Πέμπτη, 04 Απριλίου 2019 08:46

Επιτακτική ανάγκη η μετακόμιση υπηρεσιών του Λιμεναρχείου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Επιτακτική ανάγκη η μετακόμιση υπηρεσιών του Λιμεναρχείου Καλαμάτας

 

Επιτακτική έχει γίνει πλέον η ανάγκη για τη μετεγκατάσταση κάποιων εκ των υπηρεσιών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας σε ένα πιο σύγχρονο και λειτουργικό χώρο, καθώς μέσα στο χρόνο ξεκινούν και οι επισκευές του νεοκλασικού κτηρίου στο οποίο στεγάζεται, οπότε αυτό θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών του, όπως και τις συναλλαγές με τους πολίτες.

Οι συνθήκες γενικότερα στο υπάρχον κτήριο δεν είναι και οι πιο ανθρώπινες για να εργάζεται κανείς εκεί ή να δέχεται κοινό, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ. Βέβαια, ήδη, έχει δρομολογηθεί η συντήρηση του διατηρητέου κτηρίου, αλλά όπως επισημαίνει μιλώντας στην "Ε" ο πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νοτίου Πελοποννήσου Κυριάκος Χρηστέας, οι υπάρχοντες χώροι δεν επαρκούν γιατί είναι περισσότερα τα στελέχη και τα επιχειρησιακά μέσα, ενώ και οι συνθήκες δουλειάς τους δεν είναι ίδιες με αυτές πριν... 30 χρόνια.

ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΩΝ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ

Πάντως και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας Σαράντος Μαρινάκης κατανοεί τις δυσκολίες στη λειτουργία της υπηρεσίας τόσο ενόψει των εργασιών, όσο και εξαιτίας της στενότητας του χώρου, αλλά και της έλλειψης πρόσβασης για άτομα με αναπηρίες, ζητήματα τα οποία έχουν επισημανθεί από τη λιμενική αρχή και τους συνδικαλιστές. Λέει ακόμη ότι αναζητείται λύση και υπάρχουν σκέψεις έστω για την προσωρινή μεταστέγαση των υπηρεσιών του Λιμεναρχείου, για όσο δηλαδή διαρκέσει η ανακαίνιση του κτηρίου. Μάλιστα, την Τρίτη συνεδρίασε το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου για να εγκρίνει το δεύτερο πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού και πλέον η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο των ενστάσεων. Θυμίζουμε ότι η ηλεκτρονική δημοπράτηση της επισκευής των δύο κτηρίων, του Κεντρικού Λιμεναρχείου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, έγινε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, ενώ μέσα στο Φεβρουάριο αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Εν τω μεταξύ, όπως τονίζει ο κ. Μαρινάκης, οι εργασίες αναμένονταν να έχουν ξεκινήσει, ωστόσο προέκυψαν κάποιες γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες. Και εξηγεί πως πέρα του ότι άλλαξε η διαδικασία των δημοπρασιών, έγιναν και αλλαγές στο νόμο και πλέον απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος και για έργα αυτού του προϋπολογισμού, κάτι που δεν είχαν προβλέψει. Οποτε όμως κι αν ξεκινήσουν οι εργασίες, θα πρέπει σύμφωνα με την προθεσμία υλοποίησης του έργου, το κτήριο να παραδοθεί σε 180 ημέρες.

Στο διάστημα αυτό, ο Κυριάκος Χρηστέας λέει ότι πρέπει να βρεθεί ένα κατάλληλο μέρος για να λειτουργήσουν σαν υπηρεσία, γιατί οι εργασίες ανακαίνισης δεν θα περιοριστούν μόνο εξωτερικά του κτηρίου και θα υπάρχει δυσκολία στις συναλλαγές με το κοινό, ενώ θα επηρεαστεί και η δουλειά τους. Επιπλέον επισημαίνει πως δεν είναι μόνο η προσωρινή μεταστέγαση κάποιων υπηρεσιών, αλλά και η ανάγκη μετεγκατάστασής τους σε ένα σύγχρονο λιμενικό κατάστημα, με περισσότερους και λειτουργικούς χώρους και καλές συνθήκες υγιεινής.

Ν.Κ.


NEWSLETTER