Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019 17:24

Επιστολή ΓΣΕΕ σε Πρόεδρο Δημοκρατίας, πρωθυπουργό και προέδρους κομμάτων

Επιστολή ΓΣΕΕ σε Πρόεδρο Δημοκρατίας, πρωθυπουργό και προέδρους κομμάτων

Επίθεση στον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος”, χαρακτηρίζει τα όσα έγιναν από τα στελέχη του ΠΑΜΕ και οδήγησαν στη ματαίωση του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος με επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της Βουλής και στους προέδρους των κομμάτων του Κοινοβουλίου.

Ο κ. Παναγόπουλος ζητεί επείγουσα συνάντηση μαζί τους μετά τη βίαιη παρεμπόδιση της διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των καταστατικών οργάνων εκπροσώπησης της ΓΣΕΕ, “για τη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης άσκησης των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων”.

Στην επιστολή σημειώνεται χαρακτηριστικά: “Η παρεμπόδιση με σκοπό τη ματαίωση της άσκησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων με βία, οργανωμένες επιθέσεις, καταλήψεις χώρων διεξαγωγής εκλογικών διαδικασιών, απειλές, προπηλακισμούς και εκφοβισμούς, σε συνδυασμό με το πολιτικά ενθαρρυνόμενο έλλειμμα προστασίας από τις αρμόδιες Αρχές, αποτελεί επίθεση στον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος”.

Γίνεται, επίσης, λόγος για τη σοβαρότητα της κατάστασης, η οποία επιτείνεται από τις δημόσιες δηλώσεις για επέκταση αυτών των αντιδημοκρατικών τακτικών.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

Σε ανακοίνωσή τους 48 Εργατικά Κέντρα και 23 Ομοσπονδίες της χώρας κατήγγειλαν τις πρακτικές του ΠΑΜΕ, αναφέροντας ότι “με αντιδημοκρατικές και βίαιες συμπεριφορές οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. (ΚΚΕ), οδηγούν το 37ο Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας σε διάλυση. Εκατοντάδες μεταφερόμενοι νεαροί φοιτητές, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και συνταξιούχοι, με την καθοδήγηση μιας χούφτας εκλεγμένων συνδικαλιστών και κομματαρχών, επιδίδονται από την περασμένη Πέμπτη σε πράξεις βίας και παρεμπόδισης των εργασιών του συνεδρίου, με «αίτημά» τους τη διαμόρφωση για το Π.Α.ΜΕ. ευνοϊκών εκλογικών συσχετισμών”.

Επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως “η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της ΕΛΑΣ δεν επιθυμούν να συμβάλουν στη διασφάλιση της νομιμότητας των διαδικασιών της κορυφαίας δημοκρατικής συνδικαλιστικής οργάνωσης, όπως είναι η ΓΣΕΕ” και καταλήγουν: “Ο,τι δεν πέτυχαν οι δανειστές και οι κυβερνήσεις στα 9 χρόνια των μνημονίων, φαίνεται ότι θα το πετύχει η ηγεσία του ΠΑΜΕ. Ως δευτεροβάθμιες οργανώσεις - μέλη της ΓΣΕΕ θα προασπίσουμε το θεσμό με κάθε τρόπο και κάθε προβλεπόμενη στο νόμο και στο καταστατικό διαδικασία. Τις επόμενες ημέρες θα ενημερώσουμε και τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως επίσης και τα ευρωπαϊκά συνδικάτα”.