των συνέδρων θα ακολουθήσει στις 9.30 το πρωί η σύνοδος των εκλεκτόρων, με τα εξής θέματα: Παρουσίαση και χαιρετισμός υπ. διοικητή 2014-15. Οικονομικός απολογισμός ροταριανού έτους 2010-11 από τον τ. διοικητή Γιάννη Ηλιάκη. Ομιλία Κοσμά Χουτουριάδη, υπ. διοικητή 2013-14, με θέμα «Το μέλλον της Περιφέρειας». Πρόταση από την εψ. διοικητή 2012-13 Κατερίνα Κοτσαλή και λήψη απόφασης από το Σώμα των συνέδρων για τον τόπο διεξαγωγής του 53ου Συνεδρίου της 2470 Περιφέρειας Διεθνούς Ρόταρυ. Επίδοση διάσημων εταίρων Paul Harris και ευεργετών. Βραβεύσεις ομίλων και προσώπων. Ομιλία  William B. Boyd με θέμα «Τώρα είναι και πάλι μια συναρπαστική εποχή!». Συμπεράσματα από τον πρόεδρο του συνεδρίου. Αποχαιρετισμός από τον πρόεδρο του διοργανωτή ομίλου.

 

Ν.Κ.